IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диего Марадона към папа Йоан Павел II: Продай златния таван във Ватикана и помогни на бедните

27 ноември 2020 18 00

Футболната легенда се завърнал към вярата след срещата си с папа Франциск

Снимка: БГНЕС

Диего Марадона беше признат като един от най-великите футболисти на всички времена. Аржентинската легенда извежда националния си отбор до световна купа през 1986 година. Във визитката му ще намерите, че той играе за отбори като „Бока Хуниос“, „Севиля“, „Наполи“ и „Барселона“.

„Няма абсолютно никакъв спор за това кой е най-добрият играч на всички времена – аз или Пеле. Всички ще изберат мен“, казва дон Диего и излиза прав. Той е провъзгласен за най-добрия футболист на XX век след официално гласуване в сайта на ФИФА. Вестник „Таймс“ го определя за най-добрия на световни първенства. Марадона е и първият притежател на почетната „Златна топка“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diego Maradona (@maradona)

Освен с уменията си на терена, десетката на Аржентина беше известен и с буйния си нрав, злоупотребата с алкохол и наркотици и залитането по младите жени. Сега обаче няма да говорим за пороците му, а ще се насочим към друг аспект от живота, върху който Диего често наблягаше – помощ за бедните. В своята страна футболистът се превърна в герой не само заради футболните си способности, но и заради голямото си сърце.

Една история от миналото още веднъж доказва, че дон Диего няма равен. 

Преди години той заяви, че се е отдалечил от католическата църква заради спор с папа Йоан Павел II. Футболистът посещава Ватикана през 2000 година, а тогавашните заглавия твърдяха, че се е обидил от неуважителното отношение на папата. Всъщност историята е съвсем друга.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diego Maradona (@maradona)

По-късно самият Марадона излиза пред репортери, за да разкаже какво се е случило. Обидата не е дошла от факта, че не е имало специално посрещане, а от златните тавани във Ватикана. Тогава десетката се е обърнал към папата и му казал да ги продаде, за да помогне на бедните.

„Бях във Ватикана и видях златните тавани. След това чух как папата казва, че иска да помогне на бедните деца. Е? Продай таваните, човече!“

През 2014 година Диего получава критики за това, че нарича папа Йоан Павел II „син на проститутка“. Две години по-късно обаче футболистът се завръща във Ватикана, за да присъства на благотворителен мач с папа Франциск. Тогава той си спомня за визитата си през 2000 година и не се отметна от думите си. „Тогава бях отвратен от факта, че някой може да е такъв лицемер – да живее под златни покриви, но да ходи в бедните страни и да целува гладни деца. Тогава спрях да вярвам“. 

Все пак Марадона си връща вярата след срещата с папа Франциск. Аржентинската легенда често се наричаше „Гласът на безгласните“ и „представител“ на хората. Според журналиста Пол Нюман, Диего е бил доста щедър с богатството си и често е давал пари на приятели и близки.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diego Maradona (@maradona)

Диего Марадона почина на 25 ноември от инфаркт. Той беше на 60 години. За да отдаде почит на легендата си, Аржентина обяви тридневен траур.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари