IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Солен карамелено-шоколадов мус

31 януари 2021 10 30

Фантастичен и лесен десерт в чаша

Istock

Предлагаме ви рецепта за лек, но и доста вкусен десерт. Това е карамелено-шоколадов мус с осолено масло. Няма какво повече да кажем за този десерт, освен че само една хапка от него ще ви остави абсолютно безмълвни, потопени в истинска наслада. Мусът е особено подходящ за хора, които обичат сладолед с вкус на солен карамел.

За тази рецепта (за 6 чаши) ще ви трябват следните продукти: 1/2 чаша захар; 3 супени лъжици осолено масло на кубчета; 3/4 чаша течна сметана; 180 грама черен или полусладък шоколад, натрошен/настърган; 4 големи яйца, разделени на белтъци и жълтъци; 1/4 ч. ч. морска сол.

Приготвяне:

Разпределете захарта равномерно по дъното на широк тиган/тенджера. Загрейте захарта на умерен огън. Когато започне да се втечнява по краищата, използвайте топлоустойчива шпатула, за да плъзнете много внимателно втечнената захар към центъра. Наблюдавайте внимателно, тъй като след като краищата започнат да потъмняват, захарта е в опасност от изгаряне. Продължете да готвите, като разбърквате много внимателно, докато цялата захар се разтопи и започне да се карамелизира.

Когато карамелът е с наситен кехлибарен цвят и започне да пуши, изчакайте малко, за да замирише съвсем леко на изгорял, след това го отстранете от огъня. След това добавете към него маслото и разбъркайте сместа на слаб котлон, докато маслото се разтопи и се получи хомогенна смес.

След това добавете към сместа течната сметана и отново бъркайте, докато малките късчета карамел се разтопят напълно. Някои от тях може да се окажат упорити, така че бъдете търпеливи. След като карамелената смес стане гладка, добавете към нея настъргания или натрошен шоколад, като разбърквате внимателно, докато и шоколадът се разтопи и сместа стане гладка.

Изсипете муса в голяма купа и го оставете да престои, докато не се охлади до стайна температура. След като вече не е топъл, добавете жълтъците в него. В отделна купа разбийте белтъците на сняг. Сипете 1/3 от разбитите белтъци в шоколадово-карамеления мус и отгоре поръсете с морската сол (тя трябва да е по-фина).

След това добавете и останалите разбити на сняг белтъци към сместа и разбъркайте хубаво. Разделете муса в 6 чаши за сервиране или го прехвърлете в декоративна купа за сервиране и охладете поне за 8 часа. Можете да сервирате муса с допълнително разбита на пяна сметана.

Пробвайте рецептата, продуктите за която ще откриете ТУК.

Приятен апетит!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 години )
Моля за извинение ЧЕТВЪРТ ЧАША МОРСКА СОЛ, което пак не е половин с.л.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 3 години )
Предлагам преводачката да си направи кремчето с половин чаша захар, един шоколад 200 г и ПОЛОВИН ЧАША МОРСКА СОЛ, да изяде една чаша и после отново да напише рецептата!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 3 години )
Ето я истинската рецепта - с половин супена лъжица морска сол:https://***.bbc.co.uk/food/recipes/salted_caramel_and_18373IngredientsFor the salted caramel sauce100g/3
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар