IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За да няма угризения: Каква да бъде коледната вечеря?

21 декември 2017 12 00

Учените дават своята рецепта

Снимка: Istock

Снимка: Istock

На Коледа човек може да погълне цели 5240 калории, от които 190 г мазнини. Традиционните ястия обаче не са вредни, опасно е преяждането, предупредиха британски учени, цитирани от в. „Дейли мейл“.

Много от любимите храни на Коледа, като червеното вино, пуйката, черният шоколад, ядките, са полезни, обясняват учените от Кингс колидж, Лондон. Някои от тях намаляват опасността от рак, свалят кръвното налягане, подобряват чревната флора.

Ядките, например, намаляват опасността от инфаркт и от сърдечносъдови заболявания. Според специалисти от Харвард от тях дори не се пълнее, макар и да са толкова калорични.

Червеното вино, шампанското, черният шоколад, кореноплодните и боровинките намаляват кръвното налягане, а така се намалява рискът от сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт. Червеното вино и черният шоколад съдържат полифеноли. Кореноплодните като червеното цвекло поглъщат нитрати от почвата и също свалят кръвното.

Шампанското подобрява състоянието на кръвоносните съдове, като ефектът продължава четири до осем часа. Това се дължи на полезните съставки на гроздето, а не на алкохола. Алкохолът от своя страна подобрява усвояването на полезните съставки на растенията.

Пуйката е полезна за сърцето. Тя е един от източниците на протеини с най-малко мазнини, по-малко от телешкото и пилешкото. Тя съдържа и селен, който е полезен за сърцето, важния за щитовидната жлеза йод и желязо.

Брюкселското зеле също намалява риска от рак. То е богато на желязо, както и останалите кръстоцветни зеленчуци и ядките. Съдържа и съединението сулфорафан, което „изключва“ гените, влияещи върху развитието на рака.

Мандарините, освен че са освежаващи, съдържат витамини А и С, фолати, фибри, калий. Един флавоноид в тях – нобилетин, предотвратява затлъстяването, предпазва от диабет тип 2 и дори от атеросклероза, която е „виновникът“ за много инфаркти и инсулти.

В сухите плодове, които се слагат в коледния пудинг, има много фибри. Те са полезни за чревната флора.

За да е полезна коледната вечеря обаче, е важно да не се преяжда. Преяждането увеличава триглицеридите, които причиняват възпаления в кръвоносните съдове и сърцето. По-голямото количество алкохол пък увеличава адреналиноподобни вещества, които водят до аритмия. Затова е добре храната и напитките да бъдат ограничени до не повече от 900 калории.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари