IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с враждебната работна среда

28 август 2015 12 30

Не бързайте с молбата за напускане

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Ужасно е да се работи във враждебна среда. Това означава всяка сутрин да усещате негативна енергия в офиса си още с прекрачването на прага и така всяка секунда до края на работния ден.

Ако ви се е случвало, значи знаете, че това е ситуация, в която се чувствате жертва на своите колеги и че проблемите не се оправят лесно с течение на времето.

Най-лесно подобен проблем се разрешава с подаването на оставка, но не бързайте да търсите лесния начин. Опитайте се да се справите с враждебната работна среда и да запазите службата си едновременно.

Ето и няколко съвета как да преминете през това житейско изпитание:

1. Напуснете офиса за малко или за повече.

Ако избухне сериозен конфликт по време на работа и вие сте една от страните, най-добре си вземете почивка и веднага напуснете офиса. Не се връщайте на бюрото си докато сте разстроен. Може да решите да изпратите някакви гневни имейли, за които ще съжалявате по-късно. Може и да реагирате мигновено и агресивно към колегите си и това да повлияе на психическото ви състояние. Ако емоциите ви не се оправят след кратка разходка, най-добре си вземете няколко дни отпуска (или болничен) и се върнете в офиса, когато можете да бъдете полезни.

2. Следете какво се случва.

Ако решите да си вземете няколко дни отпуска, то оставете някой колега за ваши уши и очи, да ви докладва как се развива ситуацията с враждебните ви колеги и шефовете ви. Ако нямате човек, на когото да можете да разчитате, то опишете на един документ всички свои действия и думи по време на конфликта, за да можете да разкажете нещата достоверно на своя мениджър, ако се наложи изслушване на двете страни.

3. Говорете за ситуацията с ментор или с приятел.

Ако възникне някаква грозна ситуация с колеги, то посъветвайте се с вашия ментор или с мъдър, доверен приятел. Ако сте разстроени или ядосани и искате да излеете гнева си, по-добре го направете пред близък човек, отколкото пред шефа, който ще следи поведението ви. Обсъдете начини как да се справите със ситуацията и възможните сценарии, които биха могли да възникнат.

4. Говорете с вашия мениджър.

След като се успокоите и вече можете да се съсредоточите, уредете си среща с шефа си. Не чакайте седмица, за да обсъдите ситуацията на враждебност, тъй като това може да влоши нещата. Ако вашият мениджър е този, който е злонамерен към вас, срещнете се с човек от човешки ресурси или с по-висш мениджър. Ако дори след тези разговори продължавате да се чувствате несигурни или нежелани във фирмата, то нека някой от шефовете ви да ви посъветва как да се справите с проблема и дали се налага да напускате.

5. Бъдете позитивни.

Ако попаднете във враждебна работна среда, ще имате чувството, че светът се срива около вас, а вие пропадате в спираловидна тъмна бездна. Отрицателното мислене няма да ви помогне, така че направете всичко възможно да останете с положителна нагласа. Кажете си: "Ще помня този инцидент поне пет години, но това не е краят на света!"

6. Не бъдете прекалено емоционални.

Опитайте се да се поддържате ниво на професионализъм по време на работа. Не бъдете прекалено чувствителни и не заемайте твърде защитна позиция. Не се правете на мъченик, нито на жертва. Това няма да помогне на вашата репутация, нито пък ще разреши ситуацията. 

7. Помислете върху ситуацията.

Добре е да помислите хубаво върху това, което се е случило. Помислете как да се справите с положението, и се запитайте: "Какво бих могъл да направя по различен начин?" 

8. Огледайте се за нова работа.

Ако работите във враждебна среда повече от една година и така и не успявате да се справите с положението, въпреки усилията си, то може би е време да се махнете от тази фирма. Започнете да си търсите друга работа. Новата среда ще ви подейства доста освежаващо!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари