IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кевин Бейкън изгубил почти всичките си спестявания заради Бърни Мадоф

15 ноември 2023 10 40

Най-голямата понци схема в историята

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Кевин Бейкън разказва за загубата на по-голямата част от състоянието си в схемата Понци на Бърни Мадоф.

В понеделнишкия епизод от подкаста Smartless, воден от Джейсън Бейтман, Уил Арнет и Шон Хейс, Бейкън разкрива, че той и съпругата му Кира Седжуик са вложили огромна част от спестяванията си в обещанията на Мадоф. 64-годишният актьор призна, че вероятно има на какво да научи слушателите, които смятат да тръгнат по неговия път.

„Има очевидни житейски уроци – ако нещо е твърде хубаво, за да е истина, значи не е истина“, категоричен е той. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kevin Bacon (@kevinbacon)

Схемата на Мадоф се смята за най-голямата измама в историята, възлизаща на стойност около 64,8 милиарда долара. Бейкън споделя, че със съпругата му са си върнали част от загубите, но не всичко. След разкриване на схемата, специално изграден фонд за жертвите на Мадоф работи за възстановяване на загубите на засегнатите. Досега 40 454 жертви са получили помощ и изплащанията вече надхвърлят 4,078 милиарда долара.

„Разбира се, ядосваш се и прочее, но трябва да кажа, че имаше много хора, които бяха много по-зле от нас – възрастни хора, хора, чиито пенсионни фондове бяха напълно унищожени“, разказва актьорът. Допълва, че винаги ще има някого, на когото да му е много по-зле от теб. 

Докато се опитват да се справят с последствията, Бейкън и Седжуик се съсредоточават върху това, което имат като семейство, а не върху това, което губят. По думите му, двамата са се мобилизирали да стабилизират ситуацията и да излязат от нея по възможно най-добрия начин. „Стигнахме дотук, децата ни са здрави, ние сме здрави“ – това е бил основният фокус на актьорите.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kevin Bacon (@kevinbacon)

Бърни Мадоф беше арестуван през декември 2008 година по обвинения, че неговата компания Bernard L. Madoff Investment Securities е добила чрез измама милиарди долари от физически лица, фирми и благотворителни организации. Смята се, че това е най-голямата финансова пирамида в света, която се сгромолясва през ноември-декември 2008 година след разгара на световната финансова криза. 

Всичко излиза наяве, когато служители на фирмата признават, че схемата е била една голяма лъжа и новата гигантска схема на Понци е реализирала загуби от 50 милиарда долара. Това, което Бърни и неговите съдружници предлагали на клиенти, е инвестиция с голям дивидент, но всъщност парите не били използвани за нищо. Първите инвеститори получили възнаграждение, което било входната такса на други измамени и така се завърта колелото. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kevin Bacon (@kevinbacon)

Сред жертвите на Мадоф са известни банки, благотворителни фондове и известни личности, включително Стивън Спилбърг и Морт Цукерман. През 2009 година измамникът получава 150 години лишаване от свобода. Мадоф умира в затвора през април 2021 година на 82-годишна възраст.  

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари