IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еклери с шоколадов пълнеж

2 декември 2011 12 31

За онези, които обичат кулинарните предизвикателства

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Необходими продукти (за 20 броя):

за пареното тесто:

50 г масло

сол

2 пакетчета захар с натурална ванилия

180 г брашно

2 ч.л. Какао

4 яйца

1 ч.л. Бакпулвер

мазнина за тавата

за крема:

1 шушулка ванилия

250 г сметана

4 жълтъка

100 г захар

250 г масло

200 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 200 градуса. За тестото се кипват 250 мл вода с малко сол. В нея се разтопява маслото, прибавя се ванилената захар и наведнъж се изсипва брашното. Добавят се какаото и щипка сол и веднага започва да се бърка енергично с дървена лъжица на слаб огън, докато цялото тесто започне да се отделя от тенджерата.

Изсипва се в купа. Добавя се едно яйце, разбърква се на гладко тесто с миксера и се оставя да изстине. Останалите яйца се прибавят едно по едно в тестото, слага се бакпулверът и се разбърква добре.

От готовото парено тесто се шприцоват 20 топчици с големината на орех в намаслена тава. Еклерите се пекат в средата на фурната около 25 мин. През първите 15 минути фурната в никакъв случай не се отваря, за да не спаднат еклерите. Тавата се изважда от фурната и еклерите се оставят да изстинат.

За крема в тенджерата се кипва сметаната заедно с ваниловата шушулка и предварително остърганата й вътрешност и се оставят да предстоят. След това шушулката се отстранява. Жълтъците се разбъркват със захарта, прибавя се горещата сметана, излива се обратно в тенджерата и се разбърква на слаб огън с гумена лопатка, но не се кипва. След това се прецежда през цедка и се оставя да изстине на стайна температура.

Маслото за крема се разбива на пяна до побеляване. След това се добавя ваниловият крем.

150 г натурален шоколад се разтопява на водна баня и се смесва с крема. Той се сипва в шприц с голям отвор. Еклерите се разрязват на две, като с крем се пълни долната половина и след това се слага капачето.

Останалият шоколад се разтопява на водна баня и след това еклерите се поливат с него.

От книгата "Шоколад за модерни хора" на ИК Гурме

Автор - снимка

КоментариКоментари