Необходими продукти за 16 броя:
Тестото...
125 г масло
50 г кафява захар
2 яйца
200 г брашно
2 с.л. какао
1/2 пакетче бакпулвер
100 мл прясно мляко
мазнина за формата за печене
Пълнежът...
300 мл прясно мляко
40 г грис
80 г масло
80 г захар
100 г кокосови стърготини
2 пакетчета ванилена захар
Глазурата...
200 г тъмен кувертюр
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса. Маслото се разбива със захарта и яйцата на крем. Брашното, какаото и бакпулверът се смесват и, редувайки се с млякото, се добавят към крема.
Тестото се разпределя в намазана форма с диаметър 26 см и се пече 25 минути.
Изважда се от фурната, освобождава се от формата и се оставя да изстине.
В тенджера се варят млякото с гриса и маслото, като се бъркат, докато се сгъстят.
Прибавят се захарта, кокосовите стърготини и ванилията. Сместа се разстила върху шоколадовия блат.
Кувертюрът се разтопява бавно на водна баня и сладкишът се залива. Преди сервиране трябва да престои най-малко три часа в хладилника.
Рецептата е от книгата "Шоколад за модерни хора" на Gourmet Publishing