IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рита Морено за нелегалния си аборт: Можех да умра

27 юни 2022 15 00

Актрисата с мнение относно забраната за аборти в САЩ

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Рита Морено разказва история от миналото си, която може да застигне много жени в САЩ след забраната за абортите.

Миналата седмица Висшият съдебен съвет отхвърли сегашния закон „Roe v Wade“, който защитаваше правото на аборт. Решението беше взето с 6 на 3 гласа и създаде вълна от недоволство и протести както от известни личности, така и от обикновени граждани. Социалните мрежи се изпълниха с клипове и снимки от протести в голяма част от щатите в Америка, като дори се твърди, че част от съдиите, гласували „За“ премахването на закона, е трябвало да се преместят, защото адресите им били оповестени онлайн.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rita Moreno (@theritamoreno)

След като решението беше взето, Рита Морено сподели за своя опит с абортите, правени по времето, когато те отново са били забранени. Тогава тя разбира, че е бременна с детето на Марлон Брандо. Всичко се случва преди 1973 година, когато е и приет законът „Roe v Wade“. Историята разказва самата Морено пред Variety.

По думите ѝ, Брандо е поискал от нея да направи аборт и дори намерил лекар, който е бил съгласен да извърши незаконната процедура. Актьорът плаща 5000 долара на лекаря, като Морено казва, че човекът наистина е бил медицинско лице и е направил аборта в клиника, а не в „някоя задна уличка“. Въпреки това, след процедурата, актрисата започва да кърви, установявайки че абортът е бил незавършен.

„Марлон ме заведе в болницата. Казаха ми, че имам нарушена бременност. Докторът всъщност не е направил нищо, освен да ме накара да кървя. С други думи, не го направи както трябва. Тогава не знаех, че можех да умра. Каква бъркотия. Каква ужасна бъркотия“, споделя Рита в интервюто си.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rita Moreno (@theritamoreno)

Морено си спомня, че е била повече от щастлива, когато абортите са легализирани, но сега се чувства депресирана след премахването на закона. Тя споделя, че Хилъри Клинтън е предупредила Америка за този момент в речта си преди изборите през 2016 година. Тогава кандидатката за президент заяви, че следващият главнокомандващ на държавата ще избира съдиите, които ще определят закони в следващите няколко години. Тогава Доналд Тръмп спечели изборите и постави представители на Републиканците в съдилищата.

„Мисля за младите момичета. Говоря за най-екстремните случаи – момичета, които забременяват заради изнасилване или кръвосмешение. Нечестно не е много силна дума да опиша ситуацията, но всичко това е нечестно“, казва Морено. Тя обеща, че е готова да се включи в протестите и да помогне за възстановяването на правата на жените.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rita Moreno (@theritamoreno)

Решението за премахването на закона беше подкрепено от съдиите Самюел Алито, Кларънс Томас, Нийл Горсуш, Брет Кавана и Еми Кони Барет, като трима от тях са назначени от президента Доналд Тръмп.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари