IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 грозни истини, които клюкарстването разкрива за нас

23 март 2018 16 00

Клюките най-често са клевети, замаскирани като „невинен“ разговор

Снимка:istockphoto.com

Снимка:istockphoto.com

Много хора имат склонност да се увличат в клюкарстване, без дори да се усещат, че го правят. На нас ни е трудно да разграничим кога просто разказваме някаква история и кога клюкарстваме. Истината е, че когато говорим негативни неща зад гърба на човек, ние винаги клеветим името му под някаква форма, което си е вид грях.

Особено много съгрешаваме, ако се държим мило с този човек – много по-добре е, ако не харесваме някого да му покажем негативното си отношение, без излишно лицемерие.

Ето и четири грозни истини, които клюкарстването разкрива за нас:

1. Разкрива нашата горделивост

Много хора имат измамно чувство на превъзходство над другите. Те искрено вярват, че са по-добри, по-умни, по-успешни и т. н. от определен човек или определени хора. Когато клюкарстваме за грешките на другите, ние всъщност се успокояваме, че сме много по-добри личности и че нашите грешки са много по-невинни. Истината е, че дори един елементарен коментар от вида „Съседката не готви за семейството си, а разчита на храна за вкъщи“ разкрива горчивата истина, че малко или много, или завиждаме на тази съседка, или че се държим твърде горделиво.

2. Разкрива, че се опитваме да изглеждаме по-добре за сметка на друг

Ако разпространяваме клюки за определен човек, опитвайки се да го злепоставим така че ние да изпъкнем пред определени хора, то това само показва, че и ние сме човешко същество, пълно с недостатъци. Не използвайте нечие чуждо нещастие, лош избор или груба постъпка, за да покажете колко повече недостатъци има този човек от вас самия. Не се знае дали този опит няма да се върне към вас като бумеранг след време.

3. Разкрива нашата несигурност

Когато клюкарстваме, ние до голяма степен показваме, че не сме сигурни от изборите си в живота, както и че се съмняваме в нашата собствена идентичност. Всеки човек си има различен житейски път. Това, че някой е по-различен от нас и че гледа на живота под друг ъгъл, не значи че той е по-лош. Човек не трябва да съди другите твърде сурово, защото всеки си има различна истина за нещата. По-скоро ние трябва да се стараем да достигнем своята собствена истина, така че да се чувстваме удобно в кожата си.

4. Разкрива нашата надменност

Няма какво да се лъжем – клюкарстването показва лицемерие и надменност, преди всичко. В някои случаи дори говори затова, че човек е завистлив, отмъстителен и не особено добър. Затова следващия път, когато решите да споделите някакъв негативен коментар или пикантна история относно даден човек, но зад гърба му, замислете се за истинските си мотиви да го направите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари