IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 вида опит, които трябва да споменете на интервюто за работа

2 март 2015 07 34

Дори да не сте ги включили в автобиографията си

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Ако в момента си търсите работа и редовно ходите по интервюта, то добре е да изтъквате всеки свой полезен опит, дори той да няма нищо общо с позицията, за която кандидатствате.

Това важи с особена сила за младите хора, които наскоро са завършили университет и са в началото на кариерата си.

Очевидно е, че те не са много квалифицирани и нямат опит в индустрията, но това не значи, че нямат куп умения и потенциал.

Без значение как изглежда автобиографията ви или мотивационното ви писмо, добре е по време на интервюто за работа, да споменете пред бъдещия си работодател някои от своите минали преживявания.

Ето и нещата от миналото ви, които не трябва да премълчавате:

1. Участвали сте в актьорска формация/трупа, изявявали сте се на сцена

Ако имате опит с изявите пред публика и знаете как да задържите вниманието на хората, вие сте един ценен кадър за всяка една компания. Ораторските способности са важно умение в бизнес средите. Особено, ако ще трябва да правите презентации, да организирате конференции, да работите с много клиенти и т. н. Не всички хора се чувстват удобно да говорят пред публика и да съумеят уверено да представят своите идеи.

2. Заемали сте лидерски позиции

Ако сте били президент на студентската организация, отговорник на класа в училище, капитан на отбора по баскетбол и т. н. – трябва да го изтъкнете на интервюто за работа. Без значение каква ръководна позиция сте заемали и къде, това е важно да се отбележи и ще ви даде някакво предимство. Това не само показва, че вие сте в състояние да организирате и управлявате в рамките на една организация, но че сте надежден индивид, щом другите са ви гласували доверие и че имате добри комуникативни умения (щом сте си взаимодействали с другите хора ефективно).

3. Бил сте активен спортист

Малко дейности могат да научат човек на екипна работа и сътрудничество, както отборният спорт може да го направи. Така че, ако сте бил състезател и имате успехи в спорта, не го спестявайте на евентуалния си бъдещ работодател.

Плюс това, победите и загубите в спорта могат да изградят умения за постоянство, всеотдайност, упорит труд. Спортът прави хората по-целеустремени и ги изгражда като личности с висок дух.

4. Писали сте в училищния вестник

Ако имате някакви умения в комуникациите, в събирането на информация и в писането на статии, то изтъкнете ги. Ако сте писали или сте редактирали училищния/студентския вестник, значи вие сте креативен човек, който може да спазва крайни срокове. Дори да не ви се става журналист, вие можете да покажете потенциала си чрез отлична писмена комуникация, която се цени в много сфери, като тези на маркетинга, връзките с обществеността и продажбите, например.

5. Работили сте почасово

Без значение какъв опит имате на непълен работен ден/стаж – на сервитьорка, рецепционистка, продавачка и т. н., кажете за него на бъдещия си работодател, дори да няма нищо общо с длъжността, за която кандидатствате. Това ще му подскаже, че вие имате изградени навици за работа, че ще можете да работите с хора и че сте надеждни.


Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари