IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дина Абдулазиз ал-Сауд – принцесата, която се опълчи на ислямизма

28 юли 2020 18 00

Тя не крие лицето си с бурка, има свой бутик

БГНЕС

Тя не е типичната мюсюлманска съпруга. Живеейки в държава, в която жените не могат да излагат тялото си на показ, тя би трябвало да носи забрадка, но не желае. Въпреки това не ѝ отнемат свободата, а я оставят да твори в сферата на модата и да сбъдне своята детска мечта – да има свой собствен бутик и да се облича като жените от списанията, които е разлиствала с часове. Тя е Дина Абдулазиз ал-Сауд – арабската принцеса, която се опълчи на ислямизма и заживя по свои правила. 

За разлика от много жени в Арабия, тя не поддържа косата си дълга, нито я крие под бурката. Напротив – има къса прическа и всеки ден подбира доста умело дрехите, обувките и аксесоарите, които носи. Неслучайно я наричат „принцесата на модата“, „най-стилната принцеса в Арабския свят“ и дори ѝ казват, че е посланик на стила „Когато Изтока срещне Запада“.

Коя е Дина Абдулазиз ал-Сауд? 

Въпреки че има арабски корени, Дина се ражда далеч от родната страна на нейните родители – в Калифорния. Нейният баща е бивш министър на телекомуникациите на Саудитска Арабия – Али ал Джухани. Икономист по образование, той преподава в няколко университета. Заради неговата работа, тя и семейството ѝ често пътуват между Близкия изток и Съединените щати. Това ѝ позволява да бъде отгледана светски и да се запознае с порядките на Запада, където жените имат по-свободен стил на обличане, който не включва забрадка. 

Модата я влече от малка 

Живяла дълго време в Риад, отивайки за първи път в Европа и САЩ, Дина е пленена от витрините на магазините за дрехи. Когато е едва на 6 години, тя се докосва до модните списания Vogue и Tatler, от които родителите ѝ не могат да я откъснат. Тогава, нямайки никаква представа от известни марки, тенденции и света на консуматорското общество, тя мечтае един ден да отвори бутик, от който жените от страниците на въпросните издания ще си купуват лъскави тоалети.  

Следейки телевизионни канали като MTV и слушайки съвсем различна музика от тази в страната ѝ, тя има не само предпочитания за това, което облича, но и за песните, които иска да слуша. За това допринася и нейната майка, която винаги й е била пример за подражание и носител на западната култура: 

„Тя бе супермодел, което беше нещо необичайно по времето, когато растях. По някаква причина повечето жени ставаха по-майчински настроени след като раждаха. Но не и моята, която все още изглежда невероятно“, спомня си Дина. 

Любовта я прави принцеса 

Дръзка по характер и с по-женствен стил на обличане, Дина получава много предложения за брак. Някои хора предполагат, че омъжвайки се, тя ще бъде принудена да се забради и да спре да живее по-свободолюбиво, но грешат. 

Предполага се, че през 1996 г. принц Абдулазизбин Насер Абдулазиз ал-Сауд се запознава с нея и веднага е пленен от нейния чар. Две години по-късно двамата сключват брак. 

Първоначално двойката живее в Ню Йорк, където принцът оставя жена си да се облича както желае и не я спира да пазарува сама из улиците. През 2004 г. обаче те се местят да живеят в Риад. Там трябвало да се промени и да заживее според традициите на Близкия изток, но не го прави. Вместо да носи само черни дрехи, тя винаги е с пъстри, като не се съобразява с дължината им,  но все пак понякога слага наметало или шал и ги намята над главата си. Обожава широки панталони, рокли и поли с нестандартна кройка.  

Тя е първата принцеса, станала редактор на Vogue

През септември 2016 г. Condé Nast съобщава, че Vogue ще стартира онлайн издание за Арабия, което ще бъде пуснато през пролетта на 2017 г. Тогава става ясно, че неговият главен редактор ще бъде Дина Абдулазиз ал-Сауд. Именно чрез нейната известна фамилия сайтът навлиза по-лесно в Близкия изток. 

„Искам списанието да е любовно писмо до Изтока“, споделя принцесата в началото на проекта, който ръководи за съвсем кратко време – само за два броя. След това бива сменена поради неясни причини.  

„Благодарна съм... Гордея се с това, което постигнах“, коментира тя няколко години след отстраняването ѝ. Тя е категорична, че никой не може да ѝ отнеме емоцията, която изпитала, докосвайки се толкова близо до модната библия. 

Сбъдва мечтата си за свой бутик 

Като малка Дина дава всичките спестявания, които има, за да си купи модни списания, някои от които пази грижливо и до днес. След като се омъжва и се премества да живее отново в Риад, тя създава свой собствен бранд и бутик – D'NA, през септември 2006 г. 

„Мюсюлманската общност не е по-различна от която и да е друга общност“, казва Абдулазиз пред американския Vogue и посочва, че все повече съвременни мюсюлманки се интересуват от мода и я следват. Ето защо тя създава модели, които са насочени към техните потребности. 

Изградила вече име в модните среди, принцесата често организира светски събития, на които кани женския елит на Саудитска Арабия. Някои продължават да се дразнят на нейната дързост, докато други ѝ се възхищават на това, че иска да промени представата на западния свят за жените в Близкия изток. 

По-късно ал-Сауд отваря свои бутици и в Доха, които след това продава. 

След няколко години, посветени на модата и своите бутици, принцеса Дина се фокусира върху семейството, като продължава да развива своята модна марка. Тя има три деца – едно момиче и две момчета – близначета. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари