Щом студеното време настъпи и първият снеговалеж се залепи за земята, кухнята ми се превръща в едно от най-уютните места в къщата. Почти винаги има печена вкуснотия във фурната, къкреща супа на печката или пилешко месо в тигана. Когато на преден план излязат пухкавите чорапи и дебелите палта, се появяват и топлите и уютни зимни рецепти.
Зимата е чудесно време за експериментиране със сезонни продукти, успокояващи душата ястия и богати вкусове, които ви стоплят в студените дни. Освен това, снежните дни и мрачните вечери, когато слънцето залязва около 16 часа, са идеални възможности да опитате някои нови рецепти и техники за готвене. Така че, ако сте готови да превърнете всяка вечеря в романтика и уют, ето 6 топли, вкусни зимни рецепти, които да приготвите този сезон.
Зимна супа Минестроне
Снимка: iStock
Супата Минестроне е сериозен претендент за челно място сред любимите ми ястия за всички времена. Въпреки че през зимата обожавам да похапвам всякакви супи, тази рецепта, подходяща за бавно готвене, е пълна със сезонни зеленчуци и орзо паста, смесени в богат и обилен бульон.
Необходими продукти:
- 600-650 грама тиква, нарязана на кубчета
- 150 грама жълт лук, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън, смлян
- 1 консерва отцеден нахут
- 1 консерва отцеден бял боб
- 1 консерва нарязани на кубчета домати
- 950 мл зеленчуков или пилешки бульон
- 480 мл вода
- 15 грама сол
За добавяне накрая:
- 30 грама кейл или бейби спанак
- 15 мл оцет
- 150 грама сварена орзо паста (или друг вид макарони)
Начин на приготвяне:
- Поставете тиквата, лука, чесъна, нахута, боба, доматите, бульона и водата в подходяща тенджера. Разбъркайте, за да може всичко да се смеси.
- Покрийте и гответе на висока степен за 5-6 часа или на ниска степен за 7-8 часа, или докато супата заври и тиквата се сготви напълно.
- Когато тиквата омекне, внимателно изсипете 2 чаши от супата (включително малко бульон, зеленчуци и боб) в блендер. Пасирайте на висока степен, след което добавете обратно в тенджерата.
- Добавете кейла, покрийте и гответе за 15-25 минути, или докато зелето омекне.
- Добавете пастата и винения оцет, като разбърквате. Опитайте и добавете още сол, ако желаете.
- Разделете горещата супа в купички, поръсете с песто, пармезан или каквото желаете.
Кремообразно чесново пиле
Снимка: iStock
Богатите, пикантни вкусове са на първо място през зимния сезон. Като любител на чесъна, често приготвям тази рецепта в студените зимни вечери. Кремообразният чеснов сос, съчетан с крехки пилешки гърди, може да се превърне в любимото ви ястие през целия сезон.
Необходими продукти:
- 2 големи обезкостени пилешки гърди без кожа
- Сол и черен пипер на вкус
- Брашно за овалване
- 1 супена лъжица зехтин
- 2 супени лъжици масло, поотделно
- 1 цяла скилидка чесън
- 120 мл пилешки бульон
- 1/2 чаена лъжичка лимонов сок
- 1/4 чаена лъжичка чесън на прах
- 240 мл течна сметана
- Нарязан магданоз (по избор)
Начин на приготвяне:
- Разрежете пилешкото месо наполовина по дължина, за да получите 4 по-малки парчета.
- Овкусете ги обилно със сол и черен пипер и ги оваляйте в брашно. Добавете зехтина и 1 с. л. масло в тиган на средно силен огън. След като тиганът се загрее, запържете пилешкото месо за 4-5 минути от всяка страна или докато стане хубаво златисто. Извадете пилешкото месо от тигана и го оставете настрана.
- Намалете котлона на среден огън и добавете останалото масло в тигана. Оставете го да се разтопи и след това добавете скилидките чесън. Гответе ги 3-4 минути, като бъркате често, докато леко покафенеят отвън.
- Добавете пилешкия бульон, лимоновия сок и чесъна на прах в тигана. Оставете да къкри около 4 минути или докато течността се редуцира видимо.
- Добавете сметаната, след което върнете пилешкото месо в тигана. Оставете да се сготви за още около 5 минути, докато сосът се редуцира и пилешкото се сготви добре.
- Сервирайте с прясно нарязан магданоз, ако желаете.
Говеждо с броколи
Снимка: iStock
Пърженото ястие е едно от любимите ми, когато не знам какво да сготвя – приготвя се бързо и лесно. Тази версия е направена с крехко говеждо месо, овкусено с чеснов азиатски сос, заедно с броколи, чушки и гъби. Сервирайте с ориз или го хапвайте самостоятелно.
Необходими продукти:
- 450 грама обезкостен стек, нарязан на тънки ленти
- 1 супена лъжица царевично нишесте
- 2 супени лъжици вода
- 1 супена лъжица зехтин
- 4 скилидки смлян чесън
- 270-360 грама броколи
- 1 малка глава лук, нарязан на ленти
- 60-70 грама чушки, нарязани на ленти
- 45 грама гъби, нарязани на филийки
За соса:
- 80 мл соев сос
- 80 мл вода
- 1 супена лъжица мед или кафява захар
- 1 чаена лъжичка пресен джинджифил, смлян или настърган
- 1 чаена лъжичка царевично нишесте
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете царевичното нишесте и водата до гладкост. Добавете говеждото месо и разбъркайте, докато се покрие напълно. Оставете настрана за 2 минути.
- Загрейте 1 супена лъжица зехтин в голям тиган на средно силен огън. Добавете говеждото месо и го запържете за 3-5 минути или докато престане да е розово. Извадете от тигана и го оставете настрана.
- В същия тиган запържете чесъна, броколите, лука, чушките и гъбите в останалото олио за 3-5 минути. Върнете говеждото месо в тигана.
- В малка купа разбъркайте всички съставки за соса и го изсипете в тигана. Пържете за 2-3 минути или докато всичко се смеси напълно и сместа се задуши.
- Сервирайте горещо върху ориз или паста. Добър апетит!
Зимна салата
Снимка: iStock
Няма по-добър начин да отпразнуваме зимния сезон, освен със сезонни съставки – и тази зимна салата ги съчетава всички в една свежа рецепта. Смесете кейл, тиква, брюкселско зеле, ядки пекан и нар за ястие, което се съчетава идеално с обилна празнична трапеза.
Необходими продукти:
- 300-325 грама нарязана на кубчета тиква
- ½ средно голяма червена глава лук, нарязана на тънки резени
- 1-2 с. л. зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- ½ къдраво зеле, без стъбла, накъсано
- Дресинг с ябълков оцет – количество на вкус
- ½ малка цикория, нарязана на тънки резени
- 100 грама брюкселско зеле, нарязано на тънки резени
- 90 грама захаросан или печен пекан
- 50 грама нар
- 45 грама сушени боровинки
- 25-30 грама настърган пармезан
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 220°C и покрийте тава за печене с хартия за печене.
- Поставете тиквата от едната страна на тавата за печене, а резените лук от другата. Поръсете със зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте, за да се покрият и разпределят равномерно върху тавата за печене. Печете от 20 до 35 минути или докато омекнат и станат златистокафяви по краищата. Извадете лука преди тиквата, ако е необходимо. Разделете слоевете лук.
- Поставете къдравото зеле в голяма купа и полейте с част от дресинга. Използвайте ръцете си, за да „масажирате“ листата, докато омекнат и увехнат, и се редуцират в купата с около половината. Добавете цикорията, брюкселското зеле, печената тиква, лука и останалия дресинг. Разбъркайте добре, след което отгоре сложете ядките, нара и сиренето. Разбъркайте внимателно. Подправете на вкус и сервирайте.
Веган картофена супа
Снимка: iStock
Обилната картофена крем супа е идеална за зимните вечери. Това е перфектната комбинация от богата, кремообразна вкуснотия, която ви оставя едновременно сити и затоплени. Рецептата ви показва как да приготвите веган версия, но лесно можете да направите супата с млечни продукти и бекон, ако желаете.
Необходими съставки:
- 2 супени лъжици разтопено веган масло
- ½ глава червен лук, ситно нарязан
- 4 скилидки чесън
- 2 чаени лъжички пушен червен пипер
- 600 грама обелени и нарязани картофи
- 480 мл зеленчуков бульон
- 480-720 мл веган мляко
- 1 чаена лъжичка сол
- ½ чаена лъжичка черен пипер
- 45 мл веган йогурт
- 50-60 грама веган сирене
Застройка:
- 5 супени лъжици брашно
- 3 супени лъжици веган масло
Начин на приготвяне:
- В голяма тенджера на средно силен огън добавете 2 супени лъжици веган масло. Добавете лука и чесъна и задушете заедно за около 3 минути. Добавете пушения червен пипер, след това картофите, зеленчуковия бульон, млякото, солта и черния пипер.
- Оставете да заври, след което намалете котлона на слаба степен за около 20 минути, докато картофите се сварят напълно.
- Своеобразна застройка
- В отделен малък тиган на средно силен огън добавете веган маслото. Оставете да се разтопи и след това супена лъжица по супена лъжица добавете брашното, за да го разбъркате. Намалете котлона на среден огън. Разбийте добре за около 5 минути, докато супата къкри, докато всички бучки или мехурчета от брашното се отстранят напълно и сместа стане гъста и напълно гладка.
- Свалете от котлона
- Добавете застройката към супата и разбъркайте веднага, за да се смеси. Добавете веганския йогурт, за да се смеси и той. Оставете супата да къкри още 5 минути, за да се смеси всичко, и след това я свалете от котлона.
- С помощта на пасатор пасирайте супата, докато стане хубава, кремообразна и гладка.
- Добър апетит!
Глазирана сьомга
Снимка: iStock
Въпреки че е добре да ядете сьомга целогодишно, тази рецепта с пикантна кленова глазура е идеалният начин да добавите празнични вкусове към вашата вечеря през седмицата. Приготвя се бързо и лесно и се съчетава добре с печени зеленчуци, спагети или салата.
Необходими продукти:
- 340 грама филе от сьомга
- 15 мл кленов сироп
- 15 мл соев сос
- 1 чаена лъжичка дижонска горчица
- 1 чаена лъжичка чили на прах
- ¼ чаена лъжичка лют червен пипер
- 1 скилидка чесън, смляна
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Постелете малка тава с хартия за печене, за да предотвратите загаряне на глазурата.
- Поставете филетата от сьомга на разстояние 5 см едно от друго върху хартията.
- В малка купа разбъркайте кленовия сироп, соевия сос, дижонската горчица, чилито на прах, лютия червен пипер и чесъна. Изсипете или намажете внимателно сьомгата с глазурата, като оставите 1 супена лъжица за глазиране, след като е готова.
- Печете за 15-20 минути или докато рибата е готова и може лесно да се раздроби с вилица.
- След като сьомгата е готова, извадете я от фурната и залейте с останалата глазура.
- Добър апетит! Рецептата е за две порции.














Бурното море не позволява евакуация на екипажа на танкера Kairos край Ахтопол
ПП-ДБ обяви дата за следващия голям протест срещу правителството
Сняг на "Петрохан", свлачище край Смолян и наводнени улици в Пловдив и Пазарджишко
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
Лицензът на селекционера на България изтича
Страхотен старт на сезона за Малена Замфирова
Мбапе разплака Марсилия
Овиедо и Майорка се занулиха
Любовен хороскоп за 8 – 14 декември
„Атомни навици. Наръчник за постигане на мечтания живот“ от Джеймс Клиър
Как да растем заедно, когато приоритетите се променят?
Пикантни скариди с нахут на тиган
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Остави коментар