IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Клуни и скандалът с кафето

2 март 2020 14 50

Актьорът проговори за разкритията за детски труд

Снимка: Getty

Всички сме попадали на онази реклама с Джордж Клуни и Натали Дормър, която е вдъхновена от „Игра на тронове“. Имаме храбър рицар, който успява да убие големия лош дракон, но това явно не е достатъчно, за да спаси цялото кралство.

Затова Клуни трябва да влезе в истинския свят, за да се опита да намери друго решение. Облечен в рицарски одежди, той се качва на туристически автобус в Ню Йорк и стига до крайната си цел – кафето, което ще спаси кралството. Марката е Nespresso, а рекламата се оказва една от най-успешните.

Джордж Клуни е рекламно лице на компанията от 2016 година, но сега се сблъсква с истински проблем. Според разследване на британския репортер Антъни Барнет, в част от кафените плантации в Гватемала работят деца. Страната е най-големият производител на кафе в Централна Америка и десета в целия свят. 

Според Барнет, който работи за телевизия Chanel 4, част от тези плантации зареждат и компанията за кафе. След като всичко това стана ясно, Клуни изказа мнението си в официално изявление, разпространено до американските медии. Според думите му, той е „огорчен и изненадан“ от разкритията. 

Актьорът допълва, че е напълно наясно с проблемите, които засягат детския труд, тъй като като малък е работил в семейните плантации за тютюн. Именно затова той е решил да се присъедини към програма, ръководена от Nespresso, за да промени ситуацията. Клуни твърди, че компанията е постигнала огромен успех в тази област и е променила живота на хиляди фермери по света.

„Истината е, че тази програма има позитивен ефект върху производителите на кафе в света“, казва още звездата.

Въпреки това, той признава, че явно има още доста работа, за да бъде постигнат крайният резултат. Клуни добавя, че се надява Антъни Барнет да продължи с разследванията си, за да покаже истината и да проследи дали компанията наистина ще промени положението, в което се намира. 

Изпълнителният директор на Nespresso също се изказа по темата. Гийом льо Кунф обяви в изявление, че компанията започва свое разследване и спира всички покупки на кафе от плантациите в Гватемала. 

„Ние не толерираме детския труд“.

Той допълни, че фирмата работи с различни организации, които осигуряват справедливо възнаграждение за всички производители и се опитват да им създадат отлична работна среда. Също така те се борят срещу детския труд и обучават фермерите, които да се грижат правилно за растенията.

Джордж Клуни: Тормозят Меган като принцеса Даяна

Льо Кунф твърди, че през 2019 година близо 400 от агрономите на компанията за кафе са посетили повече от 170 хиляди ферми по света, за да помогнат на местните фермери в земеделието.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари