IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 причини да НЕ напускате работата, която мразите

11 февруари 2015 07 28

Не взимайте прибързано решение

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

В света е пълно с хора, които ненавиждат работата си и ежедневно са измъчвани от дилемата „Да остана, или да напусна?“.

Има една мъдрост, че когато човек не е доволен или щастлив от живота си, той трябва да продължи напред и да загърби нещата, които го потискат. Това звучи супер и много хора мечтаят да обявят на неприятния си шеф „Напускам!“, но в действителност малко от тях дръзват да го направят.

Истината е, че голяма част от тези, които все пак се решават на подобна стъпка, после съжаляват за прибързаното си, емоционално решение.

Преди да си подадете оставката трябва да помислите за много професионални, финансови и лични неща.

Ето и защо е по-добре да НЕ давате предизвестие на шефа си все още:

1. Нямате резервен план.

Ако напускате омразната си работа, защото имате по-добро предложение, това е супер. Ако обаче си тръгвате от службата, без да имате план „Б“, то стратегията ви е лишена от смисъл. Много често хората, които остават без работа, започват да се чувстват още по-нещастни и потиснати, а това пък им пречи да си намерят нова работа.

2. Нямате спестени пари.

Очевидно е тогава, че не трябва да напускате импулсивно. Ами ако на следващото ви работно място (ако изобщо имате предложение за такова) не ви удължат временния трудов договор? При всички случаи преди да решите да си тръгнете от работата, която ненавиждате, осигурете си средства за живот, поне за шест месеца напред.

3. Имате ипотека, кредит, заем.

В такъв случай вие просто сте задължени да имате постоянна работа и редовен месечен доход. Не напускайте работа, ако семейството ви разчита на вашата заплата за погасяването на вноските по кредита или заема – би било твърде егоистично и рисковано. По-добре е да стискате зъби в службата, отколкото да оставите близките си на улицата.

4. Гадната работа може да ви мотивира за частна инициатива.

Много хора, които не са доволни от работата си и стоят на нея, само за да си плащат сметките, в даден момент започват да мислят за създаването на малък частен бизнес. Тази идея се заражда в недоволните души на хората, но понякога се оказва един добър мотиватор за по-добро бъдеще.

5. Омразната работа може да бъде добър опит.

Ако не сте доволни от сегашната си работа заради дългото работно време или заради сложните задачи, които ви спускат, то един ден този ваш опит може да се окаже доста полезен. Вие ще изградите набор от умения (най-вече да се справяте в трудни ситуации), които ще ви направят по-устойчиви и по-производителни.

6. Не сте сигурни защо сте недоволни от работата си.

Ако не харесвате шефа си, екипа, или самата компания, за която работите, е едно. Съвсем различно е, ако не харесвате професията си или индустрията, в която се развивате. В първия случай нещата са поправими – шефът може да напусне, може да се преместите в друг екип, а компанията може да бъде продадена – никога не се знае. По-добре не бързайте с оставката! Ако обаче не харесвате самата си работа и тя не ви носи никакво удоволствие, то може би наистина трябва да помислите за нещо друго.

7. Може алтернативата ви да не е толкова добра, колкото си мислите.

Много хора напускат едно работно място, за да започнат на друго, което им изглежда по-атрактивно (ще са с по-висока заплата, офисът ще е по-близо до дома им и т. н.). Месец по-късно (на новата служба), те вече горчиво съжаляват, че са се поблазнили да приемат офертата. Оказва се, че новата работа не само не е по-хубава от предишната, а дори е по-лоша и по-несигурна по отношение на бъдещето.

8. Ще се сдобиете с лоша пауза в автобиографията си.

Ако решите да напуснете работата си, защото я мразите, но нямате ново предложение за друга, вие рискувате да се сдобиете с голяма пауза в автобиографията си, която обикновено не се харесва от работодателите. Фирмите не обичат да наемат хора, които са били безработни в продължение на месеци (и дори години), защото смятат, че уменията им са морално остарели. Те предпочитат да взимат хора, които са „в играта“ и са наясно с актуалните правила.

9. Ще изгубите контактите си.

Когато човек ври и кипи в даден бранш, той има и много контакти. Излезе ли обаче „от играта“, той постепенно започва да губи мрежата си от професионални познанства, които биха му били полезни в кариерата и/или в следващата му работа. Затова, ако ще напускате, направете го когато наистина имате предложение за друга (по-добра) работа, за да можете да запазите и контактите, създадени до момента.

10. В лош период сте

Всеки човек има дни и дори седмици, в които се чувства потиснат по различни причини (заради лошото време, заради влошено здраве, лични проблеми и т. н.). В такъв момент той може емоционално да реши да промени нещо в живота си, за да повдигне настроението си и... да напусне работа. Ако сте потиснати или в депресия, значи моментът не е подходящ да взимате подобно решение. Дръжте се – това е само временно. Фокусирайте се върху малките неща в живота, които ви носят радост.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 години )
Статията е безполезна и невярна - искам си обратно 10-те минути от живота, които изгубих, докато я четох !!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар