IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да познаете, че срещу вас седи психопат?

12 юни 2017 08 10

Това са 10-те най-разпространени белега

Снимка: Pexels

Снимка: Pexels

Сред най-популярните психопати на съвремието ни са художествените образи от киното. Д-р Лектър, Пъзела, Круела Девил, Бъфало Бил от „Мълчанието на агнетата“.

Всички те споделят едно основно качество – способни са да наранят човек, заради някакви извратени разбирания за живота. Нещо повече – след злото деяние на тях не им трепва. По нищо не личи да изпитват вина. За тях лошото дело е просто за спорта – забавление.

Но как да ги разпознаем в реалността? Възможно ли е човекът, с когото излизате на среща да ви мисли зло? На помощ идва американската „Енциклопедия по душевни разстройства“. Според нея психопатите се отличават с 10 основни белега, които не е толкова трудно да забележим.

1. Садизмът – най-основният белег на психопата

Психопатите изпитват удоволствие, когато наблюдават как живи същества изпитват физическа или емоционална болка. Това ги радва. Кара ги да се чувстват силни, защото ги поставя в „по-висша“ позиция.

Те са склонни да оправдаят насилието, което извършват. За тях аргумент може да бъде всичко – религия, философия, нечий художествен труд или пък каприз на егото. Заради последното някои (не)освидетелствани стрелят с въздушни пушки по деца, защото разбирате ли, те са много шумни, докато си играят в двора. Други пък скачат на бой след леко ПТП. Садистичните наклонности са основният белег на психопатията.

2. Чар и умения за манипулация

Едно психо умее да представя себе си. Психопатът успешно започва непринуден разговор с непознати, показвайки се в най-добра светлина. Както се казва, твърде е хубаво, за да е истина. Такъв човек би разказвал уникални истории за живота си, за да впечатли околните.

(Не)Освидетелстваните са експерти в изграждането на доверие. Привидно съвсем безобидни, а отвътре със зли намерения.

3. Егоцентризъм и мания за величие

Този тип хора имат навика да започват всяко свое изречение с „аз“. Те са толкова влюбени в себе си, че се смятат за безпогрешен източник на мъдрост. Те са най-опитните, най-красивите... Ако съумеете да излезете с позиция срещу тази на психопат, той най-вероятно ще избухне, след което ще ви нападне с въпроса „Ама, ти малоумен ли си?“. Можете да ги тествате и като ги питате за възрастта им. Ако получите експресивна реакция от сорта на „Стар ли ти изглеждам?“ с изцъклени очи и втренчен поглед, кажете, че ви се ходи до тоалетната...

4. Психопатите са патологични лъжци

Освен че умеят да манипулират хората, те са първенци в лъжите. Винаги ще имат подобна история на вашата, която им споделяте. Освен това нещата, за които ви разказват, най-вероятно ще са измишльотините, които да ги покажат в по-добра светлина. Психопатът не се интересува от това дали неговата лъжа ще бъде разкрита. Той просто може да излъже отново, за да замаже възникналата ситуация.

5. Правилата са за останалите

Психопатите се смятат за богоизбрани. Така да се каже, правилата не важат за тях. А към нарушаването им те подхождат с висока доза хладнокръвие и увереност. Именно заради това те са опасни за обществото. Те не мислят за последствията – просто извършват, каквото са си наумили.

6. Живот като паразит

Както вече казахме, те са егоцентрични. За този типаж е уместно клишето вълк-единак. Той няма приятели или близки. Самотен е. Периодично се лепва за своята „жертва“ и изцежда от нея каквото успее – пари, енергия, секс, услуги и др. Може да се каже, че той е свикнал да живее на гърба на другите, възползвайки се от тях. А след като паразитът бъде изгонен от един, той се намества при следващия гостоприемник, където да смуче каквото му падне.

(Не)Освидетелстваният подбира „жертвите“ си такива, че да може да ги контролира. Вече знаете как той обича да е във водещата роля. Това му позволява да манипулира доверието, печелейки всевъзможни активи. Лъжейки, че е влюбен, например, той би искал да получава редовен секс. Пък защо и да не изкара някой лев от емоционалното обвързване. В общия случай този лош човек ще разказва как има изключително високи цели за бъдещето си. Реално обаче те зависят от ресурса на неговите гостоприемници, което ги прави невъзможни.

7. Психопатите имат зад гърба си цял наръч със злини

Да бъдеш психопат не е моментно състояние. Тяхното аморално поведение ги следва през целия им живот. Те крадат, лъжат, проявяват се като вандали, сексуални насилници, не спазват уговорките и задълженията си. В училище тези хора тормозят по-слабите. Малтретират ги, унижават ги. Извън школото пък тероризират интимните си партньори, близките си. Забавляват се, наранявайки околните. Така че преди да правите каквото и да било с непознат, хубаво е преди това да узнаете историята му.

8. Чувствата са други

Емоциите за тях са по-различни. Той не може да усети, да почувства. Диагнозата психопатия означава, че човекът отсреща е неспособен да усети любовта, щастието и обичта както обикновените хора. Емоциите при лудия са извратени. За психопата любовта е да държи някого в подчинение, щастието – да вижда болка в чуждите очи, радостта е да заблуди всички, че всъщност лъжите му са реалност.

9. Лесно се палят

Психопатът е избухлив човек. Не е ли неговото, ще стовари небето върху вас. Ако имате неудоволствието да събеседвате с такъв човек, ще видите, че най-дребните неща от разговора го вадят от релси. Разминаванията в гледните точки, религията, философията за живота, политическите пристрастия, спортните симпатии – всички те са мотив за жесток скандал, в чийто генезис няма реална причина.

10. Мания на тема оръжие

Психопатите често се възхищават на художествени образи и серийни убийци от реалността. Понякога те подражават. Ако един би харесал д-р Ханибал Лектър, то вероятно в дома му безпричинно ще има арсенал от остри медицински инструменти. Възможно е този човек да се разхожда с хладно оръжие, въздушен пистолет или друг инструмент за причиняване на злини. Оправданието за носенето им ще бъде, разбира се, опасното време, в което живеем.

Тези белези трябва да се проявят заедно, за да можете да наречете някого психопат. Появата на само един или два от изброените, значи, че вероятно събеседникът ви не е в настроение. Не бързайте с изводите, но ако се почувствате застрашени, по-добре бягайте.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 6 години )
"Александър Градинаров" трие всички коментари към великите му излияния. 100% психо /трапия/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар