IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принцеса Ан – един скромен живот като дъщеря на кралица

22 юли 2020 18 00

В средата на август тя ще навърши 70 години

БГНЕС

С пускането на телевизионния сериал „Crown“, много хора, които не следят изкъсо британското кралско семейство, започнаха да се интересуват от него. Различните епизоди на историческата драма представят пикантни подробности от живота на Елизабет Втора и нейните най-близки и подчинени. В третия сезон херцогът на Единбурх моли дъщеря си за помощ, коментирайки, че тя е най-добре стъпилата на земята от всички в Бъкингамския дворец. Тогава зрителите се запознават с принцеса Ан – дъщерята на кралицата и съпруга ѝ Филип, за която повечето от нас дори и не са чували. Живеейки в сянката на своята майка и по-известните си братя, тя не обича да се говори за личния ѝ живот, но има постижения и благотворителна дейност, с които не всеки може да се похвали. 

Коя е принцеса Ан?

Тя е единствената дъщеря на кралица Елизабет II и принц Филип, като пълното ѝ име е Ан Елизабет Алис Луиз. Ражда се на 15 август 1950 г. в резиденция Кларънс Хаус. Тогава майка ѝ все още не е кралица.

Принцесата е второто дете след Чарлз, като е по-голяма от братята си Андрю и Едуард, но тъй като законът, който дава право на жените да наследяват трона, бива въведен по-късно, тя трудно ще стане кралица. 

Кралската принцеса 

Ан заема 14-то място поред за наследяване на трона на Елизабет Втора. Още с раждането си става принцеса, а през 1987 г., като единствена дъщеря, тя се сдобива с титлата Кралска принцеса – компенсация за това, че няма привилегиите на своите братя. Тя ще бъде дадена на принцеса Шарлот – дъщерята на принц Уилям и Кейт Мидълтън, едва когато принцесата почине. 

Още от дете Ан е изключително примерна и не създава главоболия на своята майка, която в един момент става кралица и няма достатъчно време, за да я гледа, защото я чакат куп отговорности. Учейки в престижния колеж „Benenden School“ в Кент, тя си пада мъжкарана и не се интересува от типично женски занимания. 

Конната езда – най-голямата ѝ страст

Тъй като майка ѝ обожава кучета и досега отглежда няколко в двореца, Ан обича да си играе с животните. Прекарвайки доста време в конюшнята, тя се запалва по конната езда, а и все пак нейните родители също са добри ездачи. 

Когато е едва на 21 и печели състезание по конен спорт, BBC я избира за личност на годината в категория „Спорт“.  По-късно тя получава безброй медали и представя Великобритания на престижни състезания близо 5 години. Участва в Европейското първенство в Германия през 1975 г., както и в Олимпийските игри година по-късно. 

Заради своята отдаденост на конната езда, през 1986 г. принцесата бива избрана за президент на Международната федерация по конен спорт и приема поста. Тя е и председател на Асоциацията по езда за хора с увреждания. Освен това е и член на Международния олимпийски комитет.

Благотворителността – онова, над което работи усилено 

След конната езда, която поглъща по-голяма част от свободното ѝ време, дъщерята на Елизабет Втора работи усърдно върху благотворителността. Като представител на кралското семейство, тя развива голяма социална дейност и често подкрепя инициативи. Понякога ангажиментите ѝ само за един месец са много повече в сравнение с тези на нейните родители. 

Сестрата на принц Чарлз е патрон на близо 200 организации, като през 2018 г. е най-натовареният член от британския кралски двор. 

Опитват да я отвлекат 

През 1974 г. психично болен мъж прави опит за отвличане на принцесата, за да поиска откуп от 2 милиона паунда. Тогава тя е в колата със съпруга си, като принцесата се държи изключително хладнокръвно, което ѝ помага да остане жива. Бодигардът ѝ е прострелян, но тя и мъжът ѝ остават невредими. 

„Всичко беше толкова вбесяващо. Непрекъснато казвах, че не искам да изляза от колата и не смятам да изляза от нея“, разказва тя пред BBC. По думите ѝ, тя за малко загубила самообладание, но след това започнала да обмисля как да го удари, за да не я застреля. Тогавашният премиер на Великобритания пише в свои документи, че дъщерята на кралица Елизабет и принц Филип е проявила изключителна смелост. 

Минава под венчило два пъти 

Въпреки че кралицата не одобрява разводите в семейството, се случва така, че децата ѝ опират до тях в един момент от живота си. Веднага щом започва да жъне успех след успех яздейки, принцеса Ан се омъжва за своя съотборник Марк Филипс. Любовта между тях пламва заради общата им страст, но не трае за цял живот. 

Принцесата и избраникът ѝ сключват брак през 1973 г. Излишно е да обясняваме, че церемонията в Уестминстърското абатство е бляскава и се предава по националната телевизия. Булката носи на ръката си годежен пръстен със сапфири и диаманти, а роклята ѝ е на дизайнерката Морийн Бейкър. Халката ѝ пък е от уелско злато, извлечено от мината „Clogau St David's“. 

Двойката има две деца – Питър (1977 г.) и Зара (1981 г.), но се развежда през 1992 г., като Марк Филипс така и не получава благородническа титла. Неизвестен факт за мнозина е, че той има извънбрачна дъщеря от новозеландка, с която се срещал доста време. 

След развода принцесата среща Тимоти Лорънс - командир от Кралския флот, за който се омъжва два месеца по-късно, на частна церемония в тесен семеен кръг. Тя е с него и до днес. 

Но има и още един мъж в живота на принцеса Ан, който е тясно свързан с нейния брат. Някои британски таблоиди пишат, че след развода тя се увлича по Андрю Паркър Боулс – съпругът на Камила, която по-късно става втора съпруга на принц Чарлз. 

Скоро ще чества юбилей – в условия на карантина 

По случай 70-годишнината на принцеса Ан, на 15 август, британският канал ITV ще излъчи документален филм за нея. В него ще видим ученическите ѝ години – тя е единственият член на монархията на Острова, който е ходил на обикновено училище. Гордее се с това, че е и първият представител на семейството на Олимпийските игри. 

Тя е изключително принципен и сдържан човек. Обича да шофира сама, като има няколко глоби, често може да бъде забелязана и да се вози с влак. Държи да се обръщат към децата ѝ без техните титли. 

Филмът „Princess Royal: Anne at 70“, който след поредицата „Crown“ ще разкаже по-подробно за дъщерята на Елизабет Втора, е заснет за близо година. Той ще покаже неизлъчвани досега кадри и ексклузивни интервюта с най-близките около принцеса Ан. Тя ще навърши 70 години в условия на пандемия и най-вероятно няма да празнува в голям кръг от хора. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари