IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерилин Монро – една (не)известна личност

22 април 2020 16 30

„Никой не ме познава истински“

Снимка: Getty

Какво може да се каже за Мерилин Монро, което вече не е казано? Тя се превръща в икона приживе и си остава такава дълго време след смъртта си. 58 години по-късно все още образът ѝ е на всеки сувенир в Холивуд, а под статуята ѝ с разперената пола се снимат безброй туристи.

Всички знаят, че името на Мерилин Монро всъщност е Норма Джийн Мортънсън. Знаем и за злоупотребата ѝ с наркотици, наградите ѝ „Златен глобус“, БАФТА и за връзката ѝ с президента на САЩ Джон Ф. Кенеди. Според различни теории, под Белия Дом има тайни тунели, през които Монро е влизала, за да се среща с любовника си.

Всяка една среща е записвана в таен дневник на актрисата. Той обаче изчезва след смъртта ѝ. Конспиративни теории твърдят, че именно Кенеди е взел дневника, но това няма как да бъде доказано, тъй като е застрелян само година след смъртта на Монро.

Детство

На 1 юни 1926 година се ражда Норма Джийн. Майката е Гладис Пърл Бейкър, но бащата остава неизвестен. До ден днешен се спекулира между двама мъже, но никой не може да представи истинско доказателство, за да подкрепи теорията си.Единият от кандидатите е бившият съпруг на Гладис – Едуард Мортънсън, с когото тя се разделя през 1928 година.

Другият потенциален баща на Монро е Стенли Гифорд – колега на Гладис, с когото тя има афера по времето, когато е зачената дъщеря ѝ. Самата Монро е признавала, че е виждала снимка на баща си, но никога не е била сигурна кой е той. Историята разказва, че мъжът на снимките приличал на Кларк Гейбъл, с когото Мерилин успява да играе в последния си филм „The Misfits“.

Мерилин Гети

Снимка: Getty

Детството на Мерилин е стабилно и щастливо. Майка ѝ е психически и финансово неподготвена за дете и бъдещата звезда е оставена при приемните родители – Алберт и Айда Болендър в малкото градче Хоторн. Първоначално Гладис живее заедно с тях и пътува до Лос Анджелис, където работи, но скоро след това се премества в големия град, тъй като пътуването и смените я изтощават напълно.

Единствената цел на Гладис е да събере достатъчно средства, за да може да отгледа дъщеря си. През 1933 година това се случва и тя купува къща в Холивуд, където прибира и Норма. Година по-късно обаче тя е диагностицирана с параноидна шизофрения и до края на живота си често е приемана в болници и постепенно губи контакт с дъщеря си.

Норма остава да живее със съквартирантите на майка си – Джордж и Мод Аткинсън. Съжителството обаче никак не е приятно за звездата, тъй като тя става жертва на сексуален тормоз. През следващите четири години Джийн преминава през няколко приемни семейства и често сменя училища.

През 1935 година се озовава в дом за сираци и по думите на Норма, никой не я е искал. Приятелката на майка ѝ, Грейс Годард, става нейн законен настойник през 1936 година, но я прибира у дома година по-късно. Семейство Годард получава възможност да се премести в Западна Вирджиния, но властите не позволяват Норма да излиза от Калифорния. За да не се върне в сиропиталището, Норма е принудена да се омъжи за сина на съседите – 21-годишният Джеймс Дохърти.

„Бракът не ме накара да се чувствам тъжна, но не ме направи и щастлива“, казва тя.

Само година след сватбата, Дохърти се записва в търговския флот и е изпратен на остров Каталина. Норма отива заедно с него, но през 1944 година той заминава за мисия в Тихия океан. Това кара бъдещата звезда да се прибере обратно при родителите на съпруга си и да започне работа във фабрика за муниции.

Славата

Същата година, в която започва работа, Норма се среща с военния фотограф Дейвид Коновър, на когото е поставена задачата да снима работещи жени, изпълняващи поръчки за армията. Пред обектива му застава Джийн и така започва сътворяването на една легенда.

Въпреки че нито една от снимките на Коновър не е използвана, Норма напуска работа и започва да работи за него като модел. Само 6 месеца след като подписва договора си, тя се появява на корицата на 33 различни списания. Заплатата ѝ е 5 долара на час.

Големите филмови студиа я забелязват веднага и се свързват с нея, за да ѝ предложат работа като актриса. Не успява в „Paramount“, но пък „20th Century Fox“ веднага я приемат. През август 1946 година се появява и името Мерилин Монро. Първото име е на звездата на Бродуей Мерилин Милър, а фамилното идва от моминското име на майка ѝ.

Мерилин Гети

Снимка: Getty

Развежда се с Дохърти, тъй като той се противопоставя на кариерата ѝ и я кара да избере между славата и семейството. В първите месеци Монро не получава роли, но използва времето си за уроци по пеене, танци и актьорско майсторство.

Първата ѝ роля идва през 1947 година във филма „Опасни години“, но истинският ѝ пробив идва три години по-късно. Тогава тя играе в общо 6 филма – „Щастлива любов“, „Билет до Дивия запад“, „Огнена топка“, „Всичко за Ева“, „Дясно кроше“ и „Асфалтова джунгла“.

През 1951 година е водеща на наградите „Оскар“ и не след дълго се превръща в най-скъпо заплатената актриса. Печели си и прозвището „секссимвол на Холивуд“ и заедно с гримьора си утвърждават визията, с която се свързва името Мерилин Монро – тъмни извити вежди, бледа кожа, блестящи червени устни и бенка.

Освен с визията ѝ, светът свързва Мерилин Монро и с една иконична снимка, заснета по време на снимките на „Проклетите 7 години“. Тогава полата на актрисата се вдига, а тя се опитва да я свали. Именно в тази поза е направена и скулптурата ѝ в САЩ.

Снимката обаче докарва повече проблеми на Монро, отколкото позитиви. Тогавашният ѝ съпруг Джо Димаджио е бил бесен, тъй като не е искал съпругата му да бъде снимана в подобни пози. Историята разказва, че двамата са имали огромен скандал в хотела и само няколко месеца по-късно звездата подава документи за развод. Причината – психична жестокост.

На 19 май 1962 година тя пее „Честит рожден ден“ по случай рождения ден на президента Джон Ф. Кенеди. Привлича погледите с бежова, кожухална рокля, покрита с кристали, която я кара да изглежда гола. Роклята е толкова впита, че трябвало да бъде зашита по нея. Тя няма нито ципове, нито копчета. През 1999 година роклята се купува за 1 млн. евро, което я прави най-скъпата дреха за времето си.

Здравословни проблеми и зависимостта към наркотиците

Със славата идват и проблемите за Монро. Тя развива зависимост към наркотиците, започва да закъснява за снимки и често не помни репликите си. Ситуацията толкова се влошила, че се наложило прекъсването на снимките за филма „Непригодните“, за да може Мерилин да прекара една седмица в клиника в Лос Анджелис.

Първата половина на 1961 година тя прекарва в болница заради здравословни проблеми и след това е приета за кратко в психиатрична клиника, за да лекува депресията си. Завръща се под светлината на прожекторите година по-късно, когато печели наградата „Златен глобус“ и започва да снима нов филм.

Мерилин пр

По това време обаче хваща синузит и въпреки медицинските препоръки, продукцията продължава. Според Fox, актрисата се преструва на болна и затова я принуждава да работи. Постепенно отношенията между двете страни се влошават, Монро е уволнена и съдена.

Година преди смъртта ѝ, тя е диагностицирана с параноична шизофрения и е приета в психиатрия в Ню Йорк. Бившият ѝ съпруг Димаджио я извежда оттам.

Смърт

На 5 август 1962 година в Лос Анджелис умира Мерилин Монро. Тогава тя е на 36 години, а причина за смъртта ѝ е предозиране със сънотворни. Някои хора обаче смятат, че актрисата е била убита. „Нито тогава, нито сега вярвам във версията за самоубийство. Мерилин Монро не е имала такива намерения“, казва бившият окръжен прокурор на Лос Анджелис Джон Майнър.

Теориите на конспирациите се уповават на няколко детайла, които не се вписват в картинката. Според официалното разследване, Монро е погълнала 45 хапчета наведнъж, но до леглото ѝ не е била намерена чаша с вода. Докладът от аутопсията има няколко несъответствия, които не могат да бъдат доказани, защото вътрешните органи на актрисата са унищожени.

Според някои, Монро е убита от мафията заради интимните си отношения с Франк Синатра и Джон Ф. Кенеди. Джон Майнър твърди, че досиетата на ФБР са сериозно цензурирани, а разпитите на нейни близки приятели все още не са огласени.

Смъртта на Мерилин Монро е толкова интересна, колкото и животът ѝ. Разрушената връзка с майка ѝ, която предизвиква и депресията ѝ, борбата с други психични заболявания, пристрастеността ѝ към наркотиците и липсата на бащинска фигура я водят към преждевременния ѝ фатален край.

Светът твърди, че знае всичко за Мерилин Монро, но всъщност никой не я познава истински. Нейният живот е бил скрит зад персоната на звезда, а в същото време тя е била просто едно срамежливо момиче, търсещо закрила.

Какъв е бил истинският живот на една (не)известна личност, вижте на 25 и 26 април от 20:30 във филма „Тайният живот на Мерилин Монро“ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари