IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуството е вечно, животът е кратък – почина композиторът Руичи Сакамото

4 април 2023 14 40

Той е носител на „Оскар“ и участва във филма Mery Christmas, Mr. Lawrence заедно с Дейвид Боуи

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Японският композитор Руичи Сакамото, който създаде музиката за „Последният император“, почина на 71-годишна възраст.

Тъжната новина беше обявена от мениджърския му екип, който излезе с официално съобщение на сайта му през уикенда. От написаното става ясно, че Сакамото е бил диагностициран с рак през юни 2020 година и веднага е започнал лечение. По това време той не е спирал да работи в домашното си студио, когато здравето му позволявало. „Той живееше с музиката си до самия край“, казват още от екипа.

Представителите на Руичи Сакамото благодариха на всички фенове и хората, които са подкрепяли кариерата и действията на композитора, както и на лекарите в Япония и Америка, които направили всичко възможно, за да го излекуват. Погребението е било организирано в тесен кръг, както е пожелал композиторът. От екипа му казват, че в момента не могат да приемат никакви обаждания или цветя, като молят феновете да ги разберат.

„Изкуството е вечно, животът е кратък“, се казва в края на изявлението.

Сакамото е роден в Токио, Япония през 1952 година и е известен като един от първите музиканти, които включват електронно звучене в своята музика. По време на дългогодишната си кариера той участва в различни групи, композира филмова музика и си партнира с артисти като Дейвид Боуи и Иги Поп. През 1978 година свири на кийборд заедно с групата Yellow Magic Orchestra, което му печели интернационална слава и успех.

През 1983 година пише първата си филмова музика за Merry Christmas, Mr. Lawrence и дори играе във филма заедно с Дейвид Боуи. След това решава да работи само зад камера, като композира музиката за „Последният император“ от 1987 година, което му печели наградите „Оскар“, „Златен глобус“ и „Грами“. Следва работа по „Под небесния покрив“, „Високи токчета“, „Вавилон“ и „Завръщането“.

Почина актьорът и продуцент Христо Живков

Легендата на италианското кино Джина Лолобриджида почина на 95 години

Почина легендарната дизайнерка Вивиан Уестууд

През 2017 година Сакамото пуска на пазара албум, носещ името Async и е един от постоянните протестиращи в демонстрациите срещу използването на ядрена енергия след аварията във Фукушима. Документалният филм Ruichi Sakamoto: Coda документира преживяванията му по време на протестите и разкрива каузата, за която той се бори.

През 2014 година композиторът за първи път е диагностициран с рак на гърлото. През януари 2021 година обяви, че е получил и втора диагноза, този път за рак на ректума. „От днес ще живея заедно с рака, но се надявам да правя музика още малко време“, написа тогава Сакамото в своя уебсайт.

Сакамото е надживян от своята съпруга и мениджър Норика Сора.

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари