IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брад Пит разкри, че страда от прозопагнозия

8 юли 2022 14 30

Състоянието се характеризира с невъзможността да се разпознават лица

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Брад Пит разкрива пред целия свят, че страда от рядко заболяване, което му пречи на ежедневните социални контакти.

58-годишният носител на „Оскар“ говори пред списание GQ относно срама, който чувства, защото се бори с прозопагнозия. Това е неврологично заболяване, което се нарича още лицева слепота. Пит казва, че не е диагностициран официално, но му е трудно да разпознава лицата на хората, което, според думите му, кара околните да си мислят, че се е възгордял и просто си измисля болестта.

„Никой не ми вярва!“, казва той пред GQ, на чиято корица застава за августовския брой. Допълва, че би се радвал да се запознае с друг човек, който страда от същото заболяване.

В по-ранно интервю, дадено пред Esquire, актьорът казва, че често е смятан за егоцентричен и надут, защото не си спомня лицата на хората. Именно затова Пит предпочита да си стои у дома и да не се среща с околните. „Много хора ме мразят, защото си мислят, че се държа неуважително към тях. Казват ми, че съм егоцентричен, надут. Но това е мистерия за мен. Не мога да разпозная лица, а хората около мен си мислят нещо съвсем различно“, споделя Брад. Той си спомня, че веднъж е помолил хора да му припомнят къде точно са се запознали, но това ги обидило още повече.

Хората с прозопагнозия или лицева слепота обикновено избягват социални взаимодействия и могат да развият социално тревожно разстройство. Има два вида прозопагнозия – развиваща се и придобита. Първата се отнася до тези, които страдат от болестта без мозъчно увреждане и най-вероятно са я наследили генетично. Проучванията показват, че 1 на 50 души може да има прозопагнозия в развитие. Придобитата лицева слепота се отнася до хората, които получават състоянието след мозъчно нараняване като инсулт или травма на главата.

Д-р Лия Крол, асистент по неврология в университетската болница Temple, наскоро каза пред Good Morning America, че прозопагнозията е реална болест, която може да се прояви с широк спектър от симптоми, засягащи ежедневието.

„За някои хора това може да са само някои незначителни трудности при запомнянето на имената на хората. За други обаче може да е по-тежко, така че да имат проблеми с разпознаването на собствените си приятели и семейство или проблеми с разпознаването на собственото си отражение“, казва д-р Крол.

Според нея, Брад Пит изпитва нещо, което изпитват много пациенти, а именно странното усещане, че нещо не е наред, но не са съвсем сигурни какво е то и къде да потърсят помощ. Тя посочва, че не поставя диагноза на актьора, а разсъждава върху думите му. Д-р Крол препоръчва на всеки, който се разпознава в историята на актьора, да потърси помощ от невролог.

Въпреки че няма лечение за прозопагнозия, определена терапия може да помогне на пациентите да разработят компенсаторни стратегии за управление на състоянието.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари