IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алина Кабаева – от художествената гимнастика до политическата сцена

23 юли 2020 18 00

Започва да тренира на 3-годишна възраст

Pixabay

Тя е едно от най-популярните имена в руската художествена гимнастика. Печели много отличия за родината, а след като кариерата ѝ приключва, става политик – един от най-красивите в парламента. Животът ѝ е разказан в няколко документални филма, а през последните години я свързват не с кого да е, а с президента на Русия – Владимир Путин. Тя е Алина Кабаева – жената, която в момента притежава огромно медийно влияние в страната. 

Коя е тя? 

Цялото ѝ име е Алина Маратовна Кабаева. Родена е на 12 май 1983 г. в Ташкент – настоящата столица на Узбекистан. Има по-малка сестра и татарски корени по бащина линия. Родителите ѝ са дългогодишни спортисти – Марат Кабаев е бивш футболист, а по-късно и треньор, докато майка ѝ се е състезавала в националния отбор по баскетбол на Узбекистан. 

През 2011 г. цялото семейство се мести да живее в Казан. 

Родителите я тласкат към художествената гимнастика 

Майката на Алина – Любов, мечтае тя да има бляскава кариера на спортист, като се занимава с фигурно пързаляне или художествена гимнастика. И тъй като първият спорт не е силно развит в Узбекистан, тя я насочва към втория. А дъщеря ѝ не е безразлична към него и още на 3-годишна възраст започва да ходи на тренировки. 

След като навършва 10 години, виждайки нейния огромен потенциал, треньорите съветват родителите на Кабаева да я запишат в Москва. Така тя се премества да живее там с майка си и започва да посещава школата на Ирина Винер. Специалистката, която през годините е била и президент на Всеруската федерация по художествена гимнастика, харесва Алина, но обещава да се занимава по-сериозно с нея само ако тя отслабне. Така от 1995 г. тя официално работи с 11-годишното момиче и през 1996 г. то пробива в руския национален отбор. 

Под ръководството на новата си треньорка, Кабаева печели 25 златни, 6 сребърни и 5 бронзови медала. С много усилия и упорита работа на килима, се превръща в европейска, световна и олимпийска шампионка. През 1998 г. заема първо място в индивидуалното многоборство на Европейското първенство в Португалия и за първи път става абсолютна европейска шампионка. Година по-късно тя триумфира на Световното първенство в Япония – с 4 златни и 2 сребърни медала. 

На олимпиадата в Сидни през 2000 г. Кабаева е спрягана за злато, но изпуска обръча си и така се задоволява с бронз. Реномето на амбициозната гимнастичка бива опетнено през 2001 г. Тогава Световната антидопингова агенция (WADA) я обвинява в употреба на лекарство, което се взима за намаляване на теглото, като тя не може да играе в продължение на 2 години. Заради дисквалифицирането ѝ я лишават и от всички награди от Световната купа същата година. След като забраната ѝ изтича, спортистката печели четири златни, един сребърен и един бронзов медал на Световното първенство в Унгария. На Олимпиадата в Атина през 2004 г. Алина се изкачва на първо място. Три години по-късно обаче решава да сложи край на своята кариера като гимнастичка. 

Политиката – новото ѝ поприще след гимнастиката

Алина Кабаева си дава кратка почивка след приключването на състезателната ѝ кариера. В това време завършва Московския държавен университет и получава диплома по спортен мениджмънт. След което скандализира обществеността с това, че влиза в политиката. Избрана е за депутат в Държавната дума на Русия през 2007 г. Влиза там като представител на партията на Владимир Путин „Единна Русия“, в която членува от 2001 г. 

Спортистката е преизбрана от народа за нов мандат през 2011 г. След три години тя се оттегля от политическата сцена като подава заявление за предсрочно прекратяване на правомощията ѝ. 

Като гимнастичка и изключително красива рускиня, снимала се за списания като Vogue и Maxim, тя е една от най-добре облечените и чаровни депутатки в парламента. 

Мъжете в живота на гимнастичката 

В продължение на три години, от 2002 до 2005 г., Кабаева има връзка с полицая Шалва Муселиани, който е доста по-голям от нея (роден през 1969 г.).  В един момент руската преса съобщава, че са сгодени, като дори самата Алина разказва за подготовката за сватбата. Тя получава луксозен мерцедес от любимия си, заради което той бива разследван. По-късно става ясно, че въпросният мъж вече е бил женен и я е използвал. 

След гръмката раздяла с Муселиани, гимнастичката започва да крие личния си живот от медиите и дава интервюта все по-рядко. 

Свързват името ѝ с Владимир Путин 

Още докато членува в „Единна Русия“, а и след като става депутат, често се говори за близостта между Кабаева и Владимир Путин. Заради топлото ѝ посрещане от него на определени официални събития, много медии коментират, че двамата имат връзка. През 2008 г. дори московският вестник „Кореспондент“ публикува статия, в която разкрива, че двамата ще се бракосъчетаят тайно. Дори показват снимка, на която красавицата носи годежен пръстен. Новината е опровергана от пресслужбата на руския президент.

По-късно издания като New York Post и Paris Match пишат, че Алина Кабаева е втората дама на Русия. Заради подобни и още много други материали по темата, бившата гимнастичка отказва да коментира личния си живот пред журналисти и нито отрича, нито потвърждава, че има връзка с руския президент. 

През 2010 г. Алина публикува снимка, на която е прегърнала момченце, което много прилича на нея. Тогава всички смятат, че детето е извънбрачно, заченато от Владимир Путин. По-късно Кабаева уточнява, че се е снимала със своя племенник. 

Миналата година много световни медии писаха, че 36-годишната гимнастичка е станала майка. Според информациите, тя е родила близнаци, като е родила в болница в Москва, където била с доста привилегии. 

В свое неотдавнашно интервю Кабаева твърди, че няма наследници и смята да се посвети на своята работа. През 2019-а тя дори защити дисертация в Националния държавен университет по физическо възпитание, спорт и здраве в Санкт Петербург, с което получи докторска степен.

Притежава доста луксозни имоти 

„Много е трудно за един работещ човек да се премести да живее извън града, въпреки че си мечтая да живея сред природата, на чист въздух, до гора, до река...“, разказва Кабаева през 2012 г. Скоро след това тя сбъдва мечтата си като се сдобива с луксозен имот във вилната зона на Москва. Там, близо до един от притоците на река Москва, нейната баба притежава два парцела, до които бившата гимнастичка купува своя, който е от 25 декара. 

Ръководи медийна група 

След кариерата ѝ на политик, Алина Кабаева влиза и в журналистическите среди като оглавява борда на директорите на руската „Национална медийна група“. Тя е собственост на Юрий Ковалчук, който е приближен на Владимир Путин. 

Според някои издания, спортистката ръководи и вестник „Спорт експрес“, който е с тираж 220 000 броя. Използвайки своето медийно влияние, тя организира множество социални кампании, създадени от нейната благотворителна организация. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари