IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маргарет – резервната кралица, която обичаше цигарите, уискито и водката

21 август 2020 18 00

10 истории, които затвърждават имиджа й на бунтарка

Снимка: GettyImages

По-малката сестра на Елизабет II - Маргарет, със сигурност е една от колоритните личности в кралския двор. Ярка, с труден характер. Днес, 21 август, тя щеше да навърши 90 години.

Елизабет и Маргарет са имали едно и също детство, но по-малката сестра стана известна с дръзките си действия от млада възраст, пише marieclaire. Мнозина твърдят, че Маргарет израства по-разглезена, а и осъзнавайки статута си на „резервна кралица“, тя търси своята свобода. И създава редица проблеми на кралския двор.

Уви, Маргарет така и не е могла да живее живота, за който мечтае. Най-голямата трагедия в живота й е причинена от Елизабет II, която не й позволи да се омъжи любовта на живота си - капитанът на Кралските военновъздушни сили Питър Таунсенд.

Известна с пристрастяването си към цигарите, джина и уискито, Маргарет води активен социален живот. Тя така и не открива щастието в брака си с фотографа Антъни Армстронг-Джоунс и където и да отиде я следва славата на бунтарка. Маргарет е представяна като арогантната по-млада сестра на кралицата, чиито отношения със семейството са далеч от идеалните.

Но в реалния живот Маргарет е била още по-сложна личност. Вижте 10 истории от нейния живот, които затвърждават имиджа й на бунтарка.

Бунт или комплекс?

Кралската хазна съдържа много луксозни бижута, но принцеса Маргарет искала да купи специална тиара за сватбата си. През 1959 г. тя закупила винтидж тиара на лейди Полтимор, създадена от занаятчиите на Гарард, за 5 500 паунда. Именно с нея тя застава до Антъни Армстронг-Джоунс, а по-късно си прави  фотосесия в банята, което шокира британското общество. Но защо Маргарет толкова обичала тиарата на лейди Полтимор?

През 2019 г. Хелена Бонъм Картър, която играе Маргарет през третия и четвъртия сезон на "Короната", разкрива: „Маргарет нямаше комплекс за това, че е №2, тя имаше комплекс, че не е висока. Ето защо тя носеше тиарата на лейди Полтимор, която я направи визуално по-висока с почти 10 сантиметра".

Историята с модела Туиги

През 60-те години срещата на Маргарет с популярния модел Туиги добива широка известност. Виждайки сестрата на кралицата на един от приемите, младият модел се приближава и се представя. "Аз съм Лесли Хорнби, госпожо, но хората ме наричат Туиги (twiggy - висок, слаб)". "Колко жалко", отвърнала Маргарет и му обърнала гръб.

Трудна сутрешна рутина

Биографът Крейг Браун пише, че на 20-годишна възраст принцеса Маргарет си създала своя собствена сутрешна рутина, която стриктно спазва до старост. Тя закусвала в леглото, а в 9 часа сутринта пали първата си цигара. В 12:30 ч. й се сервира водка като аперитив, след което принцесата отивала на "неофициален“ обяд. На него се сервирали четири различни ястия в сребърни чинии, всяка придружена от половин бутилка вино.

Запознайте се с Грейс Кели

По време на посещение в Америка през 70-те години, принцеса Маргарет се среща с холивудската знаменитост и принцеса на Монако Грейс Кели. Подобно на Туиги, тя не прави особено впечатление на сестрата на Елизабет II. "Не приличаш на филмова звезда", отсякла Маргарет. Но Грейс Кели не се смутила и отвърнала: „Е, знаете, не съм се родил филмова звезда“.

Вулгарният диамант

В Америка принцеса Маргарет се среща и с Елизабет Тейлър. След кратък разговор решила да сподели мнението си за известния сватбен пръстен на актрисата, на който греел 33-каратов диамант. "Той е просто вулгарен", оценила Маргарет. Елизабет пък го свалила и го дала на принцесата да го пробва. Последвало мълчание и смяна на настроението. "Вече не изглежда толкова вулгарно, нали?", казала с усмивка Тейлър.

Коя кралица?

В Ню Йорк принцеса Маргарет присъства на светско парти, на което били много известни личности и членове на елита в Манхатън. Домакинята на вечерта учтиво попитала принцесата как се справя кралицата. Маргарет вдигна вежда и попитала: "Коя от тях? Сестра ми, майка ми или съпругът ми?.

Кралско разрешение

Партито, на което Маргарет се пошегувала за кралицата, продължило цяла нощ. Едва сутринта гостите започнали да си тръгват, но на Маргарет не се харесал краят на забавата. „Докато съм тук, никой не може да си тръгне, освен ако не дам разрешение“, казала тя на висок глас.

Гняв и милост

Британският актьор Рупърт Еверет, на два пъти номиниран за „Златен глобус“, си спомя как случайно ядосал принцеса Маргарет, когато тя дошла в театъра през 1986 година. „Приличаше на Червената кралица от Алиса в страната на чудесата. Имаше черна коса, поставена високо, а гърдите й се тресяха като кастанети, изобщо не разбрах какво се случва. През цялото това време тя пушеше цигари една след друга". Той не й обърнал внимание, което ядосало Маргарет.

Но после влезели в колата и ледовете се стопили. Тя погледнала Еверет и отбелязала: „Хей, вие имате невероятни крака“. "След това ме наричаше Дългокракият", казва актьорът.

Цигари и алкохол заедно и едни кибрити на очилата

Според биографията на Крейг Браун "M'am Darling", принцеса Маргарет еднакво обичала да пуши и да пие алкохол. Затова в един момент тя се опитала да комбинира двете любими занимания, като си залепила кибритени кутии на очилата, за да може да си запали, докато пие“.

Случи се...

Въпреки факта, че Хелена Бонъм Картър вярва, че Маргарет не е имала никакви комплекси относно статута на "резервна кралица", в думите й понякога личало презрение. „Не, децата ми не са кралски особи. Просто така се случи, че кралица стана тяхна леля“.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари

-- ( преди 3 години )
Четивото би било доста приятно, ако някакви преизказни форми бяха спазени и пола на действащите лица не беше объркан...Хелена Бонъм Картър е родена 1966, затова няма как да говори в минало свършено, като свидетел, за това как Маргарет си е носила тиарата на сватбата си през 1960-та.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Малко сте се объркал ( преди 3 години )
Туиги -Лесли Хорнби е английска манекенка, супермодел, актриса и певица.Това за информация на автора и читателите, та не разбрах как Ви дойде идеята да смените пола й с изречението: "Колко жалко", отвърнала Маргарет и му обърнала гръб ???!!!От обща култура и гледане на англо-американски филми, бихте могли да се досетите, че Лесли си е женско име. Но кой ли в подобни писания може и иска да =мисли=
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар