IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 съвета как да възпитате добре детето си

16 март 2015 10 21

С други думи да не го разглезвате

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Възможно е в старанието си да бъдете перфектната майка, без да усетите да разглезите детето си. Вместо да възпитате един дисциплиниран човек с качествена ценностна система, вие да отгледате един безмилостен егоист, който да смята, че всичко му е позволено.

Разбира се, за един родител няма по-голяма наслада от това да вижда детето си щастливо и доволно, но ако задоволявате всичките му капризи докато е малко, един ден, когато то се сблъска с реалността, може да се превърне в един неудовлетворен човек.

Ето и списък с 10 съвета как да възпитавате по-последователно наследниците си:

1. Научете се да казвате НЕ.

За да може детето ви да разбере какво е удовлетворение, то трябва да разбере и какво е отказ. Просто трябва да го научите, че не всичко е позволено на този свят.

2. Очаквайте от него благодарност.

Научете детето си да използва думичките „моля“ и „благодаря“. Също така го научете да прави контакт с очите на хората, с които говори, да поздравява с ръкостискане, да показва обич и признателност.

3. Научете го на състрадание.

Дарявайте всички омалели дрешки и стари играчки на детето си на други нуждаещи се деца. Правете го със знанието и подкрепата на наследника си – нека и той да бъде част от този процес. Така детето ви ще види, че има деца, които живеят много по-зле от него и ще започне да цени повече това, което има. Освен това ще разбере от малко какво е да бъдеш добър към хората с по-малко късмет от неговия.

4. Подбирайте средата и компанията му.

Ако детето ви се мотае с деца на заможни семейства, които са издигнали в култ материалните си придобивки, то може да се повлияе зле. Постарайте се детето ви да общува с всякакви деца, с различен социален статус. Най-вече се старайте тези деца да идват от семейства, които имат ценностна система, подобна на тази на вашето семейство.

5. Научете го да се отнася с внимание към другите хора.

Научете детето си да пише картички за рождени дни, да изработва ръчно подаръци, да подарява цветя и като цяло да прави мили жестове на близките и приятелите си, за да изрази своята признателност към тях.

6. Не го пазете вманиачено от разочарования.

Научете детето си, че понякога животът не е справедлив. По-добре да разбере този факт, докато все още е дете, а не един ден да се шокира в света на възрастните. Не се опитвайте да го предпазите от всички разочарования, те са част от човешкото развитие.

7. Не се поддавайте на желанието си да му купувате всичко.

Само защото можете да си позволите да му купите всичко, не означава, че трябва да го правите. Децата имат най-вече нужда от любов и грижа от ваша страна.

8. Говорете с родителите си (и с родителите на половинката си) как очаквате да възпитават внучето си.

Добре е бабите и дядовците на вашето дете да следват същия модел на възпитание като вашия. Кажете им, че искате да научите детето си да бъде любезно, да уважава другите, да бъде отговорно и т. н. и им кажете, че имате нужда и от тяхната помощ в постигането на тази цел. Помолете ги да даряват детето с любов и внимание, а не с играчки и лакомства.

9. Научете детето си за стойността на парите.

Научете детето си да си спестява пари, ако иска да си купи нещо по-скъпо (или за друг разход) и така то ще се научи да управлява първите си финанси по-внимателно.

10. Споделяйте с детето си собствения си опит.

Добре е да разказвате на децата си поучителни истории от своето детство, мотивирайки ги с личния си опит. Наблягайте на тези истории, в които сте се справяли сами с някакви проблеми или в които сте действали самостоятелно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари