IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

6 зимни рецепти за вкусно и топло ястие

6 декември 2025 09 00

Стоплете се в най-студения сезон от годината

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Щом студеното време настъпи и първият снеговалеж се залепи за земята, кухнята ми се превръща в едно от най-уютните места в къщата. Почти винаги има печена вкуснотия във фурната, къкреща супа на печката или пилешко месо в тигана. Когато на преден план излязат пухкавите чорапи и дебелите палта, се появяват и топлите и уютни зимни рецепти. 

Зимата е чудесно време за експериментиране със сезонни продукти, успокояващи душата ястия и богати вкусове, които ви стоплят в студените дни. Освен това, снежните дни и мрачните вечери, когато слънцето залязва около 16 часа, са идеални възможности да опитате някои нови рецепти и техники за готвене. Така че, ако сте готови да превърнете всяка вечеря в романтика и уют, ето 6 топли, вкусни зимни рецепти, които да приготвите този сезон.

Зимна супа Минестроне

супа минестроне

Снимка: iStock

Супата Минестроне е сериозен претендент за челно място сред любимите ми ястия за всички времена. Въпреки че през зимата обожавам да похапвам всякакви супи, тази рецепта, подходяща за бавно готвене, е пълна със сезонни зеленчуци и орзо паста, смесени в богат и обилен бульон. 

Необходими продукти:

  • 600-650 грама тиква, нарязана на кубчета
  • 150 грама жълт лук, ситно нарязан
  • 2 скилидки чесън, смлян
  • 1 консерва отцеден нахут
  • 1 консерва отцеден бял боб
  • 1 консерва нарязани на кубчета домати
  • 950 мл зеленчуков или пилешки бульон
  • 480 мл вода
  • 15 грама сол

За добавяне накрая:

  • 30 грама кейл или бейби спанак
  • 15 мл оцет
  • 150 грама сварена орзо паста (или друг вид макарони)

Начин на приготвяне:

  1. Поставете тиквата, лука, чесъна, нахута, боба, доматите, бульона и водата в подходяща тенджера. Разбъркайте, за да може всичко да се смеси.
  2. Покрийте и гответе на висока степен за 5-6 часа или на ниска степен за 7-8 часа, или докато супата заври и тиквата се сготви напълно.
  3. Когато тиквата омекне, внимателно изсипете 2 чаши от супата (включително малко бульон, зеленчуци и боб) в блендер. Пасирайте на висока степен, след което добавете обратно в тенджерата.
  4. Добавете кейла, покрийте и гответе за 15-25 минути, или докато зелето омекне. 
  5. Добавете пастата и винения оцет, като разбърквате. Опитайте и добавете още сол, ако желаете.
  6. Разделете горещата супа в купички, поръсете с песто, пармезан или каквото желаете.

Кремообразно чесново пиле

пилешко istock

Снимка: iStock

Богатите, пикантни вкусове са на първо място през зимния сезон. Като любител на чесъна, често приготвям тази рецепта в студените зимни вечери. Кремообразният чеснов сос, съчетан с крехки пилешки гърди, може да се превърне в любимото ви ястие през целия сезон.

Необходими продукти:

  • 2 големи обезкостени пилешки гърди без кожа
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Брашно за овалване
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 супени лъжици масло, поотделно
  • 1 цяла скилидка чесън
  • 120 мл пилешки бульон
  • 1/2 чаена лъжичка лимонов сок
  • 1/4 чаена лъжичка чесън на прах
  • 240 мл течна сметана
  • Нарязан магданоз (по избор)

Начин на приготвяне:

  1. Разрежете пилешкото месо наполовина по дължина, за да получите 4 по-малки парчета.
  2. Овкусете ги обилно със сол и черен пипер и ги оваляйте в брашно. Добавете зехтина и 1 с. л. масло в тиган на средно силен огън. След като тиганът се загрее, запържете пилешкото месо за 4-5 минути от всяка страна или докато стане хубаво златисто. Извадете пилешкото месо от тигана и го оставете настрана. 
  3. Намалете котлона на среден огън и добавете останалото масло в тигана. Оставете го да се разтопи и след това добавете скилидките чесън. Гответе ги 3-4 минути, като бъркате често, докато леко покафенеят отвън. 
  4. Добавете пилешкия бульон, лимоновия сок и чесъна на прах в тигана. Оставете да къкри около 4 минути или докато течността се редуцира видимо.
  5. Добавете сметаната, след което върнете пилешкото месо в тигана. Оставете да се сготви за още около 5 минути, докато сосът се редуцира и пилешкото се сготви добре.
  6. Сервирайте с прясно нарязан магданоз, ако желаете.

Говеждо с броколи

говеждо и

Снимка: iStock

Пърженото ястие е едно от любимите ми, когато не знам какво да сготвя – приготвя се бързо и лесно. Тази версия е направена с крехко говеждо месо, овкусено с чеснов азиатски сос, заедно с броколи, чушки и гъби. Сервирайте с ориз или го хапвайте самостоятелно. 

Необходими продукти:

  • 450 грама обезкостен стек, нарязан на тънки ленти
  • 1 супена лъжица царевично нишесте
  • 2 супени лъжици вода
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 4 скилидки смлян чесън
  • 270-360 грама броколи
  • 1 малка глава лук, нарязан на ленти
  • 60-70 грама чушки, нарязани на ленти
  • 45 грама гъби, нарязани на филийки

За соса:

  • 80 мл соев сос
  • 80 мл вода
  • 1 супена лъжица мед или кафява захар
  • 1 чаена лъжичка пресен джинджифил, смлян или настърган
  • 1 чаена лъжичка царевично нишесте

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа смесете царевичното нишесте и водата до гладкост. Добавете говеждото месо и разбъркайте, докато се покрие напълно. Оставете настрана за 2 минути.
  2. Загрейте 1 супена лъжица зехтин в голям тиган на средно силен огън. Добавете говеждото месо и го запържете за 3-5 минути или докато престане да е розово. Извадете от тигана и го оставете настрана.
  3. В същия тиган запържете чесъна, броколите, лука, чушките и гъбите в останалото олио за 3-5 минути. Върнете говеждото месо в тигана.
  4. В малка купа разбъркайте всички съставки за соса и го изсипете в тигана. Пържете за 2-3 минути или докато всичко се смеси напълно и сместа се задуши.
  5. Сервирайте горещо върху ориз или паста. Добър апетит!

Зимна салата

зимна салата

Снимка: iStock

Няма по-добър начин да отпразнуваме зимния сезон, освен със сезонни съставки – и тази зимна салата ги съчетава всички в една свежа рецепта. Смесете кейл, тиква, брюкселско зеле, ядки пекан и нар за ястие, което се съчетава идеално с обилна празнична трапеза. 

Необходими продукти:

  • 300-325 грама нарязана на кубчета тиква
  • ½ средно голяма червена глава лук, нарязана на тънки резени
  • 1-2 с. л. зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • ½ къдраво зеле, без стъбла, накъсано
  • Дресинг с ябълков оцет – количество на вкус
  • ½ малка цикория, нарязана на тънки резени
  • 100 грама брюкселско зеле, нарязано на тънки резени
  • 90 грама захаросан или печен пекан
  • 50 грама нар
  • 45 грама сушени боровинки
  • 25-30 грама настърган пармезан

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 220°C и покрийте тава за печене с хартия за печене.
  2. Поставете тиквата от едната страна на тавата за печене, а резените лук от другата. Поръсете със зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте, за да се покрият и разпределят равномерно върху тавата за печене. Печете от 20 до 35 минути или докато омекнат и станат златистокафяви по краищата. Извадете лука преди тиквата, ако е необходимо. Разделете слоевете лук.
  3. Поставете къдравото зеле в голяма купа и полейте с част от дресинга. Използвайте ръцете си, за да „масажирате“ листата, докато омекнат и увехнат, и се редуцират в купата с около половината. Добавете цикорията, брюкселското зеле, печената тиква, лука и останалия дресинг. Разбъркайте добре, след което отгоре сложете ядките, нара и сиренето. Разбъркайте внимателно. Подправете на вкус и сервирайте.

Веган картофена супа

картофена супа

Снимка: iStock

Обилната картофена крем супа е идеална за зимните вечери. Това е перфектната комбинация от богата, кремообразна вкуснотия, която ви оставя едновременно сити и затоплени. Рецептата ви показва как да приготвите веган версия, но лесно можете да направите супата с млечни продукти и бекон, ако желаете. 

Необходими съставки:

  • 2 супени лъжици разтопено веган масло
  • ½ глава червен лук, ситно нарязан
  • 4 скилидки чесън
  • 2 чаени лъжички пушен червен пипер
  • 600 грама обелени и нарязани картофи
  • 480 мл зеленчуков бульон
  • 480-720 мл веган мляко
  • 1 чаена лъжичка сол
  • ½ чаена лъжичка черен пипер
  • 45 мл веган йогурт
  • 50-60 грама веган сирене

Застройка:

  • 5 супени лъжици брашно
  • 3 супени лъжици веган масло

Начин на приготвяне:

  1. В голяма тенджера на средно силен огън добавете 2 супени лъжици веган масло. Добавете лука и чесъна и задушете заедно за около 3 минути. Добавете пушения червен пипер, след това картофите, зеленчуковия бульон, млякото, солта и черния пипер.
  2. Оставете да заври, след което намалете котлона на слаба степен за около 20 минути, докато картофите се сварят напълно. 
  3. Своеобразна застройка
  4. В отделен малък тиган на средно силен огън добавете веган маслото. Оставете да се разтопи и след това супена лъжица по супена лъжица добавете брашното, за да го разбъркате. Намалете котлона на среден огън. Разбийте добре за около 5 минути, докато супата къкри, докато всички бучки или мехурчета от брашното се отстранят напълно и сместа стане гъста и напълно гладка. 
  5. Свалете от котлона
  6. Добавете застройката към супата и разбъркайте веднага, за да се смеси. Добавете веганския йогурт, за да се смеси и той. Оставете супата да къкри още 5 минути, за да се смеси всичко, и след това я свалете от котлона. 
  7. С помощта на пасатор пасирайте супата, докато стане хубава, кремообразна и гладка. 
  8. Добър апетит!

Глазирана сьомга

глазирана сьомга

Снимка: iStock

Въпреки че е добре да ядете сьомга целогодишно, тази рецепта с пикантна кленова глазура е идеалният начин да добавите празнични вкусове към вашата вечеря през седмицата. Приготвя се бързо и лесно и се съчетава добре с печени зеленчуци, спагети или салата. 

Необходими продукти:

  • 340 грама филе от сьомга
  • 15 мл кленов сироп
  • 15 мл соев сос
  • 1 чаена лъжичка дижонска горчица
  • 1 чаена лъжичка чили на прах
  • ¼ чаена лъжичка лют червен пипер
  • 1 скилидка чесън, смляна

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. Постелете малка тава с хартия за печене, за да предотвратите загаряне на глазурата.
  3. Поставете филетата от сьомга на разстояние 5 см едно от друго върху хартията.
  4. В малка купа разбъркайте кленовия сироп, соевия сос, дижонската горчица, чилито на прах, лютия червен пипер и чесъна. Изсипете или намажете внимателно сьомгата с глазурата, като оставите 1 супена лъжица за глазиране, след като е готова. 
  5. Печете за 15-20 минути или докато рибата е готова и може лесно да се раздроби с вилица. 
  6. След като сьомгата е готова, извадете я от фурната и залейте с останалата глазура.
  7. Добър апетит! Рецептата е за две порции. 

За още вкусни и топли зимни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари