IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да бъдеш част от режима на Мосад - историята на Ели Коен

24 август 2020 18 00

Той е най-успешният шпионин на Израел

Снимка: iStock

Миналата есен един серил успя да привлече вниманието ни с любопитни подробности за режима на Мосад. Вдъхновени от една истинска история, шестте епизода на "The Spy"/ "Шпионинът" разкриват живота на Ели Коен и трудните избори, които трябва да направи. Той получава задача да стане двоен агент, като го прави с такава лекота, че се превръща в най-успешния шпионин в израелската история. С нарастване популярността на продукцията на "Нетфликс" и годишнината от смъртта на евреина (изигран от Саша Барон Коен) през май, все повече хора искат да научат за неговата нелека съдба. 

Кой е Ели Коен? 

Истинското му име е Елиаху Коен. Роден е на 6 декември 1924 г. в Александрия. Неговият баща - Шаул Коен, живее в сирийския град Алепо, но през 1914 г. се мести в Египет. Владее три езика - арабски, френски и иврит.

В книгата на "Тайната история на Мосад", авторът Гордън Томас пише, че Ели, както го наричали неговите роднини, бива възпитаван като ортодоксален евреин. През 1947 г. родителите му и неговите братя емигрират в Израел, но той не ги последва, защото иска да завърши образованието си в Египет. Още докато учи електроника, Ели помага на много свои сънародници да избягат точно като роднините му. Заради неговата широка ционистка дейност, той бива изключен от университета и така и не става инженер. 

Коен се присъединява към израелската шпионска мрежа, но през 1954 година тя бива разбита от египетските власти. Три години по-късно той става анализатор в министерството на отбраната. Тогава прави опити да се присъедини към режима на Мосад, но бива отхвърлен. Разочарован от отказа, той решава да създаде семейство и започне по-спокоен живот. 

„ ... До нас достигна информацията, че Ели Коен е бил дълбоко засегнат от нашия отказ. Вследствие на това той напусна военното контраразузнаване и се ожени за иракчанка на име Надя", разказва Меир Амит, директор на "Мосад". 

Когато е на 33, Елиаху сключва брак с иракската емигрантка Надя Маджалд. Двамата заживяват щастливо в град Бат Ям. Годината е 1959-а, като скоро той получава работа като делводител в застрахователна компания в Тел Авив.  

Мосад му дава втори шанс 

След като близо две години животът му е свързан със застраховки, от Мосад търсят хора, които да бъдат внедрени в Дамаск. Тогава сред агнетите си не откриват човека, който ще се справи с техните задачи и започват да преглеждат информацията за хора, които са кандидатствали за шпиони, но са били отхвърлени. Така Ели Коен получава втори шанс за мечтаната от него работа, като най-малко подозира, че скоро всичко около него ще се промени. 

Тъй като говори няколко езика и има сирийски корени, евреинът е идеалният за вербуване кандидат. Така започва неговото обучение в Израел, което продължава близо година. Той се научава как да преследва хора, да ги снима и се измъква незабелязано. Освен това овладява до съвършенство морзовата азбука, за да може да изпраща кодирани съобщения. Притежавайки изключителна памет, бъдещият агент няма проблем със запомнянето на по-голям обем от информация. 

Камел Амин Таабет - неговата нова самоличност 

След като бива обучен в отдел 188, през 1961 г. Коен заминава за Буенос Айрес, където трябва да живее под нова самоличност. Там той получава името Камел Амин Таабет и се представя като сирийски бизнесмен, който търси нови възможности за развитие. Родителите му са починали наскоро, като уж го приютява неговият чичо. Започва да учи испански и благодарение на външния си вид, бързо установява контакти сред сирийската общност. Още тогава демонстрира, че има възможности и иска да направи големи инвестиции в родната си страна. 

В столицата на Аржентина Ели Коен прекарва близо 16 години, като за това време успява да се сближи достатъчно с местния елит, за да си проправи път към своята основана цел - Дамаск. 

„Питах се стотици пъти дали Ели ще е в състояние да върши онова, от което се нуждаех. Стараех се да му вдъхна увереност. Не исках нито за миг да му мине мисълта, че винаги ще е на крачка от смъртта. И тъй като едни от най-блестящите умове на Мосад бяха вложили в него всичките си знания и умения, в крайна сметка реших да заложа на Ели“, спомня си още Меир Амит, който с радост установява, че агентът вече е близък приятел на Маази Захредин, племенник на сирийския президент. Именно чрез него той научава пикантни подробности за стратегията за откъсването на Северен Израел. 

"Пристигнах безопасно" - първото му съобщение 

Като приятел на влиятелния Маджид Шейх ал Ард, Ели Коен разказва колко много иска да започне свой бизнес в Дамаск. Мъжът обещава да го прекара през сирийската граница безпроблемно, като дори му дава заем. Докато подписват документите му, той си пие спокойно кафето, с което не показва по никакъв начин, че е притеснен за пътуването. После багажът му остава непроверен благодарение на поставен човек. Така идва време да изпрати първото си закодирано съобщение, което гласи: 

"Пристигнах безопасно". 

Един от хората, които обработвал неговите послания, бил братът му Морис. В началото той не подозирал, че е шпионин, но скоро чрез морзовите букви успял да разчете думи, свързани с неговото семейство, като например името на неговатая съпруга Надя. 

Получавайки "Г-ца Фифи започна да ходи", Коен разбрал, че дъщеря му София вече прави първите си самостоятелни крачки. Не след дълго обаче комуникацията между двамата братя бива разкрита и Морис е отстранен. 

Най-желаният ерген в Дамаск 

Смята се, че отивайки там, той си намира квартира точно срещу министерството на отбраната, за да може да следи отблизо случващото се. Постепенно разширявая познанствата си и се превръща в един от най-уважаваните мъже в Дамаск. На неговите партита, които понякога прерастват в оргии, идват високопоставени сирийци. Под въздействието на солидно количество алкохол и ласките на жените, те му разкриват своите тайни. Тях той изпращал чрез специален радциопредавател, писма или лично. Според някои източници, мъжът бил доста желан ерген, като през леглото му са минали 17 любовници. 

Завръщане при семейството 

Докато бил част от режима на Мосад, Ели Коен успял да се върне при семейството си цели три пъти. При последния, който бил през 1964 г., той намекнал на началниците си, че може да бъде разкрит и желае да бъде изтеглен. Тогава жена му Надя, която му ражда още две деца, получава неговото обещание, че той ще се завърне завинаги, но това така и не става. 

"Опитах се да проумея начина му на мислене. Дали не беше отчаян и това не бе неговият начин да го покаже, като рискува собствената си сигурност? Опитах се да се поставя на негово място, защото си давах сметка, че съм пренаписал живота му. Налагаше се да използвам и да преценя многобройни фактори. Но в крайна сметка единственото важно нещо беше дали Ели все още беше в състояние да се справя със задачата си", коментира Меир Амит за слабостите на своя агент през годините. 

За последно "Нашият човек в Дамаск", както му казват, вижда своята съпруга след раждането на третото им дете, след което се връща към шпионажа в Сирия, но вече не изпълнява стриктно нарежданията му. В продължение на няколко седмици той се включва все по-често по радиостанцията, като продължава "да носи" важна за сирийското управление информация. Ето защо никой от Тел Авив не го спира. 

Публична екзекуция 

„Пиша ви последните си няколко думи, преди края ми. Моля те, скъпа Надя, да ме помилваш и да се грижиш за себе си и нашите деца. Не лишавай тях или себе си от нищо. Можеш да се омъжиш отново, за да не лишиш децата от баща“, това са последните думи на Ели Коен към съпругата му, написани малко преди да умре. 

На 21 януари 1965 г. агентът е разконспириран. През май същата година той бива публично обесен пред очите на хиляди араби, като екзекуцията му бива предавана по каналите на 7 арабски телевизии. 

Ген. Амин Хафиз, който става президент на Сирия през 1963 г., е едно от лицата, което настоява той да получи най-тежкото наказание за онова, което е сторил на народа. Без да знае за това, че е двоен агент, той става негов близък приятел и го води до укрепленията на Голанските възвишения. Според част от сведенията, той и служителите му залавят Коен, след като откриват, че в квартирата му има съветски радиопредавател, който нарушава комуникацията на страната с Ню Делхи. 

Въпреки множеството молби за неговото помилване, сред които и тази на папа Павел VI, смъртната му присъда е подписана. Близо 54 години след като Коен бива обесен, сирийските власти крият останките на шпионина на Мосад. Има най-различни версии за тях, като основната е, че тялото му е било разчленено. Преди близо година бива съобщено, че те са върнати в Тел Авив чрез руски самолет. От Москва обаче не потвърждават официално информацията. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари