IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралицата на рокендрола Тина Търнър почина на 83 години

24 май 2023 22 24

Тя дълго време се е борила с тежка болест

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Тъжна новина от музикалният свят - Тина Търнър е починала на 83 години! 

Изпълнителката, чийто вулканичен глас и динамични танцови движения й спечелиха призванието Кралицата на рокендрола, е починала в дома си, намиращ се близо до Цюрих. Тъжната новина бе съобщена от нейния говорител и споделена в социалните мрежи. Според официалното съобщение, Търнър дълго време се е борела с тежка болест, за която обаче не се съобщават повече подробности. 

"С голяма тъга съобщаваме за кончината на Тина Търнър. С музиката си и безграничната си страст към живота тя омагьоса милиони фенове по света и вдъхнови звездите на утрешния ден. Днес се сбогуваме с една скъпа приятелка, която ни оставя най-великото си дело - музиката. Цялото ни искрено състрадание е към нейното семейство. Тина, много ще ни липсваш", гласи съобщението под черно-бялата снимка на усмихнатата Търнър. То е подписано от фотографа Питър Линдберг. 

От 1994 година кралицата на рокендрола живее в Швейцария заедно със съпруга си Ервин Бах, като през 2013 година получава и швейцарско гражданство. През последните години тя се бори с редица сериозни здравословни проблеми, включително преживя инсулт, рак на червата и пълна бъбречна недостатъчност, която изискваше трансплантация на орган

Хвалейки се с една от най-дългите кариери в историята на рока, Търнър има хитове в топ 40 на Billboard в продължение на четири десетилетия, печелейки "Грами", почетна награда на Кенеди център и влезе в Залата на славата на рокендрола. Съвсем наскоро тя беше и в центъра на документален филм на HBO за нейния живот, озаглавен Tina. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

Като част от дуета Айк и Тина Търнър, запалителното пеене на звездата, блестящото сценично облекло и привидно неизчерпаемата енергия я превърнаха в най-наелектризиращите изпълнители на 60-те години, създавайк хитове като Proud Mary, Come Together и I Want to Take you Higher. 

Започвайки соловата си кариера през 70-те години, Търнър се преоткрива като звезда от епохата на MTV, записвайки хитове като What's Love Got to Do with It, The Best и Private Dancer. Постепенно тя се превръща в най-продаваните изпълнителки на планетата по това време. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Turner (@tinaturner)

Ранните й професионални години обаче са помрачени от бурния й брак с Айк Търнър, който я подлага на брутални актове на физическо и психологичеко насилие. Оцеляването й от ужаса и бягството от тормоза са показани във филма What's Love Got to Do with It през 1993 година с участието на Анджела Басет. 

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари