IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 хобита, които повишават интелекта ни

1 септември 2015 14 01

Спортът е едно от тях

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Има схващане, че хобитата са нещо, с което трябва да разсейваме ума си. Много хора считат, че човек се ражда с определен потенциал и ниво на интелигентност и най-доброто, което може да направи в живота си, е да се опита да постигне максимума на този потенциал.

Е, учените доказаха, че всъщност ние можем да увеличим нашия потенциал и то наслаждавайки се на процеса.

Според изследванията научаването на нови умения създава повече нервни пътища в мозъка, които го карат да работи по-бързо и по-добре.

Ето списък на 6 хобита, които със сигурност ще ви направят по-умни:

1. Свиренето на музикален инструмент

Създаването на музика помага за креативността, повишава аналитичните умения, подобрява паметта и фината моторика на човек и др. и то независимо от това на колко години е той.

2. Четенето

Ползите от четенето са едни и същи, независимо дали ще се наслаждавате на „Игра на тронове“ и „Хари Потър“ или на последния брой на любимото си списание. Четенето намалява стреса и увеличава всичките три вида интелигентност – емоционална, практическа и абстрактна.

3. Редовният спорт

Редовните упражнения са много по-ефективни, отколкото повечето хора смятат. Когато човек спортува редовно, клетките му произвеждат протеина BDNF, който помага на паметта, на фокуса и концентрацията, както и на разбирането. Спортът прави психиката по-устойчива.

4. Овладяването на нов език

Няма смисъл да решавате пъзели, за да подобрите паметта си – по-добре научете чужд език. Изследванията показват, че хората, които знаят повече от един език са по-добри в решаването на пъзели, отколкото хората, които говорят само майчиния си език. Успешното усвояване на нови езици позволява на мозъка да изпълнява по-добре доста задачи, включително планиране и разрешаване на проблеми.

5. Игри за мозъка

Судоку, пъзелите, гатанките, настолните игри, игрите с карти, шахът са все дейности, които развиват мозъка. Когато нервните клетки реагират по нов начин, това ни дава способността да виждаме нещата от различни гледни точки. Ние ставаме наясно с новите модели и нашите познавателни способности се подобряват, а стреса се редуцира.

6. Медитация

Според учения Ричард Дейвидсън когато Далай Лама и другите монаси медитират, те се съсредоточават върху състраданието, а техните мозъчни вълни показват, че те са в дълбок мисловен процес. Медитацията напоследък е модерна сред амбициозните хора, тъй като тя дава възможност за контрол над емоциите. Това означава, че след медитация човек може да се чувства по-силен, по-убедителен, по-стимулиран, по-фокусиран и т. н. Тоест, след медитация човек може да използва максимално своя потенциал.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари