IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лейди Луиз Уиндзор навърши 18: Какво важно решение ѝ предстои да вземе?

10 ноември 2021 09 00

Рожденият ѝ ден е повод за празнуване, но и повод за обстойно мислене

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Лейди Луиз Уиндзор има за задача сериозно да помисли над няколко важни въпроса, след като вече навърши пълнолетие.

На 8 ноември най-малката внучка на кралица Елизабет II стана на 18 години, като това беше едновременно повод за празнуване и за взимане на важно решение. Според кралския протокол, Луиз сега трябва да обяви дали ще приеме титлата принцеса или ще се откаже от нея.

Според патент от 1917 година, всичките деца на мъжките наследници на монарха – в този случай бащата на лейди Луиз, принц Едуард – имат княжески статут и могат да използват обозначението Негово или Нейно Кралско Височество. Правилото обяснява и защо братовчедите на Луиз – Беатрис и Юджийн – получават титлите принцеси в съответствие на желанието на баща им принц Андрю. От друга страна, става ясно и защо децата на принцеса Ан – Зара Тиндъл и Питър Филипс, не могат да получат княжески титли.

лейди Луиз

Снимка: БГНЕС

В случая с лейди Луиз нещата са малко по-объркани, тъй като принц Едуард и съпругата му Софи решиха да позволят на децата си сами да решат дали искат да бъдат принцове или принцеси. Лейди Луиз има и по-малък брат – Джеймс, който е на 13 години. Важното решение каква титла ще носят се взима, когато децата навършат 18 години.

Като 16-а в линията за трона, Луиз държи титлата „лейди“ като дъщеря на Ърл. В допълнение към княжеската си титла, баща ѝ Едуард е обявен и за Ърл на Уесекс през 1999 година, когато се жени за Софи. Сега, когато Луиз е на 18 години, тя може официално да реши дали да приеме обозначението Нейно Кралско Височество принцеса Луиз от Уесекс. Титлата обаче идва и с няколко отговорности като кралски задължения, патронажи и посланичество.

лейди Луиз

Снимка: БГНЕС

Тъй като вече принц Андрю, принц Хари и Меган Маркъл напуснаха кралското семейство и се отказаха от задълженията си, има доста работа, която може да бъде поверена на лейди Луиз. Според кралския коментатор Фил Дампиер, само кралицата и принц Филип са имали 1500 патронажи помежду си. „Трябва да се запитате кой ще поеме наследството им, след като Хари, Меган и Андрю са извън картинката. Има доста работа тук“, казва той.

Лейди Луиз може да поеме ролята на принц Хари като държавен съветник на кралицата. Това означава, че младата дама ще замества кралица Елизабет на кралски събития, когато тя е възпрепятствана. Все пак, тази задача няма да падне само на плещите на Луиз. Съветници на кралицата са още принц Чарлз и принц Уилям, като принцеса Ан и принц Едуард също могат да поемат част от задълженията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари