IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шоколадов крем с кафе и плодове

20 септември 2011 09 43

За професионалисти

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Необходими продукти за 4 порции:

150 г млечен шоколад

1 с.л. vелатин

100 мл кокосово мляко

4 с.л. rазтворимо кафе

2 яйца

20 мл кафеен ликьор

1 щипка сол

30 г захар

400 г сметана

250 г малини

1 банан

за гарниране:

кокосово мляко

кокосови стърготини

тънки кокосови резени

Начин на приготвяне:

Шоколадът се нарязва на едро и се разтопява на водна баня. Желатинът се накисва в студена вода. Кокосовото мляко се разбърква с кафето.

Едно яйце се разделя. Жълтъкът и другото яйце се разбиват на водна баня с кокосовото мляко на гъст крем. Желатинът се разтопява в крема. Добавят се шоколадът и ликьорът. Оставя се на студено.

Белтъкът се разбива с щипка сол, като постепенно се прибавя захарта. Сметаната се разбива и заедно с разбития белтък се добавят към крема.

Малините се почистват, бананът се обелва и се реже на шайби. За украса ръбовете на чашите се натопяват в кокосово мляко и след това в кокосови стърготини.

Половината крем се изсипва в чашите, отгоре се разпределят плодовете, като няколко хубави малини се запазват за украса и останалият крем се сипва догоре. Чашите се оставят най-малко 4 часа на студено. При сервиране се гарнира с останалите малини и с кокосови стърготини.

От книгата „Шоколад за модерни хота на ИК „Gourmet"

Автор - снимка

КоментариКоментари