IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малка победа в голямата война – принц Хари получи извинение от таблоид

11 май 2023 14 30

По-малкият син на Чарлз продължава борбата с великобританските вестници

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Принц Хари постигна малка, но доста значима морална победа в делото си срещу таблоидите на Великобритания.

По-малкият син на крал Чарлз започна своя поход срещу вестниците заради уронването на неговия и престижа на съпругата му Меган Маркъл, добиването на лична информация чрез хакване на телефони и създаване на фалшиви новини относно семейството му. Хари многократно е казвал, че именно таблоидите са основната причина с Меган да напуснат Великобритания, както и липсата на защита от семейството му.

Преди месец принцът пристигна в родината си, за да даде показания в продължаващото дело срещу издания като Daily Mirror, Sunday Mirror и Daily Express и тяхната издателска група. Тогава той заяви, че е решил да премести семейството си в Америка, защото не е искал историята с майка му да се повтаря и тормозът, който тя е преживяла, да бъде изпитан и от близките му.

принц Хари,

Снимка: БГНЕС

Сега Хари успя да постигне частична победа, получавайки извинение от групата Mirror Group Newspapers относно събирането на информация по незаконен начин.

Извинението пристигна в сряда, като делото срещу издателя на гореспоменатите вестници започна в началото на седмицата. Принц Хари е един от четиримата представителни ищци, избрани като тестови случаи от по-голяма група високопоставени фигури, които съдят издателя за предполагаемо незаконно събиране на информация.

Извинението пристигна в съдебни документи от MGN, като в него се посочва, че медийната група безрезервно се извинява за един случай на незаконно събиране на информация срещу сина на крал Чарлз и че нарушението налага обезщетение. Според документа, журналист от MGN е наредил на частен детектив да събере незаконно информация за дейностите на принца в нощен клуб в Лондон през 2004 година.

„MGN безрезервно се извинява за всички подобни случай на незаконно събиране на информация и уверява ищците, че подобно поведение никога няма да се повтори“, гласи пълното извинение.

принц Хари,

Снимка: БГНЕС

Издателският център продължава да отрича твърденията за хакване на гласова поща с аргумента, че законовият срок за някои от случаите е изтекъл. Случаят с принц Хари включва 148 статии, публикувани между 1996 и 2010 година.

Адвокатът на принца присъстваше в съда, но самият Хари го нямаше. Макар да беше в Обединеното кралство през уикенда за коронацията на баща си Чарлз, херцогът на Съсекс бързо напусна родината си и не беше дори предвиден като свидетел в съда. След като нямаше възможност да се качи на балкона на Бъкингамския дворец заедно с останалите членове на кралското семейство, Хари отлетя почти веднага за Америка, за да присъства на четвъртия рожден ден на сина си Арчи.

принц Хари,

Принц Хари на коронацията. Снимка: БГНЕС

В писмено изявление адвокатът на Хари – Дейвид Шерборн каза, че неговият клиент е претърпял необичайна телефонна дейност, свързана с медиите, която е последователна и по онова време неподозирана. Чрез хакването, журналистите са получили неоторизиран достъп до гласовите съобщения на Хари и са извършили незаконно събиране на информация.

Пропастта между принц Уилям и принц Хари – още по-голяма

Толкова ли са лоши отношенията на принц Хари с роднините му във Великобритания?

Принц Хари разказа лична информация за своя тайна любовница

Адвокатът добави, че принц Хари специално е получавал пропуснати обаждания или такива, на които е вдигал, но от другата страна веднага са затваряли. Номерът, който му се обаждал, е бил непознат за него.

„Тази незаконна дейност, включително по-специално къде херцогът на Съсекс ще бъде в даден момент и широкото разпространяване сред журналистите на MGN на лична информация, свързана с него, представлява много реален и широкомащабен риск за сигурността на херцога на Съсекс, неговото семейство и неговите сътрудници“, казва Шерборн.

принц Хари,

Снимка: БГНЕС

Въпреки че не беше там за началото на процеса, очаква се принц Хари да се яви в съда в Лондон през юни. Смята се, че делото ще продължи между шест и седем седмици, а Хари ще влезе в съвременната кралска история като първия член на кралското семейство, който се явява в съда като свидетел.

Другите ищци са Ники Сандерсън, актьорът Майкъл Търнър и Фиона Уайтман, която е бивша съпруга на комика Пол Уайтхаус.

Принц Хари в момента участва и в други съдебни спорове срещу други две издателски къщи за твърдения за незаконно събиране на информация. В края на март той се появи изненадващо във Върховния съд на Лондон, присъствайки на три от четирите дни на изслушвания, които ще определят дали делото му срещу Associated Newspapers, издател на Daily Mail и Mail on Sunday, ще стигне до съдебен процес. Засега няма официално решение.

принц Хари,

Снимка: БГНЕС

В края на април Върховният съд в Лондон проведе предварително изслушване, което ще определи дали делото на Хари срещу издателя на The Sun и вече несъществуващия News of the World отива на съд. Принцът съди издателската къща заради незаконно събиране на информация от 1994 до 2016 година. Той също така твърди, че е имало тайно споразумение между таблоидите и кралското семейство, което означава, че преди да се откаже от титлите си, е нямал право да предяви иск. Допълва, че брат му Уилям тихомълком е получил голяма сума пари при сключване на споразумение за мълчание.

До този момент от кралското семейство не отговарят на обвиненията на Хари, както и запазват мълчание по темата за незаконното подслушване на телефонни разговори.

За още новини за кралското семейство последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари