IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наоми Кембъл се оплака от расизъм на летище София – претърсили я, защото била чернокожа

14 юни 2022 08 30

Моделката беше у нас през май за снимките на реклама

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Интересен случай с участието на България беше разкрит преди няколко дни. Всичко се случва още през май, но чак сега излиза наяве, след като от Daily Mail цитират източник, който твърди за проява на расизъм от страна на служителите на летище София.

Другото главно действащо лице, освен служителите на летището, е супермоделът Наоми Кембъл. Тя пристигна у нас на 19 май за тридневен престой. Причината беше снимки на реклама за моден гигант, чието име не се съобщава. Всичко щеше да мине безшумно, ако преди няколко дни източник, близък до Кембъл, не съобщава за проява на расизъм, извършена от служители на терминала.

Според източника, цитиран от вестник Daily Mail, Наоми е била „много разстроена“ от отношението към нея. След като слиза от самолета, тя е била привикана, за да ѝ бъде направена проверка на багажа и всичко, което носи със себе си. Дотук всичко изглежда като нормално събитие, но Кембъл смята, че е била избрана за проверка сред всички пътници, само защото е чернокожа.

„Наоми беше много разстроена. Целият инцидент причини ужасяващ ефект върху нея. Тя се беше запътила към чудесна фотосесия и нямаше търпение за нея, но всичко това ѝ помрачи времето в София“, казва приятел на моделката.

Източникът не казва дали персоналът, поискал да претърси вещите на Кембъл, е бил нает от летището или от частна фирма. Все пак, от българска страна, потвърдиха, че проверката е направена от служители на агенция „Митници“. Малко по-късно моделката е била видяна да напуска терминала с бейзболна шапка и чанта в ръка.

Само няколко часа, след като обвиненията обиколиха целия свят, от агенция „Митници“ излязоха с официално съобщение в социалните мрежи. „Във връзка с множеството получени запитвания по повод информация за проверка на г-жа Наоми Кембъл при пристигането ѝ на Летище София, Ви информираме, че е бил проверен багажът на г-жа Кембъл и е извършена рутинна проверка на случаен принцип, което е част от задълженията на митническите служители. В Агенция „Митници“ няма постъпило оплакване от г-жа Кембъл или неин представител“, гласи съобщението.

От летище София също излязоха с позиция относно инцидента. „Искрено съжаляваме за негативното преживяване на г-жа Кембъл в София. Днес започнахме пълно разследване на случилото се. Ние сме в контакт с българските митнически органи, които потвърдиха, че проверката на пътниците и багажа е част от тяхната работа и е рутинна процедура. Ще прегледаме видеозаписите от този ден и утре (б. а. днес) ще интервюираме служителите, за да разследваме напълно случая“, се казва в съобщението на аерогарата.

летище София

Снимка: iStock

Расовото профилиране се отнася до подозрение, насочване или дискриминация срещу лице въз основа на неговия етнически, религиозен или национален произход. През последните години се използва по-общо, когато се правят стереотипни предположения заради цвета на кожата на човек.

През юли 2020 година близкият приятел на Кембъл – Едуард Енинфул, редактор на Vogue – заяви, че е бил расово профилиран, когато започнал работа в модното списание. Твърди, че му е било посочено да използва товарния вход, за да влиза в сградата, намираща се в Централен Лондон. Компанията Conde Nast, която притежава Vogue, бързо е уволнила охраната, която се е държала неуважително към Енинфул.

През 2008 година пък Наоми Кембъл беше свалена от самолет, закопчана с белезници, защото се е скарала с охраната на летище „Хийтроу“. Тогава се твърдеше, че тя се е ядосала, защото ѝ е била направена забележка от страна на стюардите, че чантата ѝ е твърде тежка за ръчен багаж.

Засега официално становище от Наоми относно случая на летище София няма. Последната ѝ публикация в социалните мрежи е свързана с дъщеря ѝ, която прави своите първи крачки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари