IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да засилите самочувствието на детето си

20 октомври 2016 11 40

8 начина

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Никой родител не би искал да вижда детето си да страда от ниско самочувствие, но за съжаление невинаги получаваме това, което желаем.

Твърде много деца днес се чувстват потиснати, именно заради света на силна конкуренция, в който живеем.

Работа на родителите е да засилят увереността на своите наследници. Така че независимо дали имате син или дъщеря, малко дете или тийнейджър, ето няколко полезни съвета как да повишите самочувствието на детето си и то да ходи с гордо вдигната глава:

1. Научете го да говори за чувствата си

Ако детето ви дойде при вас и ви се оплаче, че се чувства потиснато, помогнете му да идентифицира основните проблеми, които водят до неговите усещания. След това му предложете ефективно решение. Не го оставяйте да се оправя само в ситуацията и не го критикувайте заради това, че ви споделя негативните си емоции.

2. Въздържайте се от излишна критика

Ако детето ви има ниско самочувствие, не наливайте масло в огъня, като и вие го критикувате за щяло и нещяло. Ние сме склонни да бъдем най-лошите си критици, но това е вредно за децата ни. Ако те не могат да отговорят на вашите невъзможно високи, а понякога и ирационални стандарти, това си е ваш проблем. Не потискайте детето си като очаквате от него да е едновременно най-добрият ученик, най-успешният спортист и най-талантливият певец сред своите връстници.

3. Избягвайте сравненията

Нищо не прави едно дете по-неуверено в себе си от това собствените му родители непрекъснато да го сравняват с някой „по-добър и по-способен“, дори това да е собственият му брат или сестра. Не му внушавайте, че не е това, което трябва да бъде според вашите стандарти. Така съвсем ще стъпчете самочувствието на детето си, а освен това ще събудите излишно съперничество между него и децата, с които го сравнявате.

4. Хвалете го по-често

Не е нужно да заблуждавате с комплименти децата си и да им създавате излишно голямо самочувствие, което води до самохвалство. И все пак, ако детето ви има някаква заслуга или постижение, кажете му „браво“, похвалете го, най-добре пред други възрастни – роднини или приятели на семейството. Пред други хора децата са по-възприемчиви към похвалите и се чувстват по-горди от себе си.

5. Показвайте му безусловната си любов

За децата е много по-лесно да преодолеят трудностите, ако усещат постоянна подкрепа у дома. Напомняйте на детето си, че ще бъдете винаги зад него и в добри и в лоши времена и винаги ще го обичате, дори когато прави грешки.

6. Възпитавайте детето си в отговорности

Когато децата имат повече отговорности – дори и неща като това да се грижат за домашен любимец или да изхвърлят боклука – това показва, че родителят е уверен в техните възможности. Това, от своя страна, прави децата по-уверени в себе си. Така че не се колебайте да възлагате повече задачи в списъка с ангажименти на детето си.

7. Празнувайте успеха на детето си

Независимо дали става дума за това, че се е научило да кара колело или че е получило шестица на важен тест, покажете на детето си, че сте истински щастливи от неговата добре свършена работа. То трябва да вижда във вашите очи гордост и така само ще започне да се гордее със себе си.

8. Учете го да бъде по-смело с личния си пример

Ако вие сами обиждате себе си за това, че сте реагирали глупаво, смотано, ирационално или страхливо в дадена ситуация, детето ви ще започне само да се плаши от предизвикателствата в живота си. Затова внимавайте какъв личен пример му давате. За да възпитате уверено дете, вие самите трябва да имате едно добро самочувствие.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари