IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарцисът не става за лидер

15 август 2011 06 54

Oсновната работа на един лидер е успешно да ръководи своите подчинени, като ги мотивира и предразполага

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Няма човек, който поне мъничко да не е влюбен в себе си или да не проявява егоизъм под някаква форма. И в това няма нищо лошо!

Такива хора бързо успяват в живота, правейки впечатление с увереността и самочувствието си и бързо доминирайки над останалите.

Дори такъв човек за нула време да се издигне в дадена организация, той обаче ще бъде лош лидер точно поради същите тези качества.

Поне до такива изводи стигнаха холандски психолози от университета в Амстердам.

Каква е тяхната логика? Нарцистичната личност бързо прави впечатление, но прекалената обсебеност от собственото й съществуване я прави по-малко креативна и склонна да взима лоши решения. Освен това, този човек често крие информация от колегите си и така им пречи да се изявяват.

А всички знаем, че основната работа на един лидер е успешно да ръководи своите подчинени, като ги мотивира и предразполага.

За да направят това заключение, учените провели експеримент със 150 души, разпределени в групи по трима. Един от тях произволно ставал ръководител, като задачата била да се избере кандидат за работа.

Неговата информация в някои случаи била предоставяна само на лидера, а в други - на цялата група, като всички давали мнението си.

Резултатите еднозначно показали, че нарцистичните лидери създавали впечатление, че са компетентни в работата си, но оказвали най-отрицателно влияние върху групата си.

Колко от вас имат подобни шефове?

Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари