IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаете, преди да се преместите в друга държава?

19 януари 2016 14 20

Топ 6 на препятствията по пътя ви

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Преместването в чужбина като цяло е възприемано за една невероятна възможност в живота, но бъдете готови да се справите с доста предизвикателства по пътя си.

Ако ви предстои такава голяма промяна, вероятно ще се чувствате много развълнувани, без значение дали ще се впуснете в нова работа, дали ще учите или тепърва ще търсите нови възможности.

Какъвто и оптимизъм да ви е обхванал, неизбежно като стъпите в новата страна, ще изпитате известна паника. Дори да получите безценната подкрепа на приятели и близки, пак първите няколко месеца на новото място ще ви се видят трудни.

А ето и кои ще са 6-те основни препятствия по пътя ви към адаптацията:

1. Жилището трябва да бъде ваш основен приоритет

Ако се намирате в нова страна и все още нямате дом, а спите на дивана в хола на ваши познати или живеете на хостел, то трябва бързо да решите този проблем и да си намерите по-постоянно местожителство. Вероятно ще искате да си намерите хубава квартира в близост до центъра на големия град, но това може и да не се окаже много лесно и реалистично. Тези жилища са скъпи и се намират трудно. Може и да изпитате трудности докато си намерите приличен дом в рамките на бюджета си.

2. Намирането на нови приятели е трудно

Ако си мислите, че най-трудното нещо при местенето в нова държава/град е намирането на работа и квартира, то – лъжете се. Няма да ви бъде много лесно да си намерите нова среда и нови познати и приятели, с които да споделяте приключенията си. Местенето в чужбина често е свързано с дълъг, самотен период. Шансовете бързо да си намерите приятели със сходни на вашите интереси са минимални, особено ако вече не сте в студентските си години. В света на възрастните приятели се създават трудно и най-вероятно ще трябва да положите усилия да се сближите с новите си колеги.

3. Обърнете особено внимание на взаимоотношенията си у дома

След като се установите в чужбина и започнете да създавате нови контакти и приятелства, много е възможно да се отчуждите от приятелите и близките си у дома. Дори да се свързвате с тях чрез Skype, FaceTime, Snapchat и др., пак преместването в чужбина може да ви донесе мъка и носталгия по хората от вашето минало. Поддържането на контакт с тях ще ви отнеме много усилия, но ако ги положите, винаги когато се приберете вкъщи, ще има с кого да се забавлявате, а няма да се чувствате като забравен аутсайдер.

4. Транспортът и бюрокрацията ще ви се сторят малък ад

След като си намерите жилище и работа в новата страна, вие ще трябва да разберете и как точно се живее на това място, в този конкретен град. Имайте предвид, че ще трябва да проявите търпение, докато станете „на ти“ с придвижването с обществения транспорт. Може да се окаже трудна задача за вас, докато се запознаете с всички правила в чуждата страна, докато се ориентирате в държавните учреждения, в здравеопазването и т. н.

5. Усвояването на различна култура отнема време

За да се адаптирате в новата страна, вие ще трябва да се потопите в местната култура. Не бъдете твърде плахи и не се дръжте винаги като неориентиран чужденец. Ще правите грешки, разбира се, но докато тренирате, бъдете учтиви и се придържайте към основния етикет за добро и възпитано поведение.

6. Нивото на владеене на чуждия език може да е проблем

Може да смятате, че знаете езика на държавата, в която отивате отлично, но скоро ще откриете, че имате доста пропуски тук и там. Именно затова, преди да се преместите за продължителен период от време в чужбина или направо за постоянно, добре е да идете да поживеете в съответната страна за няколко седмици или месеца. Помислете да се запишете на езиков курс в тази държава или да гостувате по-дълго на своите приятели там. Това ще улесни прехода ви после, а и ще ви спести един тон главоболия и притеснения.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Опитал ( преди 8 години )
1.Езикът е в основата на всичко в чуждата страна.2.Трудова реализация на моженето, а не желаното, финансира престоя на дадено място и възможността за забогатяване..3.Месечна карта за транспорт, а не отделни билетчета - осигурява максимум реализация на моженето4.Директният транспорт икономисва време, релакс, елиминира негативни емоции.5.Квартирата да не е по високи безасансьорни над 2 етажа.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар