IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралица Маргрете отне титлите на четирима от внуците си

30 септември 2022 18 00

Те вече няма да се наричат принц и принцеса

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Кралската институция на Дания току-що стана много по-малка.

Кралица Маргрете II реши да лиши четирима от внуците си от техните титли принц и принцеса, както и от титлите „Негово/Нейно височество“. Това стана ясно след официално съобщение от двореца. Децата на принц Йоахим – вторият син на кралицата – ще бъдат известни само като Негово превъзходителство граф на Монпезат и Нейно превъзходителство графиня на Монпезат от 1 януари 2023 година.

датско кралско

От ляво надясно: Феликс, принцеса Мери, принц Йоаким, Атина, Хенрик и Николай. Снимка: БГНЕС

И четиримата внуци – Николай (23), Феликс (20), Хенрик (13) и Атина (10) – запазват местата си в реда за наследяване на короната. В момента те заемат от седмо до десето място включително в кралската класация.

„С решението си Нейно Величество кралицата иска да създаде рамка, за да могат четиримата ѝ внуци да оформят собствения си живот по определен от тях начин, без да бъдат ограничавани от специални съображения и задължения, които официалната принадлежност към кралския дом на Дания включва“, се казва в изявлението на двореца.

Николай и Феликс са синове на принц Йоаким и първата му съпруга Александра, графиня на Фредериксборг. Вторият син на кралицата се жени повторно за принцеса Мари през 2008 година. По-късно те посрещат Хенрик и Атина.

Решението на Маргрете не се отнася до четирите деца на престолонаследника принц Фредерик и съпругата му принцеса Мери. За разлика от своите братовчеди, принц Кристиан, принцеса Изабела и 11-годишните близнаци принц Винсент и принцеса Жозефин ще продължат да бъдат част от членовете, работещи за короната.

датско кралско

На предния ред: принц Винсент, принцеса Изабела и принцеса Жозефин.

На задния ред: принц Кристиан, принц Фредерик и принцеса Мери. Снимка: БГНЕС

От датския дворец също отбелязаха, че решението на кралицата е в съответствие с подобни корекции, които други кралски институции са направили по различни начини през последните години. Така шведският крал Карл XVI Густав обяви през октомври 2019 година, че децата на принцеса Маделин и Крис О'Нийл, както и тези на принц Карл Филип и принцеса София вече няма да бъдат официални членове на кралството. Те запазиха титлите си принц и принцеса, но бъдещите им съпрузи или деца няма да имат право на тяхното наследяване.

Принцеса Маделин отговори на новината в социалните мрежи. „По-рано днес стана ясно, че Леонор, Никола и Адриен вече няма да принадлежат към кралския дом. Тази промяна е планирана от дълго време. Крис и аз смятаме, че е добре нашите деца да получат възможността да изградят живота си като обикновени личности“, написа тя.

Принц Карл Филип също сподели мислите си в Instagram. „Днес кралят обяви решението, че нашите деца вече не заемат длъжността Кралско височество. Ние виждаме това като положително решение, тъй като Александър и Габриел ще имат по-свободен избор в живота“. Принцът и съпругата му София вече се радват и на трети син – принц Джулиан.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prinsparet (@prinsparet)

След смъртта на кралица Елизабет II на 8 септември, тронът се зае от Чарлз. Той обяви, че Уилям и съпругата му Кейт ще наследят титлите принц и принцеса на Уелс, но децата на принц Хари и Меган Маркъл няма да се сдобият с принц и принцеса.

Според настоящите протоколи, внуците на британския монарх могат да бъдат принцове или принцеси. Той обаче може да реши да не им ги даде, както се случи с Арчи и Лилибет, защото родителите им се отказаха от короната.

След смъртта на Елизабет, кралица Маргрете е единствената жена управляващ монарх в Европа. Седейки на трона повече от 50 години, откакто баща ѝ крал Фредерик IX почина през 1972 година, сега тя е и най-дълго управляващият настоящ държавен глава.

принцеса Маргрете

Снимка: БГНЕС

Кралица Маргрете стана първата жена, на която беше позволено да наследи трона в своята страна, след като Актът за наследство от 1953 година дава правото на жените да наследяват датския трон, но само ако няма мъжки наследник, независимо дали е първороден или не. Това правило обаче беше променено през 2009 година, когато линията за наследяване беше отворена за всеки, независимо от пола, като единственото определяне е по първородство.

Майката на Николай и Феликс шокирана от решението

Въпреки че, според двореца, отнемането на титлите е в полза на внуците на кралица Маргрете, майката на двама от принцовете не смята така.

Александра, графиня на Фредериксборг и първа съпруга на принц Йоаким, споделя, че е объркана от решението. „Всички сме в шок. Това дойде като гръм от ясно небе. Децата се чувстват изпратени в изгнание. Не могат да разберат защо част от идентичността им е отнета“, казва тя в официално съобщение.

принцеса Александра

Снимка: БГНЕС

Саад Салман от Royal Watcher съобщи, че отговорникът по комуникации в датския кралски двор е заявил, че 53-годишният принц Йоаким е бил уведомен за промяната още през май и всичко се случва с негово участие.

По-рано тази година Александра мина по червения килим, за да присъства на тържествата по случай златния юбилей на кралица Маргрете, отбелязващ 50 години на трона. Събитието се проведе в Датския кралски театър в Копенхаген.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

... ( преди 1 година )