fallback

За пореден път: Нападнаха Дж. К. Роулинг за хомофобско изказване

08 June 2020 14:40

Феновете ѝ я накараха да се извини

Авторката на поредицата за Хари Потър отново попадна под вълна от критики заради изказване в социалните мрежи. В събота Дж. К. Роулинг публикува статия от сайт, която е озаглавена „Създаване на по-равноправен свят за хората, които имат менструация“. Това, което обиди представителите на ЛГБТ общността беше, че авторката поиска да ѝ бъде обяснено какво значи „хората, които имат менструация“.

В статията се говори за многото аспекти на пандемията, включително повишен риск от насилие, основано на пола по време на изолацията, както и опасността, с която се сблъскват медиците. Материалът обяснява, че приблизително 1,8 млрд. момичета, жени и хора, които не се идентифицират полово, са имали проблем с месечния си цикъл и все още имат нужда от необходимите материали, безопасен достъп до тоалетна, сапун, вода и лични пространства в условията на изолация.

‘People who menstruate.’ I’m sure there used to be a word for those people. Someone help me out. Wumben? Wimpund? Woomud?

Opinion: Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate https://t.co/cVpZxG7gaA

— J.K. Rowling (@jk_rowling) June 6, 2020

Роулинг обаче не беше много съгласна с казаното и заяви, че преди е имало дума, която служи за хората с менструация. Авторката си направи лека шега и се опита да стигне до правилното изписване на „жени“, но това никак не се стори смешно на феновете ѝ. Само няколко минути след публикуването на туита ѝ, тя се превърна в истинска сензация в Туитър и много от потребителите я нападнаха за това, че не изразява подкрепа към транссексуалните.

„Хей, аз съм мъж! Имам менструация! Престани да бъдеш гаднярка!“, пише Зейк Смит, който е открит транссексуален. Той става известен с появата си в предаването „Survivor“, където останалите участници разкриват сексуалността му. Според него, Роулинг отрича съществуването на транссексуалните мъже и жени. 

Въпреки множеството негативни коментари, авторката продължи да изказва мнението си. Тя заяви, че познава и обича транссексуалните хора, но премахването на половата идентичност ще създаде повече проблеми, отколкото решения. „Това не е омраза, а истина“, пише Роулинг. Добавя, че уважава всеки човек, който живее комфортно в кожата си и се приема такъв, какъвто е. 

If sex isn’t real, there’s no same-sex attraction. If sex isn’t real, the lived reality of women globally is erased. I know and love trans people, but erasing the concept of sex removes the ability of many to meaningfully discuss their lives. It isn’t hate to speak the truth.

— J.K. Rowling (@jk_rowling) June 6, 2020

Певецът Брад Уалш обаче също разкритикува писателката. „Ти си умен човек. Как може да не знаеш разликата между пол и полова идентичност?“, пита той и добавя, че е изключително разочарован от мнението ѝ. Актрисата Пати Харисън пък отиде още по-далеч и сподели, че мнението на Роулинг показва и нейната незаинтересуваност относно чернокожото население. 

Организацията „GLAAD“, която защитава правата на ЛГБТ общността също публикува становище в Туитър и насърчи последователите си да дарят средства към различни организации, които подкрепят както транссексуалните хора, така и афроамериканците. „През 2020 година няма извинение за нападки, отправени към транссексуалните“, добавят от организацията. 

Това не е първият път, в който Роулинг попада под вълна от критики в социалните мрежи. Само преди година тя се изказа в подкрепа на Мая Форстър, която е уволнена от работата си, защото твърди, че мъжете никога няма да бъдат жени. „Обличайте се както си искате, наричайте се както намерите за добре, спете с когото си искате и живейте живота си в мир и спокойствие. Но да уволните жена, която се е осмелила да изрази мнение за половата идентичност? Това не го разбирам“, написа авторката.

JK Rowling continues to align herself with an ideology which willfully distorts facts about gender identity and people who are trans. In 2020, there is no excuse for targeting trans people.

— GLAAD (@glaad) June 7, 2020

Според различни организации, защитаващи правата на ЛГБТ общността, писателката лъже, че приема хората с различна сексуална ориентация. Те добавят, че Роулинг признава за жени само тези, които „биологически са се родили като такива“. 

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
книги Хари Потър критики хомофобия писателка авторка Дж. К. Роулинг
0 коментара
fallback