IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ема Радукану: Новият секссимвол в женския тенис

11 септември 2021 12 00

5 факта за 18-годишната зашеметяваща спортистка с румънски корени

БГНЕС

След като красавиците Ана Курникова, Ана Иванович и Мария Шарапова се пенсионираха, а Южени Бушар изпадна в дъното на ранглистите, женският тенис сякаш остана без секссимвол. Но това вече е напът да се промени. На небосклона изгря нова звезда и това е британската чаровница с румънско-китайски корени Ема Радукану.

Ема е родена в Торонто, Канада през ноември 2002 година. Баща ѝ Йон е от Букурещ, Румъния, а майка ѝ Рене е родена в Китай. Семейството се мести във Великобритания, когато Ема е на две годинки.

Радукану влезе в историята, като стана най-младата британка, класирала се по-рано тази година на 1/8-финал на „Уимбълдън“ още с първото си участие на турнир от Големия шлем. В момента тя е сензация с факта, че се класира за финала на US Open. Това я прави и първата британка, достигнала финал на турнир от Големия шлем. Но коя е Ема Радукану, която макар и вече впечатляваща, тепърва започва своята кариера?

Ето и 5 факта за британската тенис звезда:

1. Преди „Уимбълдън“ тя беше на 338-о място в ранглистата

Всеки тенисист с международно класиране може да се запише да играе на турнира от Големия шлем, но само най-добрите 104 участници обикновено са избрани да се състезават заедно с допълнителни 16 играчи, които първо трябва да спечелят мястото си, като спечелят три кръга в квалификациите. Радукану отиде на „Уимбълдън“, класирана на 338-ото място в света. Тя беше една от седемте жени, които бяха наградени с „уайлд кард“, което означава, че тя се включи в основното състезание. Това беше едва второто ѝ участие в голям турнир на Женската тенис асоциация (WTA).

2. Преди тениса тя се е занимавала с мотокрос

В разговор с The Sunday Times Радукану сподели, че преди да се заеме професионално с тенис, тя се е занимавала с мотокрос. Тя каза: „Започнах много кратката си картинг-кариера в гараж за автобуси в Стрийтъм, преди да отида на подходяща писта. От деветгодишна започнах да се занимавам с мотокрос в гората. Правех го заедно с тениса“. Явно дните ѝ на мотокрос състезателка вече са зад гърба ѝ, но Радукану все още обича да публикува свои снимки на мотора си Kawasaki.

3. Училището винаги е било нейният основен приоритет

Освен че чупи рекорди и се състезава в някои от най-добрите шампионати по тенис в света, Радукану е и студентка по икономика и математика. „Образованието е малко бягство за мен, да имам нещо друго, което да върви заедно с тениса ми“, каза тя пред вестник The Sun. „Ученето всъщност ми помогна с кариерата ми на корта, тъй като мога да поема много информация. На корта съм по-тактично проницателна от някои други състезателки“, казва Ема.

4. Тя е голям фен на състезанията с автомобили

Нуждата на Радукану от висока скорост не свършва с мотокроса – тя също е всеотдаен фен на състезанията от Формула 1. Всъщност тя черпи вдъхновение от този спорт за своите изяви на корта, макар че той е много по-различен от нейния. „Като тенисистка мога да науча много от реакциите на [шофьорите] – те се движат с толкова голяма скорост, невероятни са. Тези реакции и инстинкти могат да се отнасят много и за тениса“, каза тя по време на интервю за UK Pro Classic. „Интензивността на фокуса също е сходна, но тенисът е много „по-луксозен“. Ако направите грешка, не е краят на света, а във Формула 1, ако направите грешка – вие се разбивате в стената.“

5. Тя и британският тенис ас Анди Мъри имат интересна връзка

Любимият тенисист на британците – Анди Мъри и Радукану имат лична връзка в живота си. Неговият тъст е личен треньор на Ема! Найджъл Сиърс, чиято дъщеря Ким Сиърс е съпруга на Мъри и има четири деца от него, работи с Радукану през последните три години. „Честно казано, мисля, че небето е границата“, каза Сиърс в интервю, попитан за таланта на Радукану. „Тя има необходимите качества и е достатъчно гладна и нетърпелива да се учи. Тя е амбициозна и има подходящите възможности, за да постигне добър напредък“, казва Найджъл. Мъри също публично подкрепя Радукану.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари