Виното носи доказани ползи за здравето ни. Изследователи свързват консумацията му с намален риск от сърдечносъдови проблеми, подобряване на белодробната функция и понижаване нивата на холестерола в кръвта.

Тези благоприятни свойства се дължат най-вече на ресвератрола – съединение, което основно се съдържа в червените вина. Ресвератролът е антиоксидант, който има противовъзпалителни свойства, намалява нивата на кръвната захар и подпомага сърдечносъдовата система.

Алкохолната напитка обаче носи не само полза за здравето, но и голяма наслада, особено за почитателите на качествените вина. Ако едновременно обичаме да пътуваме и да пием хубаво вино, много вероятно е да сме посетили вече известните места, където то се произвежда.

Районът на Бургундия във Франция, Тоскана в Италия, Долината на Напа в Калиформия, САЩ – все дестинации, които са добре познати на ценителите на хубавото вино.

Още по темата

За радост, тези дни има доста повече лозарски „светове“ за завладяване. През последните години се наблюдават малко известни лозя, които произвеждат изключителни реколти, допринасящи за обогатяване на картата с дестинации, предлагащи хубаво вино.

От Мианмар, Канада и Португалия, в нашата галерия може да откриете някои от непознатите дестинации, които почитателите на хубавото вино определено биха оценили.