IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гриселда Бланко – наркобаронесата, създала Пабло Ескобар и вдъхновила Холивуд

13 октомври 2020 18 00

Вижте историята на Кралицата на кокаина

Снимка: Istockphoto

Тя не е родена под щастлива звезда и израства на улицата. Крадейки и проституирайки от дете, с годините тя се превръща в безпощадна убийца, която има доверие само на себе си. Благодарение на своя характер, тя успява да се измъкне от мизерията и създава империя. Ставайки най-кръвожадният наркобос в Маями, тя се превръща в Кралицата на кокаина и кръстница на много мафиоти. Богатството ѝ е несметно, но си има цена...

Коя е Гриселда Бланко? 

Цялото ѝ име е Гриселда Бланко Рестрепо. Родена е на 15 февруари 1943 г. в Картахена, Колумбия. Баща ѝ я изоставя още като бебе и майка ѝ, Ана Лучия, трябва да я отгледа сама. Когато е на 3 години, двете се преместват в Меделин, Колумбия, за да търсят по-добър живот. 

Улицата я влече от малка

Още на шест години Гриселда се сблъсква с несправедливостта. Майка ѝ, която пие и сменя половинките си често, за да не гладува, приютява в дома си поредния мъж. Той изнасилва системно момичето, което се оплаква още в началото, но никой не му обръща внимание. Именно тази травма я прави безскрупулна като дете и безмилостна като възрастен – нещо, което помага изключително много в престъпния свят. 

Бланко решава да зареже майка си и да заживее сама, когато е 9-годишна. Тя не желае да вижда повече своя насилник, а да раздава насилие и сформира своята първа престъпна група. Заедно с деца на нейната възраст извършва дребни кражби, които ѝ се отдават. Тя бързо става техен тартор, като постепенно разпределя териториите в Меделин. 

В желанието си да бъде независима и да печели повече пари за себе си, Гриселда проституира също като майка си, но амбициите ѝ за пари се простирали доста по-далеч. 

Първото отвличане – на 11 години  

Докато деца като Гриселда си играели с куклите, тя държала пистолет и брояла пари. Крадейки от малка, колумбийската бандитка бързо създала връзки в тези среди и с приятелите си копаела дупки за жертвите на мафиотите. Разбирайки за първите отвличания на известни личности, тя се амбицира да направи нещо подобно. Не след дълго организира отвличането на 6-годишно дете на заможни родители, от които иска откуп. 

Когато жертвата се опитва да избяга, Бланко я застрелва в главата. По-късно откриват трупа, но така и не се разбира кой е убиецът, твърдят близки до семейството. 

Като тийнейджърка Бланко продължава да се занимава с проституция, като постепенно създава собствена мрежа от красиви момичета, с които работи само с отбрани клиенти. Ограбва ги и ги убива по свое усмотрение. Междувременно започва да търгува с наркотици, като продължава с кражбите, които стават все по-големи. 

На 20-годишна възраст тя се запознава с бъдещия си съпруг – Карлос Трухийо, по прякор Сехас. Той я научава на тънкостите на наркотрафика, а тя му ражда трима сина. Но в един момент любовта им става пречка за амбициите на безскрупулната жена и се предполага, че тя е поръчала убийството му. 

Кралицата на кокаина

В средата на 70-те Бланко емигрира в САЩ и продължава бизнеса си там. Тя създава първия канал за трафик на наркотици от Колумбия до Маями, зад който стои стройна организация. За нея ѝ помага вторият ѝ съпруг – Алберто Браво, който също има тъмно минало. 

За похватите, които Гриселда използва в работата си, се носят легенди. Тя застрелвала всеки, който не харесва или се изпречи на пътя ѝ. Психолозите я описват като „чудовище – социопат“, което поръчва на хората си да убиват без причина, а след това да ѝ носят трофей – ухо, пръст или нещо друго, отрязано от тялото на жертвата.

„Тя убиваше всеки, който я ядоса, било то заради дълг или провалена доставка, или пък защото просто не харесва начина, по който я гледа,“ коментира американският заместник-прокурор Стивън Шлезингер след задържането ѝ години по-късно.

Предполага се, че колумбийката е първата, използвала наемни убийци, които да стрелят от мотоциклети и така да бягат по-лесно от мястото на престъплението. За нея жените са били по-добри наркомулета, защото привличат по-малко вниманието на полицията. Ето защо тя създава специално бельо, в джобовете на което могат да се укриват големи количества кокаин. 

кокаин Pixabay

Pixabay

Средата на 70-те и началото на 80-те са най-добрият период на безпощадната наркобаронеса. Чрез своята мрежа тя печели множество връзки в САЩ и стига до печалба от 80 000 000 щатски долара само за месец, с което си получава прозвището „Кралицата на кокаина“. Предполага се, че тя е създала Пабло Ескобар, който много я уважавал и се отчитал само на нея. 

Черната вдовица

Тънейки в пари и лукс, Гриселда често употребява кокаин, който е от най-добро качество – нещо, което по онова време малко хора могат да си позволят. Постепенно тя се пристрастява към него и развива параноя. В един момент си внушавала, че непрекъснато я следят. Купува си частен самолет, който винаги да бъде готов за излитане, ако се наложи да бяга от органите на реда. През 1975 г., след като получава информация, че се готвят да я задържат, тя бяга в Колумбия с мъжа си. Тогава вече му няма доверие и подозира, че ѝ изневерява и я краде. 

След като убива първия си съпруг, Бланко не се поколебава да направи същото и с втория. Според сведенията, двамата се срещат на паркинг, за да разговарят за брака си. Преди да умре, той я прострелва в стомаха, но тя оживява. 

Гриселда била толкова ревнива, че отнела живота на няколко проститутки, за които се съмнявала, че са спали с мъжа ѝ. Освен това, когато най-малкият ѝ син бил зарязан от своята приятелка, тя веднага наредила да я ликвидират. 

Освен за най-добрите наркотици, Бланко давала луди пари за маркови автомобили и лъскави бижута. Предполага се, че в богатата ѝ колекция има екземпляри, които преди това са били собственост на първата дама на Аржентина – Ева Перон. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от tuul (@tuultv) на

През 1978 г. Гриселда се омъжва за Дарио Сепулведа. Той е баща на най-малкия ѝ син – Майкъл Корлеоне Бланко, като се мести да живее с нея в имението ѝ в Маями. Там наркотрафикантката, която имала и бисексуални наклонности, организирала множество оргии. Бракът им обаче трае до 1983 г., когато мъжът се опитва да отвлече сина им и бива застрелян в колата си, докато детето стои до него. 

Заради начина, по който Гриселда се отървавала от съпрузите си, тя се сдобива с още един прякор – Черната вдовица. 

Залавяне и край на охолния живот на „La Madrina“ (“Кръстницата“)

Бланко побеждава в нарковойната в Маями, но с това си печели много врагове, които искат да бъде убита или тикната зад решетките. През 1984 г. властите в Колумбия дават награда от 4 млн. долара за главата ѝ. Тогава тя бяга отново в САЩ, където трудно могат да я разпознаят, защото употребата на кокаин води до промени във външния ѝ вид. 

През 1985 г. американските власти намират укритието ѝ. В момента на залавяне тя държи Библията в ръцете и се моли. През юни същата година започва процесът срещу нея. Основното обвинение е за заговор за производство, внос и разпространение на кокаин. Въпреки че е извършила безброй убийства, тя е съдена само за три от тях, като накрая получава 15 години затвор. 

Докато е зад решетките, Гриселда не стои със скръстени ръце. Тя може да си позволи най-добрите адвокати и дори прави план за отвличането на Джон Кенеди-младши, като смята чрез него да извоюва свободата си. ЦРУ обаче разбира за намеренията ѝ и така тя получава по-голяма присъда. 

През юни 2004 г. наркобаронесата е освободена от затвора и депортирана обратно в Колумбия. По това време двама от синовете ѝ вече са убити, като оживява само най-малкият – Майкъл. Тя заживява в малко предградие в Меделин – мястото, от което тръгва кариерата ѝ на джебчийка.

Историята ѝ става вдъхновение за много творци

Мрежата на колумбийската наркотрафикантка е превзета от известния картел Меделин. Навършила 69 години, Гриселда Бланко смята да изживее спокойно старините си и да се оттегли от бизнеса. Според информация на Би Би Си, Гриселда прекъсва всички връзки с престъпния свят, но остава жива само 8 години след напускането на затвора. 

През септември 2012-а Кръстницата, както още я наричат, бива убита до малка месарница, до която отива, за да пазарува. Мъж, качен на мотоциклет, стреля насреща ѝ и тя получава два смъртоносни куршума в главата. 

Историята на безскрупулната Гриселда Бланко е вдъхновение за много писатели и режисьори още преди тя да умре. През 1990 г. Ричърд Смитън пише книгата „Кръстницата“, в която тя е главно действащо лице. През 2006 г. пък се появява документалният филм „Кокаинови каубои“, който има и продължение през 2008 г.

През 2016 г. HBO снима филм за живота на Кокаиновата кралица, като главната роля е поверена на Дженифър Лопес. Следващата година излиза криминалната драма „Cocaine Godmother“ с участието на Катрин Зита-Джоунс. В част от сериала „Маями Вайс“ също има пикантни сцени, свързани с нея. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Теодора Димова ( преди 3 години )