Когато търсите идеи за закуска, рано или късно опирате до рецептите на Jamie Oliver, които са безотказни. Тези плодови кифлички нямат нищо общо с формата на кифлички и са толкова плодови, колкото сушените плодове могат да ги направят. Но нямат добавена бяла захар и търпят вариации с кокосово масло и пълнозърнесто брашно. Ще ги приготвите за около 30 минути и наистина ще зарадвате любимите си хора за закуска или вкусна гарнитура към чая/кафето.
Предлагаме ви една вкусна рецепта от Clovesandvanilla.com
Съставки:
120 г сушени плодове (червени боровинки и стафиди)
120 г масло/кокосово масло
450 г пресято брашно/пълнозърнесто брашно
2 ч. л. бакпулвер
2 големи яйца
5 с. л. прясно мляко + още малко за намазване
Подправки: махлеб, ванилия, щипка сол
Хубав черен чай или сок за накисване на сушените плодове
Накиснете сушените плодове в хубав чай или плодов сок. Нарежете маслото на малки парченца. В дълбока купа смесете брашното, бакпулвера, подправките и маслото и претрийте брашното с маслото през ръцете си, до получаването на маслени трохи. В купичка разбъркайте млякото с яйцата, изцедете сушените плодове и ги прибавете към яйцата. Образувайте кладенче в маслените трохи и в него прибавете солта, яйцата, млякото и сушените плодове. От съставките в началото с лъжица, а после с ръка, омесете маслено тесто, като не го месите твърде дълго. Трябва да оформите незалепваща се топка маслено тесто.
Разделете тестото на две части и от всяка част върху набрашнена повърхност разточете кора с дебелина около 2 см, от която да изрежете кифличките, в предпочитани от вас форми (може и със стъклена чаша). Съберете остатъка от тестото, оформете на топка и отново разточете и изрежете кифличките. Повтаряйте процедурата докато направите цялото тесто.
Поставете кифличките в тава, покрита с хартия за печене, и изпечете за 13 – 15 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса. Ако предпочитате по-меки кифлички ги завийте все още топли в кърпа, а после приберете в плик, а ако обичате хрупкави кифлички и бисквити, охладете вашите върху решетка.
Можете да консумирате просто така, топли или охладени или да ги обогатите с крема сирене/скир и сладко.
Бон апети!














Хороскоп за 15 декември: Неочаквана новина за Близнаците, вдъхновение за Овните
Рецепта от тефтера на баба: Празнична питка
Три зодии ще се къпят в пари в седмицата от 15 до 21 декември
Чести грешки, които допускаме при носенето на парфюм
Част от амазонската тропическа гора вече е частна собственост
На повърхността на луната на Юпитер – Европа, е забелязан гигантски черен „паяк“
Лунната почва може да съдържа следи от земната атмосфера
Антитела, проектирани от изкуствен интелект, ще бъдат тествани на хора
Фодън отново вкара, но според Пеп не е играл добре
Спортът по телевизията днес, 15 декември
В Съндърланд ликуваха здраво след триумфа в дербито
Мачовете по телевизията днес, 15 декември
Дневен хороскоп за 15 декември, понеделник
Седмичен хороскоп за 15 – 21 декември
Любовен хороскоп за 15 – 21 декември
10 евтини, но луксозни акцента за украса на масата
Чрез микропластмасата се разпространяват опасни бактерии
Клиника по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ отпразнува своята 20-годишнина
Защо се будим малко преди алармата?
Наследствена ли е шизофренията?
Остави коментар