IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 саморазрушителни личностни черти

10 декември 2014 12 46

Пазете се от тях!

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Повечето хора са добре запознати със седемте смъртни гряха, според християнската религия – похот, чревоугодничество, скъперничество, леност, гняв, завист, горделивост, но има и други личностни черти, които допълнително провокират злини и саморазрушение.

Според едно ново проучване, има осем личностни черти, които наистина могат да бъдат „смъртоносни“ за човек. Дръжте очите си отворени за тях и ако видите, че ги проявявате в даден момент – борете се с това с всичките си сили.

А ето и за кои личностни черти говорим:

Алчност

Има хора, чийто глад да имат повече и повече неща, понякога изобщо не угасва. Алчността води до неудовлетворение от живота и може да заслепи човек и да го накара да постъпи лошо спрямо другите.

Апатия

Апатията е личностна черта, която е точно обратната на страстта и е много опасна и саморазрушителна. Тя означава липса на мечти и стремежи, липса на мотивация. Много хора избират да изпитват апатия в този сложен свят, вместо да се борят и това ги убива бавно, но сигурно.

Дребнавост

Дребнавостта пречи на напредъка – тя изгаря мостове. Дребнавите хора не могат да се съсредоточат върху бъдещето и върху напредъка в живота си, защото не могат да се отърсят от малките и незначителни неща по протежение на пътя си. Работата е там, че дребнавите хора не са непременно лоши, но имат изкривена перспектива за нещата.

Ревност

Това е една от най-непривлекателните човешки черти. Ревността може да бъде провокирана както от любов и възхищение, така и от омраза, което вече води до саморазрушение.

Високомерие

Тази личностна черта е противоположна на съпричастността. Високомерните хора не са наясно с проблемите около себе си и винаги се опитват да се държат „над нещата“, като се правят на по-специални. Това обаче не им позволява да се трудят по-упорито, за да реализират мечтите си, което е жалко.

Омраза

Всеки вид омраза е провокирана от невежество. В голяма част от времето си хората мразят някакви неща и някакви хора, без наистина да разбират защо го правят. Малките деца мразят броколи, защото не искат да ги опитат, но един ден, когато станат възрастни и вкусят този зеленчук, разбират че той не е толкова лош.

Тесногръдие

Хората, които са затворени за новите и различни възможности, сами си ограничават пътищата в живота, а оттам и опциите за щастие. Тесногръдието често е провокирано от вътрешен страх, от високомерие или и от двете.

Песимизъм

Хората, които винаги очакват провала се страхуват да преследват мечтите си. Те никога не поемат рискове и не действат самостоятелно. Провалът е неизбежна част от живота, но и от него човек може да си извади полезни поуки, така че той невинаги е нещо отрицателно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари