Понякога сме толкова фокусирани върху това, което не сме постигнали, че не можем да видим онова, което имаме. Лесно е да забравим за целия напредък, който сме направили, и да се обезкуражим от случаите, в които сме сгрешили или вглеждайки се в нещата, които ни „липсват“.

Може би е време да започнем да се гордеем с това, което сме постигнали в живота си и да помислим върху значението на тези постижения. За тази цел предлагаме няколко ясни признака, които са доказателство, че се справяме много по-добре, отколкото си мислим.

1. Знаем какво не искаме

Ние прекарваме толкова много време, търсейки това, което наистина искаме. Партньорът, който ще направи живота ни по-смислен. Кариерата, която ще ни направи по-удовлетворени. Гледаме хората около нас и се чудим защо все още не сме постигнали всичко, което те имат.

Но не трябва да сравняваме живота си с графиците на други хора. Няма нищо лошо да отделим време, за да разберем какво не искаме. Добре е да анализираме изборите си.

И може би дори да открием какво искаме, като разберем какво е онова, което не искаме.

Още по темата

2. Поемаме отговорност за живота си

Всички сме преживели болка под някаква форма. Може би това е раздяла, смърт на близък човек, финансови затруднения или семейни проблеми. Не можем да изтрием тези ужасни преживявания, но можем да изберем да продължим напред.

Ако сме разбрали, че бъдещето е в нашите ръце, то ние поемаме отговорността за живота си и за това, което се случва с нас.

3. Не позволяваме малките неща да ни тревожат

Всички се разстройваме от време на време и по различни причини. Независимо колко големи или малки са проблемите, нашите чувства винаги са реални. Трябва обаче да си припомним, че животът наистина е кратък.

Ако не позволяваме на малките неща да ни притесняват, то имаме повече време да изпитаме всичко, което животът може да предложи.
Правим съзнателен избор – избираме щастието пред гнева.