IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тенис легендата Мартина Навратилова е диагностицирана с два вида рак

3 януари 2023 14 50

Тя сподели тъжната новина в социалните мрежи

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Мартина Навратилова започва най-трудната битка в кариерата си – тази за живота.

В началото на 2023 година тенис легендата обяви, че е диагностицирана с два вида рак. Говорителят ѝ също потвърди новината, като уточни, че става дума за рак на гърлото и рак на гърдата. Диагнозите са били получени, след като Навратилова е отишла на преглед заради увеличени лимфни възли във врата.

66-годишната носителка на девет титли от „Уимбълдън“ каза пред The Sunday Times, че все още се опитва да осмисли диагнозата, но се надява на положителен резултат след лечението. Категорична е, че състоянието ѝ е сериозно, но поправимо и ще се бори с него с всички сили, които са ѝ останали.

„Видът на рака е HPV и този конкретен тип реагира много добре на лечението“, казва говорителят на Навратилова, като допълва, че ракът на гърдата не е свързан с този на гърлото. По думите му, и двата са в ранен стадий, така че може да се лекуват и да бъдат премахнати евентуално. Поради заболяването си, Мартина няма да отразява Откритото първенство на Австралия, което започва на 16 януари, но се надява да се присъединява от време на време към студиото чрез Zoom връзка.

Новата ракова диагноза идва 13 години, след като Навратилова се възстанови от първия си рак на гърдата. Тя многократно е говорила за заболяването си, като става част от кампанията My Time Our Time. „Осъзнаваш, че животът ти може да се промени за една наносекунда, така че мотото да живееш за момента определено важи“, казва тя. Допълва, че е много важно да останеш позитивно настроен по време на лечението, защото това помага още повече за успешния резултат.

По време на първата си ракова диагноза, Навратилова каза пред списание People, че е плакала, когато е получила новината. „Наистина ме събори на земята. Чувствах, че контролирам тялото и здравето си, но изведнъж се появи нещо, което е напълно извън моите възможности“, каза тя. През септември 2010 година тенисистката обяви, че ракът напълно е премахнат.

Напук на рака: Джеф Бриджис заведе дъщеря си до олтара

Елизабет Хърли в розово срещу рака на гърдата

Рейчъл Зиглър за рака на гърдата: Ранните решения спасяват живот

Навратилова стана първият човек, който печели девет пъти сингъл категорията на „Уимбълдън“, побеждавайки предишния рекорд от осем титли през 1990 година. Тя спечели турнира и още два пъти, но този път на двойки. „Това, с което най-много се гордея е, че успях да спечеля мачове на сингъл и на двойки едно и също събитие цели 80 пъти“, казва тя във видео.

Мартина, която е с двойно гражданство – американско и чешко – се ожени за Юлия Лемигова през 2014 година. 50-годишният модел участва в предаването Real Housewives of Miami, Навратилова също се появява на няколко пъти в епизодите.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари