IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Хари агитира богатите страни да даряват ваксини на бедните

7 септември 2021 11 00

Херцогът на Съсекс с пламенна реч на годишните награди GQ „Личност на годината“

Снимка: БГНЕС

Херцогът на Съсекс беше интерактивен гост на церемонията и за него беше чест да представи екипа на ваксината Oxford-AstraZeneca COVID-19. В обръщението си наследникът на британския престол силно критикува „масовата дезинформация, която предизвиква недоверие към ваксинациите“.

Принц Хари призова държавите да изпратят още ваксини срещу COVID-19 в бедните страни. Като се има предвид, че пандемията далеч не е приключила. Той каза, че 98% от хората, живеещи в развиващите се страни, все още не са имали шанс да оцелеят. В разговор с известни личности Хари поясни, че в момента в света се използват пет милиарда дози ваксина, обхващащи повече от една трета от населението.

„Звучи като голямо постижение и в много отношения е така, но има огромна разлика между това кой може и кой не може да си позволи да бъде ваксиниран. Досега в развиващите се страни по-малко от 2% от хората са получавали единична доза. И много медицински работници все още не са ваксинирани, продължи внукът на Елизабет Втора.

Не можем да продължим напред, освен ако не отстраним този дисбаланс. В същото време семействата по целия свят са изложени на масивна дезинформация от медиите и социалните мрежи, където разпространението на лъжи и страх подхранва колебанията относно ваксините, което от своя страна разделя обществото и подкопава доверието. Трябва да се борим с тази система, ако искаме да преодолеем COVID-19 и риска от нови щамове“, казва Хари в обръщението си.

„Докато ваксината стане достъпна за цялото общество, докато всички получат достоверна информация за ваксинацията, всички сме в опасност“, продължи принцът.

Наричайки професорите Сара Гилбърт и Катрин Грийн „гордостта на нацията“, той добави: „Ние сме изключителни длъжници за тяхната работа. Останалата част от нас, включително нации по света, фармацевтични и бизнес лидери, трябва да продължим да изпълняваме нашата роля. Това трябва да включва споделяне на знания за ваксините, подкрепа и овластяване на развиващите се страни. Няма значение в коя държава сте родени, когато има лекарства и ноу-хау, които ви позволяват да останете живи и здрави“, каза херцогът на Съсекс.

Прави впечатление, че на наградите GQ беше поканен и Пиърс Морган, който нарече разкритията на Меган Маркъл, че е мислила за самоубийство фалшиви, а самата нея – „Принцеса Пинокио“, след което херцозите на Съсекс подадоха официална жалба срещу него в Ofcom.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари

протестно писмо ( преди 2 години )
Престанете да ни занимавате с тези невзрачни богати откачалки През статия гледам отвратителните им физиономии.Ако няма друто какво да пишете-слагайте реклами!ОТВРАТИТЕЛНО, много ме интересуват тези лигльовци !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар