IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеймс Франко ще плати 2,2 млн. долара заради сексуално посегателство

1 юли 2021 17 40

Обвиненията бяха отправени от две негови студентки

Снимка: БГНЕС

Джеймс Франко и неговите съдружници ще платят над 2 млн. долара, за да се спасят от дело заради сексуален тормоз.

През февруари актьорът постигна предварително споразумение по съдебен иск от 2019 година, който обвинява него, Винс Жоливет и Джей Дейвис, че измамно управляват продуцентската компания Rabbit Bandini и филмовата школа Studio 4 за тяхна лична и финансова изгода. Ищците, бившите студентки Сара Тери-Каплан и Тони Гаал, също твърдят, че са били подложени на сексуален тормоз, експлоатация и принудителен труд.

Сега излязоха още подробности около това колко скъпо ще струват тези своеволия на Франко и компания. Той и другите двама мъже ще трябва да платят общо 894 хиляди долара на момичетата по повод сексуалните обвинения, включително и 1/3 от разходите им по адвокат. Това означава, че Тери-Каплан ще получи 670 500 долара минус 223 500 за адвокат, а Гал взима 223 500 минус 74 500 за адвоката.

Групата ще трябва да плати и 1,341 млн. долара, които ще бъдат преведени на два фонда. 75% от тях ще отидат към „Master Fraud Class“, а другите 25% ще бъдат пренасочени към един или повече мастър класове в школата Studio 4. Страните са се споразумели и за допълнително неикономическо облекчение, но то ще бъде представено пред съда по-късно.

Джеймс Франко

Снимка: БГНЕС

Сделката снема обвиненията на Тери-Каплан и Гаал за сексуална експлоатация и измами, а страните настояват претенциите да бъдат отхвърлени напълно. В съдебния иск от 2019 година момичетата обвиниха Франко в “широко разпространено неподходящо сексуално поведение спрямо студентки, използвайки властта си като учител, работодател и като човек, който определя ролите за всеки следващ проект“. Те твърдят, че дамите в актьорските класове са били редовно притискани да участват в симулирани сексуални актове, които далеч надхвърляли стандартите в бранша.

Франко, Жоливет и Дейвис са оспорили и отрекли исканията във всички точки от иска. „Обвиняемите твърдят, че са предоставили на учениците всички обезщетения и услуги, които са им били обещани по отношение на посещението им във филмовата школа“, се казва в съдебния документ. Те също така отричат всички искове, свързани със сексуален тормоз, експлоатация и/или принуда.

Според адвокатите, Тери-Каплан и Гаал са решили да се споразумеят, след като са обмислили няколко фактора. „Въпреки че ищците твърдо вярват в своята правота, те също така са наясно със значителните рискове при продължаване на съдебен процес по въпросите в този иск. Накрая тези фактори имаха значителна тежест в полза на споразумение“, се казва в изявлението.

Джеймс Франко

Снимка: БГНЕС

Адвокатите на Франко и компания заявяват, че клиентите им продължават да отричат твърденията в жалбата, но признават, че ищците са повдигнали важни въпроси. „Всички страни твърдо вярват, че сега е важен момент да се съсредоточи вниманието на обществото върху преодоляването на женското малтретиране в Холивуд“.

През 2018 година Тери-Каплан, Гаал и още четири жени обвиниха Франко в сексуално посегателство. По това време актьорът заяви, че твърденията не са точни. „В живота си винаги съм се гордял, че поемам отговорност за нещата, които съм направил. Трябва да продължа да го правя, за да поддържам благосъстоянието си“, казва той пред Стивън Колбърт. Допълни, че обвиненията не са точни, но напълно подкрепя идеята хората да използват гласа си и да посочват виновниците за всякакви нередности по света.

През 2019 година Франко уреди и друг иск от негов студент, който го обвинява в измама. Според Райън Муди, актьорът го е измамил, за да му вземе правата върху пет пробни сценария, които е написал за филма The Disaster Artist, който излиза през 2017 година.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари