IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 неща, които могат да спасят живота на семейството ви

4 януари 2015 07 41

В случай на природно бедствие, кражба или пожар

Кадър от филма невъзможното; Снимка: outnow.ch

Кадър от филма невъзможното; Снимка: outnow.ch

В днешно време ние буквално сме затрупани с огромен брой технологични джаджи, които би трябвало да направят ежедневието ни по-лесно. Но ако животът на нас и близките ни е под заплаха, кои са тези устройства, които наистина могат да са от ключово значение за оцеляването ни?

Разбира се, на никого не му се мисли за пожар, кражба с взлом, за природно бедствие и т. н., но и тези неща понякога се случват в живота и то обикновено на добрите хора...

Представяме ви списък с някои неща, които могат да ви помогнат в подобни кризисни ситуации. Ето и 10 от тях:

1. Фенерче

Повечето от нас имат фенерчета у дома, но те са забутани някъде по шкафовете. Добре е да сте наясно къде се намира фенерчето ви и то да е с работещи батерии. Не разчитайте на фенерчетата в мобилните си телефони. Може точно такова старомодно фенерче да изиграе ключова роля за вас в даден момент (при авария в сградата, спиране на тока, земетресение). Добре е да имате фенерче и в автомобила си, когато тръгвате на дълъг път и ви предстои нощен преход.

2. Радио

В случай на природно бедствие, радиото може да бъде вашата линия за комуникация, когато например телефонните мрежи бъдат прекъснати. Може това да се окаже единствения ви начин да получавате важна информация и новини. Съхранявайте радиото си на удобно място и гледайте батериите му да са работещи.

3. Алармена система срещу крадци

Алармата е отлично устройство, което прави домовете на хората едно по-сигурно място и им дава възможност да се чувстват в безопасност. Крадците винаги са наясно кои са жилищата без аларма и съответно без охрана, и първо си набелязват тях за кражба с взлом. В днешно време съществуват множество различни варианти за системи за охрана, много от тях са по-евтини, отколкото си мислите.

4. Детектор за пушек

Детекторът за дим е нещо, което трябва да бъде монтирано във всеки дом. Този детектор не е скъп и не се нуждае от поддръжка, с изключение на редките смени на батериите. Детекторите за дим са спасили живота на безброй хора. Не разчитайте, че в случай на пожар през нощта, ще се събудите от задушаващия дим, по-вероятно е да се задушите преди това... По-добре си инсталирайте въпросния детектор и той ще ви събуди при заплаха от пожар.

5. Стационарен телефон

Този телефон може да изглежда наистина старомоден в днешно време, когато всички имат мобилни телефони, но хората забравят, че мобилните мрежи са много по-уязвими от стационарните, например при екстремни метеорологични условия. Ако не разполагате със стационарен телефон, може да се окажете без линия за комуникация с външния свят в случай на бедствие.

6. GPS устройство за проследяване на деца

GPS устройството за проследяване е новост в детската безопасност. То не е много скъпо и в по-развитите държави вече се използва доста от родителите. Така те могат да бъдат сигурни, че детето им е в безопасност по всяко време на деня. Това устройство може да бъде закрепено за якето или ученическата раница на детето и всеки път, когато искате, можете да проверите дали детето ви се намира там, където би трябвало да е.

7. Видеодомофон

Ако имате сравнително малки деца и ви се случва да ги оставяте сами у дома, добре е да си монтирате видеодомофонна система. Така те ще бъдат в състояние да идентифицират всеки, който им звънне на вратата само с един поглед. В днешно време има толкова много измамници и крадци, че подобна домофонна система ще добави още един елемент на сигурност към дома ви.

8. Пистолет за електрошок.

Електрошоковият пистолет (тейзър) ще направи безпомощен всеки ваш нападател като го парализира за кратко, без всъщност да уврежда живота или здравето му в дългосрочен план. В доста държави по света хората имат право да притежават подобен електрошоков пистолет без специално разрешение. Това е една чудесна алтернатива на иначе доста опасното огнестрелно оръжие.

9. Родителски контрол на интернет

Родителският контрол в интернет изглежда нещо лесно, но много от родителите изобщо не го използват и така децата им могат да се натъкнат на неподходящо съдържание в мрежата или да създадат опасен контакт. Най-добре блокирайте всички сайтове, форуми и социални мрежи, които смятате, че крият потенциален риск за детето ви.

10. Локатор за деца

Това устройство ще ви помогне да намерите детето си, ако случайно го изгубите на оживено място като лунапарк, концерт, на плажа и др. Тази малка и евтина джаджа е направена от две части – едната се слага на част от детското облекло – яке, обувки, а другата остава в родителя. Когато родителят активира неговата част, тази част у детето започва да издава силен звук и така родителят може да открие изгубения си наследник.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари