IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джони Кеш и Джун Картър – любов, която побеждава дори смъртта

7 октомври 2020 18 00

Двамата са заедно повече от 30 години и умират с разлика от четири месеца

Снимка: Getty

Любов. Чувството, към което всеки от нас се стреми. Романтиката е централна тема във всяка една област на изкуството – музика, филми, живопис и литература. Говори се за онази изпепеляваща, голяма любов, която трудно се намира, но пък търсенето си заслужава. За онова чувство, което те хваща за гърлото и не те пуска до края на дните ти. 

Може би именно целият този митичен образ на любовта е виновникът много от нас да вярват в нещо велико. Да си мислят, че там някъде ги чака техният човек, който ще ги погледне в очите и ще им предложи целия свят. Все повече хора ще ви кажат, че такава любов се случва само по филмите или се намира само в романите. Но ние сме тук, за да ги опровергаем.

Днешната история е приказна, но се случва в реалния живот. За хора, които преминават през трудностите заедно, застават с вплетени ръце пред всяко препятствие и дори умират заедно. Тази двойка е Джони Кеш и Джун Картър. Тяхната любовна история устоява на времето, наркотичната зависимост и висотите и паденията на славата. 

От изпълнението на хитови песни до филм за техния живот, Джони и Джун са една от най-обичаните двойки на 20-и век. Но както се случва в реалния свят, не всичко е цветя и рози. И двамата е трябвало да преминат през лични драми и трудни обстоятелства, за да бъдат заедно. Но накрая любовта побеждава.

Джун Картър

Родена в Мейс Спрингс, Вирджиния, на 23 юни 1929 година, Валери Джун Картър е закърмена с музиката. Тя е дъщеря на Езра и Мейбъл Картър. Майка ѝ е част от успешната фолклорна група „Carther Family“, заедно с чичото на Джун и съпругата му Сара. Когато е едва на 10 години, малката Валери също включва гласа си в групата. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by June Carter Cash (@junecartercash) on

През юни 1940 година, заедно с майка си и двете си сестри – Хелън и Анита, Джун създава групата „Mother Maybelle and the Carter Sisters“. Дамите пътували из страната, участвали в радиопредавания и в крайна сметка се присъединяват към изпълнителите на концерта „Grand Ole Opry“, който се провежда в Нешвил, Тенеси. 

Именно на събитието Джун се среща с изпълнителя Карл Смит, с когото се женят през 1952 година. Двамата имат и дъщеря Карлийн, която също се превръща в успешна кънтри певица. 

Джони Кеш

Дж. Р. Кеш е роден в Кливланд, Арканзас, на 26 февруари 1932 година. По-късно той ще приеме името Джон по настояване на вербовчик от ВВС, който няма да приема само инициалите като представяне. Смята се, че Дж. Р. е бил компромис между родителите на музиканта, които не могли да изберат име за детето си. Основателят на „Sun Records“, Сам Филипс, често е смятан за човека, който е измислил името Джони. 

Животът на Кеш е помрачен още в ранна възраст, когато по-големият му брат Джак умира при трудова злополука. Тогава Джони е едва на 12, а Джак е служил като модел за подражание. Според сестрата на Кеш, той е помогнал да се изкопае гроба и е стоял на погребението, покрит с кал. Историята разказва, че тази трагедия завинаги променила бъдещата звезда.

През 1950 година Кеш завършва гимназия и работи на много места, но за кратко време. В крайна сметка се присъединява към ВВС. Малко преди да бъде изпратен в Германия през 1951 година, той се запознава с Вивиан Либерто в лунапарк. Между двамата пламва вихрен романс, а по време на службата на Кеш двамата си разменят хиляди писма. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johnny Cash (@johnnycash) on

Когато той се завръща в САЩ през 1954-а, Джони и Вивиан се женят. Заедно имат четири деца – Розана, Кати, Синди и Тара. Младоженците се местят в Мемфис, където Кеш продава уреди преди брат му Рой да го запознае с китаристите Лутър Перкинс и Маршал Грант. По-късно ще се превърнат в част от групата “Johhny Cash and the Tennessee Two“. 

След като се запознава със Сам Филипс през 1955 година Кеш му изсвирва една от оригиналните си песни „Hey Porter“, която истински заинтригува продуцента. Той моли музиканта да напише още една, но този път по-тъжна, която да си отива с първата. Джони се прибира у дома и успява да сътвори сингълът „Cry, Cry, Cry“ само за 15 минути. Записът се случва през май и се издава заедно с „Hey Porter“. Това е началото на пътя на Кеш към славата.

Запознанството между Джони и Джун

През юли 1956 година Джони Кеш дебютира на сцената на Grand Ole Opry. Наскоро той е пуснал песента „I walk the Line“, която се превръща в рядък за онова време кросоувър хит между поп и кънтри. Изпълнителят Карл Смит приветства Кеш в шоуто, но случката зад кулисите е нещото, което ще окаже най-голямо влияние върху звездата. Там той среща любимата си Джун Картър.

„Винаги съм искал да се срещна с вас“, казва Кеш, който е израснал с песните на Джун и семейството ѝ. Джун, която току-що се е върнала от турне с Елвис Пресли, също е впечатлена от момчето пред нея. Тя му казва, че има чувството, че вече го познава, въпреки че това е едва първата им среща. 

„Не мога да си спомня за какво сме си говорили, но много добре помня очите му“, пише Джун в бележките си. Тя добавя, че те са блестели като ахати, а увереността му преди изпълнение е била направо впечатляваща. „Нежното му присъствие накара не само мен, но и цялата публика да станат негови последователи“. 

Споделеното турне

До началото на 60-те години Картър редовно обикаля света с Кеш като беквокалистка, дуетен партньор и артист. По това време тя вече се е развела с Карл Смит, но отново е омъжена. Този път щастливецът се казва Едуин Никс и е полицай. Двамата имат дъщеря – Роузи, която също се запътва по стъпките на мама и се занимава с кънтри музика.

Както Картър, така и Кеш ще останат семейни съответно до 1966 и 1967 година. Вивиан подава молба за развод през 1966, но раздялата става факт едва година по-късно. Въпреки че романсът между двамата изпълнители се е превърнал в нещо като приказка за кънтри музиката, двойката е била относително потайна в началото на връзката си.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johnny Cash (@johnnycash) on

„Никога не съм говорила за това как съм се влюбила в Джон“, казва Картър-през 2000 година пред списание Rolling Stone. Тя допълва, че времето не е било подходящо за любов, тъй като и двамата са били заети. Освен това изпълнителката е била уплашена от начина му на живот и описва съпруга си като „огнен пръстен“.

Именно това определение я вдъхновява да напише песента „Ring of Fire“. Сингълът първоначално е издаден на името на Анита Картър, но след това е записана от Джун през 1963 година. 

Любовта като оръжие срещу зависимостта

През 60-те години на миналия век Кеш трябва да се справя със сериозната си зависимост към алкохола и наркотиците. Всичките му фенове са знаели за проблема, който е причинявал истински главоболия на тогавашната му съпруга. Бракът му се разпадал заради честите отсъствия, изневери и зависимости. На всички е било известно, че причина за отменените концерти не са здравословни, а проблеми с наркотиците и алкохола.

През целия си живот Джони е арестуван 7 пъти, но никога не е прекарвал значително време в затвора. Повечето от престъпленията му са свързани с наркотици или алкохол, включително арест от 1965 година. Тогава той е заловен на границата между Тексас и Хуарес, Мексико с над 1000 таблетки амфетамин в себе си.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johnny Cash (@johnnycash) on

Същата година той уж случайно подпалва част от Националната гора „Лос Падрес“ в Калифорния. Кемперът му се пали и това причинява изгарянето на стотици декари гора и убива много застрашени калифорнийски кондори в региона. Съден е от федералното правителство за престъплението, ставайки първия човек в САЩ, който е осъден за причиняване на горски пожар. 

Джун Картър също се е борила със зависимости. Това става ясно от книгата на сина ѝ Джон Картър Кеш – „Anchored in Love: The Life and Legacy of June Carter Cash“, която излиза през 2007 година. Въпреки това, Джони Кеш признава, че именно съпругата му му помага да излезе от блатото и да се възстанови. 

През годините той разказва все една и съща история. Бил в пещера край река Тенеси и бил готов да умре. Тогава открил Бог, който го накарал да се върне при Джун и майка му, които го чакали с отворени обятия. Джони признава, че това е денят, в който захвърлил хапчетата и поел по пътя на трезвеността. 

Според биографията на Робърт Хилбърн обаче, историята не е вярна. Той твърди, че пещерата, за която Кеш говори, е била наводнена по онова време и няма как музикантът да е бил в нея. 

И смъртта не може да ги раздели

Въпреки че все още не е ясно кога точно започва връзката между Джони и Джун, ясно е кога двамата се сгодяват. Всичко се случва пред погледа на 7000 души в Лондон през 1968 година, когато изпълнителят пада на едно коляно и получава отговор „Да“. Сватбата е само няколко седмици по-късно.

След като официално стават семейство, Джони и Джун продължават с плодотворната си музикална кариера. Те споделят две награди „Грами“ през 1967 и 1970 година, а в допълнение към това имат и индивидуални статуетки. Джун се сдобива с две „Грами“, а Джони печели цели 11, включително и за цялостно творчество. 

Двойката прави и шоуто „Джони Кеш“, в което кани известни музиканти като Боб Дилън и Крис Кристоферсън. Програмата продължава между 1969 и 1971 година. Единственото им общо дете – Джон Картър Кеш, е роден през 1970 година. Той поема по стъпките на родителите си и става музикант и продуцент. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johnny Cash (@johnnycash) on

„Тя ме обича въпреки всичко, въпреки самия мен. Тя спаси живота ми повече от веднъж“, казва Джони за съпругата си. Зависимостта обаче не е била единственият проблем за двойката. Смята се, че Кеш е имал много извънбрачни връзки, които причинили сериозни психически проблеми за Джун. Тя развила параноя, че съпругът ѝ постоянно я лъже и започнала да злоупотребява с лекарства. 

Въпреки трудните обстоятелства, любовта между двамата се оказва по-силна. Те остават заедно в продължение на 35 години. Джун Картър-Кеш умира през 2003 година след усложнения от сърдечна операция. По това време тя е била заобиколена от Джони и децата си. След смъртта на съпругата си, Кеш посвещава последното си изпълнение на любовта на живота си. Само четири месеца по-късно Джони Кеш умира. 

Тогава светът разбира, че любовта между Джони Кеш и Джун Картър-Кеш е толкова силна, че дори смъртта не може да ги раздели. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари