IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марадона щял да умре в септична яма, кои са най-известните му цитати?

26 ноември 2020 18 00

Легендарният футболист почина на 60-годишна възраст

БГНЕС

26 ноември е тъжен ден за световния футбол. Хора от цял свят се прощават с Диего Марадона. Легендарният футболист на всички времена почина на 60-годишна възраст, след като се възстановяваше у дома от мозъчна операция.

Каквото и да кажем за него, ще е малко, защото почти няма човек, който да не знае кой е и какво прави за Аржентина и футбола като цяло. Изиграл общо 591 мача за националния отбор, той вкарва 293 гола. Известен с умелото си дриблиране, той печели световна слава като заедно със страната си побеждава на „Мондиал“ през 1986 г.

„Не искам нищо за мен, а бих искал тази убийствена пандемия да изчезне. Бих искал коронавирусът да остави всички на мира, особено онези бедни държави, хора и деца, които не могат да се защитят“, казва той в едно от последните си интервюта по време на пандемията.

С какво още ще запомним Марадона? 

Ето няколко факта за кариерата на футболиста, които трябва да знаете: 

1. Роден в много бедно семейство

Диего Армандо Марадона е роден на 30 октомври 1960 г. в Ланус, Буенос Айрес, Аржентина. Израства в малкия град Вила Фиорито. Там спи в една стая заедно със седемте си братя и сестри (той е петото по ред от тях).

„Валеше повече вкъщи, отколкото навън“, спомня си той за немотията, в която живее с родителите си. 

Една вечер, разхождайки се из своя квартал, в който нямало течаща вода и електричество, Диего за малко да намери смъртта си. В тъмното той пада в септична яма, но благодарение на чичо му бива изваден навреме от екскрементите. Оттогава знае колко ценна е всяка глътка въздух.

2. Прави професионалния си дебют на 15-годишна възраст

Още като дете, макар и да нямал своя топка дълго време, Диегоритал с децата от махалата. Когато е само на 8 години, талантът му е забелязан от мъж, който набирал млади момчета за отбора „Los Cebollitas“ или в превод от испански „Лукчетата“.

Когато е на 12, в полувремето, Марадона забавлява със своите умения зрителите на мачовете от първа дивизия. След това, на 20 октомври 1976 г., той прави своя професионален дебют за тима „Argentinos Juniors“. С неговата фланелка той има общо 166 мача и 111 гола. По-късно, навършвайки 16, той е взет за националния отбор на Аржентина. Дебютът му е срещу Унгария.

„Помня, че излязох от вкъщи в 10 часа сутринта и бях облякъл единствения панталон, който имам. Беше от вълна. А навън беше ужасна жега и затова всички ме гледаха странно – във влака, на улицата и в отбора. Но хубаво, какво да направя, беше единственият ми панталон“, разказва той за деня преди съдбовния мач с фланелката на националите.

Диего Марадона,

БГНЕС

3. Той е първият играч на „Барселона“, на който феновете на „Реал Мадрид“ ръкопляскат

През 1983 г., по време на мач с „Реал Мадрид“, Марадона вкарва такъв невероятен гол, че се превръща в първият играч на „Барселона“, който бива аплодиран от феновете на противниковия отбор.

Съперничеството между двата отбора по това време е голямо, но майсторството на футболиста си заслужава ръкоплясканията.

Ако не сте фен на този спорт, можете да определите значимостта на гола, като си представите как Доналд Тръмп поздравява Джо Байдън и му пляска по време на неговата първа реч след избирането му за президент на САЩ.

4. Основен „виновник“ за триумфа на Аржентина на Световното първенство по футбол през 1986 г.

Марадона ще бъде запомнен с много зашеметяващи изпълнения, но неговата виртуозна игра на Световното първенство по футбол през въпросната година затвърждава статута му на легендарен играч. Именно за нея той получава „Златната топка“.

Диего Марадона,

БГНЕС

По това време Диего е капитан на аржентинския национален отбор и играе във всеки мач в турнира, вкарвайки пет гола и допринасяйки с пет асистенции.

Благодарение на Марадона, Аржентина грабва Световната купа за втори път, побеждавайки Германия с 3:2.

5. Негов е „Голът на века“

В мача срещу Англия на Световното първенство по футбол през 1986 г., където Аржентина спечели с 2: 1, Марадона отбеляза и двата гола.

Когато в един момент Марадона получава топката в собствената си половина, той се завърта, пробягва повече от половината от дължината на полето, дриблирайки покрай петима английски играчи, дори покрай вратаря Питър Шилтън с финт, преди да вкара топката в мрежата.

По-късно попадението на аржентинеца бива определено за „Голът на века“ или най-доброто индивидуално изпълнение, което завършва с гол в цялата история на футбола.

„Не мисля, че бих могъл да го направя срещу който и да е друг отбор, защото всички биха ме свалили на земята, вероятно английските играчи са най-благородните в света“, коментира той за попадението.

6. Има гол с ръка

Дори и да не разбирате от футбол, може би от училище знаете, че в тази игра няма място за ръцете. Но това правило не важи за Марадона, който по време на своята кариера има признат един доста нестандартен гол.

Само четири минути преди „Голът на века“ във вратата на Англия на Световното първенство през 1986 г., той има шанс за друг и го прави!

„Чаках колегите ми да ме прегърнат, но никой не дойде… Казах им: Хайде, елате да ме прегърнете или съдията няма да зачете гола“, спомня си футболистът.

На повторенията се вижда, че всъщност той бута топката с лявата си ръка, но като един истински майстор на терена прикрива това от съдията с глава.

След мача, помолен да коментира гнева на англичаните, той обяснява въпросното попадение пред репортери с думите: 

„Малко с главата на Марадона и малко с Божията ръка“. 

Кои са най-известните цитати на Диего Марадона? 

1. „Майка ми мисли, че съм най-великият. И бях отгледан да вярвам винаги на това, което казва мама“. 

2. „Работих здраво през целия си живот за това. Тези, които казват, че не го заслужавам, или че ми е било лесно, могат да ми целунат задника“.

3. „Истинските ми деца са Далма и Джиана. Останалите са продукт на парите и грешките ми“.
 
4. „Меси вкарва гол и празнува. Роналдо вкарва гол и позира така, сякаш е в реклама за шампоан“. 

5. „Никога не бих играл в Англия, защото искам да тренирам само следобед“. 

6. „Ако бях в бяла рокля на сватба и кална топка летеше към мен... щях да я овладея на гърди, без дори да се замислям“. 

7. „Искам да играя, въпреки че менискусът ми е на парчета. Който винаги е благоразумен, никога не е първи. Единствено искам да играя и да печеля. Лудост ли е? Няма проблем. Ще бъда луд до последния ден на живота ми“. 

8. „Всички в Аржентина помнят гола с Божията ръка. Сега, заради Божията ръка, аржентинец беше избран за папа!

9. „Няма абсолютно никакъв дебат за това кой е най-добрият играч за всички времена – аз или Пеле. Всички ще изберат мен“. 

10. „Аз съм Марадона, който вкарва голове и прави грешки. Мога да понеса всичко, имам здрави рамене, за да поема всякакви битки“, казва той за себе си. 

Марадона, цветя,

БГНЕС

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари