IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модната легенда Андре Леон Тали почина на 73 години

19 януари 2022 15 00

Той беше креативен директор на Vogue и дясната ръка на Ана Уинтур

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Модната легенда Андре Леон Тали е починал на 73-годишна възраст. Известният писател и бивш креативен директор на списание Vogue е бил в болница, борейки се с неизвестна засега болест.

Новината за смъртта на Тали бързо обиколи социалните мрежи, създавайки вълна от прочувствени послания от приятелите и колегите му. Дизайнерката Даян фон Фърстенбърг написа в Instagram, „Сбогом, скъпи Андре... Никой не виждаше света по-бляскав от теб... сега светът ще бъде по-мрачен. Обичах те и се смях с теб в продължение на 45 години... Липсват ми силните ти викове... Обичам те страшно много“.

Андре Тали за първи път се присъединява към списание Vogue през 1983 година като директор на отдела за новини. Бързо се изкачва по стълбицата на успеха, превръщайки се в креативен директор и дясна ръка на Ана Уинтур. Тази си позиция запазва от 1987 до 1995 година. Напуска Vogue през 1995 година, за да се премести в Париж, където се завръща в списание W, за което е работил в ранните години на кариерата си.

Продължава да съдейства на Vogue като редактор преди отново да се присъедини към списанието през 1998 година. Започва да пише месечната рубрика Style Fax и остава в тази си роля до финалното си напускане през 2013 година.

По време на кариерата си Тали е бил част от Women's Wear Daily, The New York Times и списание Interview. Животът му се разглежда и в документалния филм Gospel According to Andre, който е пуснат през 2018 година. Две години по-късно пише мемоарите си, озаглавени The Chiffon Trenches, в които разказва за невероятното си издигане от предната веранда на бабиния дом в Северна Каролина до предните редове на модната индустрия.

Сред многото детайли в книгата, Тали говори открито и за времето си във Vogue и 30-годишното си приятелство с Ана Уинтур, което в крайна сметка се пречупва. „Мисля, че връзката ми с нея в момента се намира в айсберг. Надявам се да не остане така завинаги“, казва той по време на интервю през 2020 година.

„Когато зададеш въпрос на Андре, трябва да си готов за отговора. Той винаги имаше отговор. Имаше перспектива за модата, която се простираше отвъд дрехите и модните списания – свързваше точки, които много хора дори не виждаха – от дефилета до модерното изкуство, от известни личности до модели, от фотография до поп култура“, казва редакторът на списание People Джейсън Шийлер, който прави интервю с Тали преди смъртта му.

По време на разговора между двамата, Андре казва, че модната индустрия и светът като цяло много се е променил по отношение на жените. „Днес ще бъде взето предвид, ако жена каже нещо за равенството, нали? Няма да бъде счетено като снобарщина, елитарско или нещо подобно. Ще бъде счетено като човек, който изказва своето мнение и се бори за правата си“.

Думите му са по повод известното изречение на Линда Еванджелиста от 1990 година, когато тя казва, че моделите не стават от леглото за по-малко от 10 хиляди долара на ден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари