IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орехчета

3 март 2018 06 00

Социалистически десерт за всеки ден

Снимка: Cloves and vanilla

Снимка: Cloves and vanilla

Ако има нещо, което миналото ни е оставило с хубав спомен по отношение на готварството, това са сладките орехчета.

Лесни за приготвяне, тези сладки са изключително красиви и носят със себе си аромат, който скорострелно ни връща в 80-те години.

Днес с помощта на Clovesandvanilla.com ви представяме как да си ги приготвите у дома.

Съставки:

За бисквитите:

125 г меко масло

¼ ч. ч. кисело мляко

3 ч. ч. пресято брашно

¼ ч. л. сода бикарбонат

½ ч. ч. пудра захар

2 яйца

Подправки: ванилия, стрит махлеб

За крема:

700 мл прясно мляко

3 с. л. захар (ако обичате много сладък крем, може да сложите 4 с. л.)

1 пак. пудинг (може да го замените с 2 с. л. нишесте/брашно, пак. ванилия и 1 яйце)

В дълбока купа смесете яйцето със захарта, после добавете мекото масло, подправките и разбъркайте добре. Прибавете киселото мляко с разтворената в него сода, и след като се оформи хомогенна смес добавете и брашното.

От всички съставки трябва да оформите меко и незалепващо тесто. Готовото тесто оформете на малки топчета, големи колкото лешник. Загрейте формата за орехчета на котлона (трябва да я нагрявате само от едната страна (тази в която са дупките) и не е необходимо да я мажете с нищо, защото самото тесто е маслено. Когато формата ви е нагорещена я отворете, поставете във всяка дупчица по едно топче от тесто, притиснете с горната част на пресата докрай и оставете така за около 1-2 минути, докато формичките се изпекат.

Когато бисквитите са готови, извадете ги от формата и поставете нова порция маслени топчета, затворете пресата докрай и оставете до изпичане, а после извадете (следете сладките ви да са светлокафяви а не тъмнокафяви, сладките се изпичат много бързо при добре нагрята форма).... И така докато изпечете всички орехови формички.

Когато сте готови с бисквитите, започнете приготвянето на крема. Кипнете млякото заедно със захарта, разтворете в 20-30 мл мляко сместа за крема (пудингът или нишестето, яйцето и ванилията) и добавете към млякото. Ако използвате яйце в сместа, добавете внимателно, за да не пресечете яйцето. Бъркайте без да спирате, за да избегнете загарянето и образуването на бучки в крема, до сгъстяването на сместа и нейното завиране.

Когато кремът ви е готов започва забавлението – а именно – пълненето на ореховите черупки с горещия крем и слепването им две по две. Малко пипкава работа, лепкава и може би малко пареща, заради горещия крем... но забавлението ви е в кърпа вързано.

Готовите слепени орехчета приберете в кутия и покрийте с фолио. Оставете ги поне за 6 часа, най-добре за цяла нощ, за да може кремът да попие в бисквитеното тесто и да направи орехчетата меки, сочни и вкусни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари