IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Протеинов топъл шоколад – най-горещата тенденция за зимата

20 януари 2025 08 40

Какви са ползите му

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Бих изпила един топъл шоколад вместо кафе всяка зимна сутрин, без да се замислям. Това ме пренася в центъра на градския площад на коледен филм на Hallmark – заснежена улица, облицована с гирлянди и мигащи светлини, пълна с украсени коледни елхи. Използвам всякакви извинения, за да пия горещ шоколад, нищо че отдавна съм преминала приемливата възраст за това. Но зимната напитка вече не е запазена само за деца или като десерт за студеното време. Почитателите на фитнес възраждат славата ѝ, използвайки ключова съставка за повече ползи.

Горещият шоколад с костен бульон стана популярен заради благоприятното си действие върху червата, което превъзхожда дори наличието на захар в напитката. Т. нар. протеинов горещ шоколад се приготвя в социалните мрежи от всеки почитател на здравословното хранене, но дали наистина има ефект? Ето какво разбрахме. 

Какво представлява протеиновият горещ шоколад?

Направен популярен от създателката на здравословни рецепти Фалън Дана Лий, горещият шоколад с костен бульон съчетава седем прости съставки, повечето от които вероятно вече имате в кухнята си. Те включват мляко по ваш избор, какао на прах, кленов сироп, ванилия, морска сол, колаген и костен бульон. Последното се прави чрез варене на животински кости и други съставки, докато попие костният мозък и други хранителни вещества. 

@balancedbeyars 40grams of protein ppl!! #bonebroth #bonebrothqueen #bonebrothbenefits #bonebrothhotchocolate #hotchocolate #highprotein #protein #menstrualphase #menstrualcycle #bbhc #cravings ##pms #pmshack ♬ original sound - Taylor Dean

Според Грейси Нортън, това е добър заместител на кафето, а холистичният диетолог Грейс Вагнер допълва, че протеиновият горещ шоколад е чудесен за пиене по време на менструалната фаза. 

Какъв е вкусът на протеиновия шоколад?

Най-вероятно смятате, че комбинацията на какао и костен бульон е ужасяваща. Но въпреки всичко, което си мислите, горещият шоколад с костен бульон няма вкус на пиле или говеждо. Според множество потребители в TikTok, които са опитвали напитката, дори не може да усетите бульона. Грейси Нортън го описва като богат шоколадов вкус, докато Хана Холт го нарича „най-добрият горещ шоколад, който някога съм пила“

„Този горещ шоколад не само има страхотен вкус, но и предлага невероятни ползи за здравето!“, казва Грейс Вагнер в свое видео в TikTok. Тя допълва, че напитката е пълна с магнезий, антиоксиданти, високо съдържание на протеини, поддържа здравето на червата и подпомага имунитета

Какви са ползите от протеиновия шоколад?

Подобрява здравето на червата, ставите и кожата

Въпреки че трябва да се направят допълнителни изследвания върху ползите за здравето на костния бульон, неговият хранителен профил предполага подобрено здраве на червата, намалена болка в ставите, поддържана здравина на костите и мускулите, намален стрес и здрава кожа. Използването на костен бульон вместо вода като основа за горещ шоколад помага за добавяне на допълнителни ползи, които иначе бихте пропуснали. Костният бульон е пълноценен хранителен източник на колаген, който е от решаващо значение за здрава кожа, стави и черва.

Идеален за след тренировка

Нутриционистът Отъм Бейтс казва, че горещият шоколад е идеален за възстановяване след тренировка, благодарение на съдържанието на натрий и осигурява градивните елементи, от които се нуждае, за да възстанови мускулите. Костният бульон е с високо съдържание на колаген, който помага за възстановяването на съединителните тъкани и ставите, съдържа леснодостъпни аминокиселини като глицин и пролин, които могат да намалят възпалението, и осигурява електролити за попълване на течности, загубени по време на тренировка, подпомагайки възстановяването на мускулите и цялостното заздравяване след тренировка.

Антиоксидантни, противовъзпалителни и антивирусни свойства

Костният бульон не е единствената суперхрана в напитката. Какаото (по-специално сурово какао на прах, а не какаова смес със захар) също осигурява мощни ползи. Проучване в списанието на Американския колеж по кардиология установи, че редовното пиене на богато на флаванол какао (флаванолите са естествено съединение, често срещано в храни и напитки като какао, грозде и чайове, които могат да имат антиоксидантни, противовъзпалителни и антивирусни свойства) значително намаляват систоличното кръвно налягане и подобряват функцията на кръвоносните съдове с 47% в сравнение с ниската консумация на флаванол. 

„Открихме, че какаовите флаваноли могат дори директно да мобилизират важни клетки, които могат да възстановят увредените кръвоносни съдове“, каза авторът на изследването д-р Кристиан Хайс.

Как да си направите протеинов топъл шоколад?

За да извлечете максимума от горещ шоколад с костен бульон, използването на висококачествени съставки прави огромна разлика. Що се отнася до костния бульон, посегнете към органични, отгледани на пасища и/или хранени с трева животни и се уверете, че костите са изброени на второ място в списъка на съставките след водата и не са заедно с добавките (или можете да си направите сами). Изберете кленов сироп – само 100 процента чист кленов сироп, посочен като съставка, без царевичен сироп или друг аромат. И когато става въпрос за какао на прах (не го бъркайте с какао, което често се обработва с химически разтвор, за да се намали неговата киселинност и горчивина, и обикновено съдържа добавени захари с много по-ниски нива на антиоксиданти), насочете се към такова, което е с най-малко 60-80 % какао, за предпочитане от един произход и без соев лецитин, за да се гарантира, че е минимално обработено, запазвайки хранителните си вещества.

@justin_andersonfit High Protein Hot Chocolate?☕️ (40 Protein) that is perfect for the winter! Will not drink it any other way now! Calories ~278 Ingredients: 1 cup bone broth (won’t taste it! ) 1/2 cup of milk of choice 1-2 tbsp cocoa powder 1 scoop chocolate protein 1.5 tbsp maple syrup #highprotein #hotchocolate #viral #gym #fitness ♬ original sound - justin_andersonfit

Ето и рецептата за протеинов горещ шоколад.

Необходими съставки:

120 милилитра костен бульон

250 милилитра пълномаслено или растително мляко

1½ супена лъжица кленов сироп

1-2 супени лъжици какао на прах (в зависимост колко шоколадово искате да бъде)

ванилия

щипка сол

1 доза колаген на прах по избор

Начин на приготвяне:

Блендирайте всички съставки заедно, загрейте на котлона или в микровълновата и се наслаждавайте на вкуса!

За още вкусни рецепти последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари