IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мириам де Унгрия и Лопес – княгинята, която обожава бижутата

6 октомври 2020 18 00

Тя е съпруга на покойния Кардам Сакскобургготски

БГНЕС

Тя е красива, изтънчена и винаги носи хубави накити по себе си. През годините работи като гемолог и бижутер, като през ръцете ѝ са минали множество скъпоценни камъни. След като семейството ѝ претърпява голяма загуба – съпругът ѝ почива след близо 7 години, прекарани в будна кома, тя решава да започне живота си отначало. Отгледала две прекрасни деца, Мириам де Унгрия и Лопес се посвещава на тях и страстта си към бижутата, създавайки своята собствена марка. В колекциите ѝ можем да открием много от символите на България, защото тя е княгиня Търновска и завинаги ще остане съпруга на княз Кардам Сакскобургготски. 

Коя е Мириам де Унгрия и Лопес?

Тя е родена на 2 септември 1963 г. в Мадрид и има благородническо потекло. Родителите ѝ – Мария дел Кармен Лопес и Олеага и Бернардо де Унгрия и Гоибуру, са с баски етнически произход.
 
Мириам е единственото момиче и най-малкото дете в семейството, като има още шест братя, които се грижели доста за нея. Учила първо в родния ѝ град, като ходела на уроци по балет. След това е продължила образованието си в Лондон. 

Мириам де

БГНЕС

По-късно Мириам де Унгрия и Лопес завършва История на изкуствата, като ходи на допълнителни курсове и специализира гемология. Така започва да работи в бижутерийния бизнес. В продължение на няколко години е оценител на скъпоценни камъни, след което се престрашава да създаде своята първа авторска колекция. 

„Някои идваха при мен с бижута, принадлежали на предците им и нямаха никаква представа за тяхната стойност. Аз ги оценявах. Станах основател на нашата професионална асоциация на оценителите на ценности АЕТА. Бях неин президент, а сега съм член на борда“, разказва Мириам де Унгрия пред официалния сайт на Симеон Сакскобургготски. 

Запознава се с бъдещия си съпруг в дискотека

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от ? (@royalsaddicted) на

Когато още е млад бижутер, Мириам среща бъдещия си съпруг – първородния син на цар Симеон II. Тогава тя и Кардам Сакскобургготски, който е само с година по-голям от нея, се засекли в дискотека в Мадрид. Той тъкмо се бил върнал от САЩ, където учел близо 10 години и бил излязъл навън, за да се види с приятели. 

„Връзката ни започна като хубаво приятелство с някого, с когото излизаш и се смееш и ви е приятно заедно“, разказва тя  и уточнява, че в началото нито един от двамата не знаел за потеклото на другия. Едва по-късно, когато князът поискал да я представи на родителите ѝ, тя разбрала повече подробности за семейството му. 

И заживели щастливо като княз и княгиня*

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от ? (@royalsaddicted) на

Княз Кардам бързо открива, че Мириам е жената за него и ѝ предлага брак, но не пада на колене. Връщайки се назад във времето, тя признава, че не получила пръстена си по най-романтичния начин, но за нея това нямало никакво значение. 

„Меденият месец е нещо, което никога не се забравя. Беше фантастично. Аз не знаех къде ще пътуваме. Мисля, че веднъж му бях споменала, че мечтая да отида там, но без да настоявам. Той го е запомнил и ме изненада“, разказва по-късно тя пред Kingsimeon.bg за медения им месец в Австралия. 

На 11 юли 1996 г. Княз Кардам се венчава за Мириам де Унгрия и Лопес. Макар че е католичка, тя се отказва от вярата си и приема православното християнство в името на любовта. Бракосъчетанието им е извършено в православната църква „Св. св. Андрей и Димитър“ в Мадрид. Именно там през 1973 г. младият Кардам присъства на полагането на първия камък за храма. 

След като сключва брак, Мириам де Унгрия и Лопес приема титлата княгиня Търновска. Със съпруга ѝ стават родители на две момчета. Борис (кръстен на своя дядо) се ражда на 12 октомври 1997 г., а по-малкият му брат – Белтран, проплаква на 23 март 1999 г.  

Мириам де

БГНЕС

Тежка катастрофа ги разделя завинаги

Князът и княгинята живеят щастливо близо 20 години, след което един инцидент на пътя променя живота им и ги разделя завинаги.
 
На 15 август 2008 г. съпрузите напускат къщата им в Риаза (Сеговия), като в един момент колата им излиза от магистралата и се забива в дърво. Катастрофата става около 15 часа край Мадрид. По-късно става ясно, че князът управлявал автомобила, като в един момент загубил контрол над него. 

Вследствие на инцидента, Кардам е с тежка черепно-мозъчна травма, фрактура на гръбначен прешлен и множество по ръцете. Мириам пък е със счупен лакът на едната ръка, счупени ребра и колабирал бял дроб. На мястото веднага е изпратен хеликоптер с парамедици. Синът на Симеон Сакскобургготски е откаран в мадридската болница „12-и октомври“, а жена му – в лечебното заведение „Ла Пас“. 

Кардам Сакскобургготски

БГНЕС

Князът изпада в будна кома и е в това състояние близо 7 години. Той така и не успява да се възстанови, като на 7-ми април 2015 г. почива в болница „Санчинаро“, в която е преместен по време на неговото лечение. Според лекарите, заради обездвижването, той получава белодробна инфекция, заради която идва краят на живота му. Ден по-късно той е погребан в мадридското гробище „Сан Исидро“. През юни същата година е извършена заупокойна панихида в негова памет – в  църквата на някогашния Мадридски манастир „Св. Херонимо“. На нея присъства цялото царско семейство, както и най-близките приятели на семейството. 

„Не е лесно, но трябва да си даваме сметка, че животът минава ето така – щраква с пръсти – така че трябва да учим и да имаме идеята накъде вървим, но да се наслаждаваме на сегашното и да виждаме какво имаме. И ако наистина искаме да видим хубавите неща около нас, те са много. Зависи от настройката ни“, споделя Мириам за своята загуба. 

Собственият бизнес с бижута – новото начало за Мириам

Мириам де

БГНЕС

„Спомените са в сърцето ми. Отидох до мястото на катастрофата, просто да го видя отново, може би търсейки отговор на въпроса какво се случи. Исках да забравя и да продължа напред. Животът е този, който ни прави по-силни“, разказва вдовицата пред официалния сайт на своя свекър. 

Близо година преди съпругът ѝ да почине, Мириам създава марката „MdeU“ и пуска своята първа авторска линия. Една от колекциите ѝ – „Сърца и рози“, е посветена на покойния княз Кардам. 

„Започнах кариерата си, когато бях неомъжена и това е причината да запазя името си, когато стартирах моята марка“, споделя Мириам пред Insider. По думите ѝ, тя не желае да спекулира с това, че е принцеса или княгиня. А и в родния ѝ Мадрид всички я знаят с името де Унгрия. 

„Промяната на името ми би приличала на изхвърляне на толкова години работа и опит“,  казва още тя и изтъква, че създала първите си авторски бижута още през 1991 г., но тогава не притежавала своя марка. 

Много жени си купуват от нейните бижута – гривни, пръстени, брошки, колиета, тиари и други, без дори да подозират, че тя е княгиня Търновска. Макар и тя да не иска да парадира с това, в логото на марката ѝ все пак има нещо кралско – буквите MdeU са изписани под нежна тиара. По този повод тя коментира пред Insider, че всичко това е случайност, защото просто искала да се получи едно хубаво и същевременно разпознаваемо лого. 

„Тиарата е нещо, за което всяко момиче мечтае“, каза тя и добавя, че много от нейните клиентки си ги купуват за рождените дни. 

Днес Нейно Височество Мириам де Унгрия живее в Лондон заедно със синовете си. Посветила се е изцяло на тях и страстта си към хубавите бижута. Много пътува и представя своите колекции на различни места по света. Идва често и в България, която обожава.

*Според Търновската конституция синовете и дъщерите на българските цар и царица, както и техните съпрузи и съпруги, се наричат князе и княгини.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Красимира ( преди 3 години )
Съчувствам й. Не й беше лесно, а сега е намерила начин да забрави мъката. Децата й са големи вече, стига е мислила за тях, може да си намери половинка. При това е доста красива жена.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 3 години )
За мен има два вида бижута изработени от благороден метал или от друг материал. Новите технологии създават евтини и доста прилични нещица, но дали те могат да бъдат наричани бижута е отделен въпрос. По някога са доста красиви но само това.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 3 години )
МИ ТЯ Е СЪПРУГА ПРЕДИ И МАЙКА НА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА СЕГА ДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА ЗА ТОВА
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар